Sosyal Medya

Coğrafyamız

Kerkük'te IŞİD ilerleyişi durdu

Peşmerge birlikleri IŞİD’in dün geceden beri saldırdığı Kerkük çevresinde ele geçirdiği köyleri geri aldı. IŞİD'in bazı bölgelere sızdığı kent merkezindeki çatışmalar da sona erdi.



IŞİD'in dün akÅŸamdan itibaren kentin güneybatısından baÅŸlattığı büyük çapta saldırı durduruldu. Bu bölgede Kuzey Petrolleri olarak bilinen petrol ÅŸirketinin tesisleri ve ÅŸirket binaları bulunuyor.

IŞİD sabah saatlerinde kent merkezinin bazı bölgelerine sızmayı baÅŸardı. Ancak merkeze sızan IŞİD mensupları da öldürüldü ve buradaki çatışmalar sona erdi.

Sabah saatlerinden itibaren bölgeyi bombalamaya baÅŸlayan koalisyon uçakları IŞİD ilerleyiÅŸinin durmasının ardından bu bölgelere yönelik bombardımanı durdurdu.

Kerkük'te sabah yerel saatle 10.00'dan itibaren sokaÄŸa çıkma yasağı ilan edildi.

IŞİD sabah saatlerinde ise Kerkük kent merkezinde Irak polis MüdürlüÄŸü ve Kürt partilere ait asayiÅŸ karargâhının olduÄŸu bölgeye bombalı bir araçla saldırı düzenledi.

IŞİD mensupları gece saatlerinde Kerkük’ün 12 kilometre güneyinde peÅŸmerge kontrolündeki Tel El Verd, Mektep Halit, Meryembeg ve Molla Abdullah köylerine saldırdı. IŞİD ÅŸiddetli çatışmalar sonrası Mektep Halid ve Molla Abdullah köylerini ele geçirdi. PeÅŸmergeler çatışmalar sonucunda bu bölgelerde iki köyü tekrar kontrolüne almayı baÅŸardı. 

Ankara yakından izliyor

Al Jazeera Türk’ün Ankara’daki kaynaklardan edindiÄŸi bilgiye göre, Ankara geliÅŸmeleri bütün gece takip etti. Bu kaynaklara göre Türkiye fiilen Kerkük'e müdahil olmayacak ancak koalisyon ülkeleriyle sürekli iletiÅŸim halinde. Kerkük'teki yetkililer de koalisyon ülkelerinin yetkililerini aradılar ve Kürt hükümetinden de destek istediler.

Ankara’dan gelen bilgilere göre ÅŸu anda çatışmalar sürüyor ancak geceye göre durum sakin, IŞİD ciddi bir ilerleme kaydedemedi.

Kerkük’ün Türkmen Milletvekili Hasan Turan, Al Jazeera Türk’e yaptığı açıklamada, IŞİD güçlerinin dün akÅŸamki yoÄŸun sisten faydalanarak kentin güneybatısından büyük bir saldırı baÅŸlattığını açıkladı.

Sis nedeniyle koalisyon uçaklarının uzun süre keÅŸif ve bombardıman uçuÅŸu yapamaması nedeniyle IŞİD’in peÅŸmerge savunma hattına yüklendiÄŸini söyleyen Turan, bir grup IŞİD mensubunun Kasr Kerkük Oteli'ne mevzilenerek, kargaÅŸa yaratmaya çalıştığını ve güvenlik güçlerinin gerekli önlemleri aldığını, otelin kuÅŸatma altında olduÄŸunu söyledi.

IŞİD'in son bir aydır uyguladığı taktik, kötü, sisli havalarda, hava saldırısı yapılma ÅŸansı yokken saldırmak.

Irak Kürt Bölgesi’nde KDP’ye yakınlığıyla bilinen Rudaw haber kanalına göre IŞİD ayrıca Musul’a baÄŸlı Hazır ve Mahmur cephelerinde de sabaha karşı saldırıya geçti.

Nüfusu 1,4 milyon olan Kerkük'ün ÅŸehir merkezinde ise 900 bin kiÅŸi yaşıyor. Dolayısıyla Kerkük’ün IŞİD'in eline düÅŸmesi yeni bir insani krize sebep olabilir.

