Coğrafyamız
Hizbullah-Ä°srail: Åžimdilik savaÅŸ yok
Hizbullah'ın çarşamba günü İsrail askeri konvoyunu hedef alan saldırısı 2006'daki büyük savaştan sonra gözleri yeniden güney Lübnan'a çevirdi. Ancak analistlere göre ne İsrail ne de Hizbullah yeniden büyük çapta bir savaşa sürüklenmek istiyor.
Hizbullah’ın 2006’dan bu yana gerçekleÅŸenlerin en ÅŸiddetlisi olan çarÅŸamba günkü saldırısı, Ä°srail’in geçtiÄŸimiz hafta Golan Tepeleri’nde 6 Hizbullah üyesi ve bir Ä°ranlı komutanı öldürme hamlesinin ardından bir caydırıcılık dengesi oluÅŸturma giriÅŸimi.
Lübnan-Ä°srail sorunu hakkındaki uzmanlardan Ali HaÅŸim’e göre, “Ä°srail’in Kuneytra’daki saldırısı oyunu deÄŸiÅŸtirici bir hamleydi. Hizbullah’ın cevabı ise Hizbullah’ın 2006’daki savaÅŸta kazandığı caydırıcılığı yeniden kurgulamak içindi.
Hizbullah’ın 28 Ocak’taki saldırısında iki Ä°srail askeri ölmüÅŸ, 7 asker de yaralanmıştı. Bunun dışında ayrıca BM barış gücüne baÄŸlı bir Ä°spanyol askeri de Ä°srail’in karşı saldırısında hayatını kaybetmiÅŸti. Bir sonraki gün ise Lübnan’ın güneydeki Ä°srail sınırı nispeten sakindi.
PerÅŸembe sabahı Ä°srail uçakları havada uçmaya devam ederken Åžeba çiftliÄŸinde rutin olarak görev yapan Ä°srail devriye görevlileri ise büyük oranda yoktu.
Hayat normal akışında devam ediyor
Okullar açıktı ve askeri operasyondan etkilenmeyen çiftçiler de iÅŸlerine döndüler. Mesajları açık: Gerginlik olmayacak ve güney Lübnan’daki iÅŸleri olduÄŸu gibi devam edecek.
Åžeba ÇiftliÄŸi’ne bakan ve Ä°srail sınırına komÅŸu Abbasiye köyünün sakinlerinden Tarık, “Operasyon öÄŸleden önce 11 buçukta baÅŸladı ve bir süre sonra her ÅŸey normale döndü. Ä°srail rastgele bombardıman yapıyor ancak herhangi bir hedefi vurmuyor. Ancak, eÄŸer gerginliÄŸi tırmandırmak isteselerdi daha belirli hedefleri vururlardı. Çok basit, savaÅŸa sürüklenmek istemiyorlar” diyor.
Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın beklenen konuÅŸmasından iki gün önce baÅŸlayan operasyon ‘göze göz, diÅŸe diÅŸ’ saldırısı olarak nitelendiriliyor.
'İki eşit saldırı'
HaÅŸim’e göre, “Hizbullah’ın operasyonu Ä°srail saldırısıyla eÅŸitti. Ä°srail bir konvoyu vurdu ve Hizbullah da bir konvoyu vurarak cevap verdi.”
HaÅŸim’e göre ayrıca, “saldırının Åžeba çiftliklerinde yapılmasının bir sebebi de buranın BM barış gücü askerlerinin koruduÄŸu ‘Mavi Hat’ dışında bulunması ve Ä°srail’in iÅŸgal ettiÄŸi bölgenin içinde yer alması”. HaÅŸim bu durumun özellikle Hizbullah açısından meseleyi daha az tartışmalı hale getirdiÄŸi görüÅŸünde.
‘Mavi Hat’ BirleÅŸmiÅŸ Milletler tarafından Ä°srail ve Lübnan arasında belirlenen sınırı ifade ediyor. Ancak bu hat hâlihazırda Ä°srail iÅŸgali altında olan Åžeba çiftliklerini kapsamıyor. Hizbullah, sonuncusu Ekim ayında olmak üzere bu bölgedeki Ä°srail askeri hedeflerine daha önce birçok kez askeri operasyonlar düzenlemiÅŸti.
