Sosyal Medya

Güncel

HDP'nin parti hayali için 600 bin oy gerekiyor

HDP, Cumhurbaşkanlığı seçiminde Demirtaş'ın aldığı oyu koruyup, sadece 600 bin daha arttırarak yüzde 10 barajını aşabileceğine inanıyor.



7 Haziran 2015 günü yapılması planlanan genel seçimler öncesinde BaÅŸkanlık sistemi en önemli gündem maddesi haline gelince, Ak Parti’nin anayasa deÄŸiÅŸtirebilecek çoÄŸunluÄŸu alıp alamayacağı konuÅŸulmaya baÅŸlandı. HDP’nin parti olarak seçime girme kararı alması durumunda baraja takılması, bu sayede AK Parti’nin 330’u yakalaması en çok konuÅŸulan senaryo haline geldi.

Ä°mralı’daki Abdullah Öcalan’ın, “Parti olarak seçime girin” talimatını gerekçe göstererek seçime parti çatısında girmeye hazırlanan HDP ise oylarını sadece 600 bin artırarak yüzde 10 barajını aÅŸabileceÄŸine inanıyor. HDP’nin yaptırdığı araÅŸtırmaya göre, daha önce seçime girilmeyen 40 ilde seçime girilmesi halinde 600 bin fazla oy alınması, dolayısıyla da barajın aşılması mümkün.

4.6 MÄ°LYON OY YETER

Sık sık “Seçime parti olarak gireceÄŸiz, baraj sorunumuz yok” açıklaması yapan HDP EÅŸbaÅŸkanı Selahattin DemirtaÅŸ’ın elinde 3 kamuoyu araÅŸtırması var. Bu araÅŸtırmalardan biri, HDP’nin barajı aşıp aÅŸamayacağı, aÅŸarsa nasıl aÅŸacağına dair araÅŸtırma. Son dönemde yapılan seçim sonuçlarının kapsamlı analizinden oluÅŸan araÅŸtırmadaki bulgular ÅŸöyle:

- Türkiye’de kullanılan oyların yüzde 2’si geçersiz oluyor.

- 2.8 milyon yurtdışı seçmenden sandığa gidenlerin oranı yüzde 20 (558 bin). Bu toplam katılımı yüzde 3 azaltıyor. Yani 2015 senaryosunda Türkiye seçmeninde katılım yüzde 87, dünya genelinde katılım yüzde 84 olacak.

- 2014 CumhurbaÅŸkanlığı seçiminde 40.5 milyon kiÅŸi geçerli oy kullandı. DemirtaÅŸ, bu oyların yüzde 9.76’sını, yani 3.95 milyonunu aldı. CumhurbaÅŸkanlığı seçimi, genel seçim olsaydı barajı aÅŸmak için sadece 96 bin oya ihtiyaç olacaktı.

- 2015 seçiminde katılım oranı yüzde 87 olursa 47.6 milyon geçer oy kullanılacağı varsayılıyor. Bu durumda yüzde 10 oy oranı, 4.8 milyon seçmene denk düÅŸecek. Yurtdışı seçmenden dolayı seçime katılım oranı yüzde 3 düÅŸeceÄŸinden katılım yüzde 84 olarak hesaplanacak ve bu durumda geçerli oy sayısı 46 milyona düÅŸecek. Haliyle yüzde 10 barajı, 4.6 milyon oy ile aşılabilecek.

- HDP, CumhurbaÅŸkanlığı seçiminde aldığı 3.95 milyon oyu korumayı baÅŸarır ve üzerine 600 bin seçmen ekleyebilirse barajı rahatlıkla geçecek. Böylece HDP en az 55 milletvekili çıkaracak. HDP’nin barajı aÅŸtığı bir ortamda ÅŸehirlerin büyüklüÄŸüne baÄŸlı olarak 5 bin-20 bin oyla milletvekili seçilebileceÄŸinden HDP’nin milletvekili sayısı 64’e kadar çıkabilecek.

- HDP’nin daha önce bağımsız adaylarla seçime girmediÄŸi 40 kentte partiye verilecek oylar da oy sayısındaki artışın temel kaynağı olacak. CumhurbaÅŸkanlığı seçiminde bu 40 ilde alınan toplam oy 182 bin oldu. Genel seçimlerde bu rakam 200 bini geçecektir. Ä°ç ve Batı Anadolu’daki potansiyel tam olarak kazanılırsa milletvekili sayısı 72’ye çıkabilir.

- 32 ilin (35 seçim bölgesi) tamamından milletvekili çıkarmak mümkündür. DiÄŸer 49 il ve Ankara 2. bölgede yapılabilecek ittifaklarla oy sayısı 421 binden mümkün olan en yüksek seviyeye çıkarılabilir.

KARARI ÖCALAN VERECEK

HDP, parti olarak seçime girme konusunda kararlı gibi görünse de son kararı Öcalan verecek. HDP Heyeti’nin bugün Ä°mralı’ya, çarÅŸamba günü de Kandil’e gitmesi planlanıyor. Öcalan’ın HDP Heyeti’yle ilk görüÅŸmesinde seçim konusundaki kesin görüÅŸünü bildirmesi bekleniyor. Öcalan’ın daha önceki görüÅŸmelerde heyet üyelerine, “Bu aÅŸamadan sonra parti olarak seçime girmezsek kendimizi inkar ederiz” dediÄŸi iddia edilmiÅŸti. 

Hürriyet 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.