Sosyal Medya

Güncel

IŞİD ikinci Japon rehineyi öldürdü

IŞİD, Japon rehinenin öldürülüşünü gösteren bir video paylaştı. Japon hükümeti, gazeteci Kenji Goto'nun ölümünü gösteren videonun doğruluğunu incelediklerini bildirdi.



 

Silahlı radikal ve ırkçı grupları takip eden SITE internet sitesi, IŞİD'in rehine tuttuÄŸu Japon gazeteci Kenji Goto'yu öldürdüÄŸünü gösteren bir video paylaÅŸtığını bildirdi.

Görüntülerde, IŞİD'in daha önce yayınladığı infaz videolarına benzer ÅŸekilde turuncu kıyafetli Goto'nun diz çökmüÅŸ halde boÄŸazına bıçak dayandığı görülüyor.

Ä°ngilizce konuÅŸan yüzü maskeli IŞİD üyesi Japonya BaÅŸbakanı Åžinzo Abe'ye hitaben,"Kazanılması mümkün olmayan bu savaÅŸta yer alma kararın yüzünden, bu bıçak sadece Kenji'yi deÄŸil, nerede olurlarsa olsunlar bütün halkını katledecek. Japonya'nın kabusu baÅŸlasın" dediÄŸi duyuluyor.

Japon hükümeti sözcüsü Yoshihide Suga, "Böylesi insanlık dışı ve alçakça bir terör eyleminin yeniden gerçekleÅŸtirilmesi karşısında öfkemi kontrol edemiyorum" dedi. Saldırıyı ÅŸiddetle kınadıklarını söyleyen Suga, hükümetin vereceÄŸi yanıtı belirlemek üzere ilgili bakanların en kısa sürede görüÅŸeceÄŸini bildirdi.

ABD'den kınama

Video'nun yayınlanmasından kısa süre sonra ABD yönetimi IŞİD'i ÅŸiddetle kınadığını bildirdi. Beyaz Saray örgüte elinde tuttuÄŸu tüm rehineleri serbest bırakma çaÄŸrısında bulundu.

PerÅŸembe günü takas edilecekti

Rehine pazarlığını yürütmek üzere Ürdün'e gelen Japonya DışiÅŸleri Bakan Yardımcısı Yasuhide Nakayama, cumartesi sabahı gazeteci Kenji Goto ve Ürdünlü pilot Muaz Kesasibe’nin serbest bırakılması için gösterdikleri çabanın sonuçsuz kaldığını söyledi.

Nakayama, “GörüÅŸmeler çıkmaza girdi. Tedbiri elden bırakmadan elimizdeki bilgiyi deÄŸerlendirmeye devam edeceÄŸiz” dedi. Japonya BaÅŸbakanı Åžinzo Abe’nin yardımcılarından Hiroshige Seko da edinecekleri yeni bilgilere göre hareket edeceklerini söyledi.

IŞİD, gazeteci Kenji Goto’nun PerÅŸembe akÅŸamı Türkiye sınırında Sacide RiÅŸavi ile takas edilmesi gerektiÄŸini bildirmiÅŸti.

'OrtadoÄŸu'dan 8 bin km uzak'

IŞİD, turuncu elbise giydirilen ve dizleri üzerine çökmüÅŸ Japon rehineler Haruna Yukawa ve Kenji Goto Jogo’nun görüntülerini 20 Ocak’ta yayınlamıştı.

Görüntülerde, arkasında çöl, elinde bıçak, üstünde siyah kıyafeti ile Ä°ngiliz John olarak tanınan IŞİD üyesi, Ä°ngilizce konuÅŸarak, Japon hükümetinin OrtadoÄŸu’dan 8 bin 500 km uzaklıkta olduÄŸu halde ABD öncülüÄŸündeki koalisyona ‘destek vermesini’ eleÅŸtiriyordu.

Rehinelerin hayatlarına karşılık Japon hükümetinden fidye olarak ‘200 milyon’ dolar istenen videoda, fidyeyi ödemek için 72 saat süre tanınmıştı.

Rehinelerden Goto serbest gazeteci olarak çalışıyordu. Afganistan’dan Afrika’ya kadar olan bölgede savaÅŸ alanlarındaki yardım çalışmaları ve çocuklarla ilgili kitabı bulunan Goto, bazı Japon medya organlarına haber aktarıyordu.

AÄŸustos ayında Reuters’a konuÅŸan Goto, diÄŸer rehine olan Yukawa’yla geçen sene tanıştığını ve onun Haziran’da Irak’a gitmesi için yardım ettiÄŸini ifade etmiÅŸti.

Kaynak: AFP

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.