Sosyal Medya

Güncel

Petrol işçileri kurtarıldı

Kerkük'te Irak Kuzey Petrolleri şirketine ait petrol tesisinde IŞİD tarafından rehin alınan 15 işçi peşmergenin operasyonu sonrası kurtarıldı. Petrol tesisi de yeniden peşmergenin kontrolünde.



IŞİD’in Habbaz bölgesinde yer alan küçük bir petrol rafineri tesisini ele geçirmiÅŸ ve tesiste çalışan 15 iÅŸçiyi de rehin almıştı. PeÅŸmergenin akÅŸam saatlerinde düzenlediÄŸi ve pazar günü de devam eden operasyonu sonrası iÅŸçiler bulundu. 

Reuters haber ajansına konuÅŸan Kerkük Valisi Necmeddin Kerim, tüm iÅŸçilerin kurtarıldığını ve hepsinin güvende olduÄŸunu söyledi. 

Kerkük Vilayet Meclisi'nin Türkmen üyesi Ali Mehdi, kayıp olan 15 iÅŸçinin sayısının 25 olabileceÄŸini olabileceÄŸini, ancak sayı ne olursa olsun tüm iÅŸçilerin kurtarıldığını belirtti.

Cumartesi günü rehin alınmışlardı

Kuzey Petrolleri Åžirketi’nde çalışan bir mühendis Reuters’e, "Ä°ÅŸçilerden biriyle yapılan bir aramada onların IŞİD’e baÄŸlı bir grup tarafından kuÅŸatıldıklarını ve tesisten ayrılmalarının istendiÄŸini söyledi. Daha sonra baÄŸlantımızı iÅŸçilerle kesildi. Rehine alınmış olabilirler" dedi.

IŞİD Haziran’da baÅŸlattığı saldırının ardından Irak’ta en az dört küçük petrol sahasını ele geçirmiÅŸti.

Operasyonlarını finanse etmek için IŞİD yakıt ve ham petrol satışı yapıyor.

30 Ocak'ta IŞİD Kerkük’e üç yönden saldırmasının ardından Habbaz bölgesindeki petrol sahasını bir süreliÄŸine ele geçirmiÅŸti. IŞİD, daha sonra Kürt Yönetimi'ne baÄŸlı peÅŸmergeler tarafından püskürtülmüÅŸtü.  

Kerkük’ün 20 km güneybatısında yer alan Habbaz petrol sahası günlük 15 bin varillik kapasiteye sahip. 

PeÅŸmergeden taarruz

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) askerleri, Kerkük'ün güneyinde baÅŸlatılan operasyonda Molla Abdullah köyünü IŞİD’den geri aldı. Çatışmada, PeÅŸmerge topçu birliÄŸi komutanı öldü.

IŞİD'in ele geçirdiÄŸi Kerkük’ün 12 kilometre güneyindeki yerleÅŸim birimlerine yönelik operasyonda binlerce asker görev aldı. PeÅŸmergeler hedefleri ağır silahlarla bombalarken, ABD öncülüÄŸündeki koalisyon güçlerine ait uçaklar da havadan destek verdi.

Çatışmalarda stratejik öneme sahip Molla Abdullah köyünün yanı sıra Garire, Aseliye ve Hindiye köyleri de IŞİD'den geri alındı. Molla Abdullah’daki çatışmalarda, 15 IŞİD üyesi öldü.

Tel El Verd, Mektep Halit ve Meryembeg köyleri ve Habbaze petrol kuyularının kontrolü için çatışmalar sürüyor.

IŞİD'in Kerkük saldırısı

Operasyonda görev alan General Hiva Abdullah, petrol kuyularının bulunduÄŸu Habbaze bölgesinde çatışmaların devam ettiÄŸini, çatışmalar esnasında topçu birliÄŸi komutanı TuÄŸgeneral Hüseyin Mensur’un keskin niÅŸancı kurÅŸunuyla öldüÄŸünü söyledi.

IŞİD, 29 Ocak PerÅŸembe gecesi farklı noktalardan peÅŸmerge kontrolündeki köylere saldırdı.

Cuma öÄŸle saatlerine kadar devam eden çatışmalar sonunda Mektep Halit ve Molla Abdullah köyleri IŞİD kontrolüne geçti.

Çıkan çatışmalarda 29 peÅŸmerge öldü, 173 güvenlik görevlisi de yaralandı. Saldırıda çok sayıda IŞİD üyesi de öldürüldü. Kerkük'ün güneyindeki çatışmalar devam ediyor.

Irak ordusu boşalttı, peşmerge girdi

10 Haziran'da IŞİD'in Musul'u ele geçirmesinin ardından Irak ordusu birçok bölgeden çekilmiÅŸ, Irak ordusunun boÅŸalttığı Kerkük kentine ise peÅŸmerge girmiÅŸti.

O tarihten bu yana Kerkük’ün etrafı Kürdistan Yurtseverler BirliÄŸi'ne (KYB) baÄŸlı peÅŸmergeler tarafından dört bir yandan çevrili. Kentin güvenliÄŸni de bu peÅŸmergeler saÄŸlıyor.

IŞİD AÄŸustos ayında Kürt bölgesine doÄŸru saldırıya geçmiÅŸ ve Sincar, Telafer, Mahmur gibi bölgeleri ele geçirmiÅŸti. PeÅŸmerge birlikleri ABD uçaklarının hava desteÄŸiyle de bazı bölgeleri IŞİD'den geri almıştı.

IŞİD'in Kerkük'e son yoÄŸun saldırısı geçtiÄŸimiz yıl Kasım ayında gerçekleÅŸmiÅŸ, kentin 12 kilometre yakınındaki Tel El Verd ve Mektep Halid köyüne kadar ilerlemiÅŸti. 

Ancak bu saldırılar kısa bir süre içerisinde peÅŸmerge birlikleri tarafından püskürtülmüÅŸtü.

Kaynak: Al Jazeera ve Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.