'Hizbullah dengeyi korumak istiyor'
Hizbullah bu ÅŸekilde 2006’daki savaÅŸtan bu yana Ä°srail’e karşı kurmuÅŸ olduÄŸu dengeyi korumak istiyor. Analistlere göre, eÄŸer Ä°srail buna bir karşılık vermiÅŸse operasyon Hizbullah açısından dengeyi kurma adına baÅŸarılı olmuÅŸ olacak.
Lübnanlı siyasiler sükûnet çaÄŸrısı yaparken bazıları ise Ä°srail ile baÅŸka bir savaÅŸa sürüklenme fikrine tepkili. Söz konusu siyasiler bunun gibi stratejik kararların hükümetin imtiyazı olduÄŸunu dile getiriyor.
Hizbullah karşıtı bir çizgide olan Gelecek Hareketi (Müstakbel) bloÄŸu çarÅŸamba günkü açıklamasında “Hiçbir taraf Lübnan halkının iradesini gasp etme ve ulusal kararları verme yetkisine sahip olan devletin anayasal otoritesini deÄŸiÅŸtirme hakkına sahip deÄŸildir” ifadelerini kullandı.
'Bu bir direniş hakkıdır'
Åžeba’dan milletvekili olan Kasım HaÅŸim, sınırı denetlemek üzere perÅŸembe günü Abbasiye’yi ziyaret etti. Al Jazeera’ye konuÅŸan HaÅŸim, güney Lübnan’da yaÅŸayanların bu duruma alışık olduÄŸunu söyledi. HaÅŸim, “Bu bir direniÅŸ hakkıdır ve Lübnan ordusu Åžeba Çiftlikleri iÅŸgal edildiÄŸinden bu yana iÅŸgale direniyor” dedi.
HaÅŸim, “DüÅŸmanımızın kim olduÄŸunu biliyoruz ve cevap vermek bizim doÄŸal bir hakkımız. Hizbullah’ın saldırısından çıkarılacak mesaj ÅŸu ki; Ä°srail Suriye’deki Hizbullah’ı vurursa Hizbullah da karşılık verir” diye konuÅŸtu.
Carnegie OrtadoÄŸu AraÅŸtırmaları Merkezi’nden siyasi analist Mario Ebu Zeid’in ise Hizbullah’ın gerçekleÅŸtirdiÄŸi saldırıyı onlar adına bir baÅŸarı olarak nitelemede tereddütleri var. Zeid ÅŸöyle devam ediyor:
“Hizbullah’ın caydırıcılık dengesini saÄŸlamadaki baÅŸarısı temel olarak Ä°srail’in ne ÅŸekilde hareket edeceÄŸi konusunda vereceÄŸi karara baÄŸlı ve Ä°srail’in vereceÄŸi cevap biraz zaman alabilir. Sahadaki durumlar her an deÄŸiÅŸebiliyor."
'Hizbullah Golan'da çok güçlü deÄŸil'
Ebu Zeid’e göre, Ä°srail’in Golan’da yaptığı saldırıya Hizbullah’ın Golan’da deÄŸil de Lübnan topraklarından cevap vermesi Hizbullah’ın Golan Tepeleri’ndeki pozisyonunun yeterince güçlü olmadığını gösterdiÄŸini ifade ediyor. Zeid, “Öyle görünüyor ki Hizbullah için tek etkili ve olası yol Ä°srail’i Lübnan’dan vurmaktı” diyor ve ÅŸöyle devam ediyor:
“EÄŸer Hizbullah caydırıcılığı yeniden saÄŸlama kapasitesine sahipse bu saldırının bir baÅŸarı veya baÅŸarısızlık olduÄŸunu söylemek için daha erken.”
Sınır semalarında savaÅŸ uçakları uçmaya devam ederken halk ise ÅŸimdi diÄŸer tarafın kartını nasıl oynayacağını görmeyi bekliyor.
Milletvekili Kasım HaÅŸim’e göre, “Åžimdi top Ä°srail’de. SavaÅŸa sürüklenmek isteyip istemediklerini söylemek için oyun sırası onlarda.”
Al Jazeera
Henüz yorum yapılmamış.