 

 
Öldürülen peÅŸmerge komutanı Fatih Åžerko.

PeÅŸmerge komutanı öldü

 

IŞİD mensuplarının zaman zaman bombalı intihar araçlarıyla saldırdığı çatışmalarda PeÅŸmerge 1'inci Tugay Komutanı Åžerko Fatih hayatını kaybetti. PeÅŸmerge Bakanlığı, IŞİD'i püskürtmek için bölgeye daha fazla askeri güç sevk etti.

IŞİD'in Kerkük'teki saldırıları bölgede bulunan birçok petrol sahasını ve boru hatlarını da tehdit ediyor. Daha önce IŞİD'in havan toplarının vurduÄŸu boru hattında yangın çıkmıştı.

AÅŸiretler birleÅŸmiÅŸti

Dün Kerkük kentinde Arap, Türkmen ve Kürt aÅŸiret liderleri "KardeÅŸlik AnlaÅŸması" imzalayarak IŞİD'e karşı birlikte hareket etme ve aralarındaki ihtilafları ortadan kaldırma kararı almıştı.

Taraflar adına açıklama yapan Zengene aÅŸiretinin lideri Osman Abdülkerim, "Kerkük'ün selameti ve IŞİD'e karşı tek yürek olmak için 'KardeÅŸlik AntlaÅŸması' imzaladık. Bu anlaÅŸmayla Kerkük'teki tüm etnik ve mezhep ayrımlarına dur diyoruz" demiÅŸti.

Abdülkerim anlaÅŸma kapsamında aÅŸiretlerin, Kerkük çevresini ve ÅŸehir merkezini koruyan tüm güvenlik güçlerini destekleyeceÄŸini vurgulayarak, "Ayrıca terör saldırıları, ÅŸiddet olayları, araç hırsızlığı, çetecilik ve adam kaçırma olaylarını kınıyor ve reddediyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Irak ordusu boşalttı, peşmerge girdi

10 Haziran'da IŞİD'in Musul'u ele geçirmesinin ardından Irak ordusu birçok bölgeden çekilmiÅŸ, Irak ordusunun boÅŸalttığı Kerkük kentine ise peÅŸmerge girmiÅŸti.

O tarihten bu yana Kerkük’ün etrafı Kürdistan Yurtseverler BirliÄŸi'ne (KYB) baÄŸlı peÅŸmergeler tarafından dört bir yandan çevrili. Kentin güvenliÄŸni de bu peÅŸmergeler saÄŸlıyor.

IŞİD AÄŸustos ayında Kürt bölgesine doÄŸru saldırıya geçmiÅŸ ve Sincar, Telafer, Mahmur gibi bölgeleri ele geçirmiÅŸti. PeÅŸmerge birlikleri ABD uçaklarının hava desteÄŸiyle de bazı bölgeleri IŞİD'den geri almıştı.

IŞİD'in Kerkük'e son yoÄŸun saldırısı geçtiÄŸimiz yıl Kasım ayında gerçekleÅŸmiÅŸ, kentin 12 kilometre yakınındaki Tel El Verd ve Mektep Halid köyüne kadar ilerlemiÅŸti. 

Ancak bu saldırılar kısa bir süre içerisinde peÅŸmerge birlikleri tarafından püskürtülmüÅŸtü.

Kerkük neden önemli?

Türkiye’nin Kerkük’e bakışı, BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu'nun daha DışiÅŸleri Bakanlığı koltuÄŸuna oturmadan önceki ÅŸu sözlerinde gizli: “Kerkük küçük bir Irak’tır, Irak da küçük bir OrtadoÄŸu’dur.”

Kerkük Türkmen Arap ve Kürt nüfusun birlikte yaÅŸadığı bir kent.

Kerkük’teki yoÄŸun Türkmen nüfus da Türkiye’nin önem verdiÄŸi konuların başında geliyor. Türkmenler, Türkiye dış politikasının önemli argümanlarından biri. Ankara, Türkmenlerin güvenliÄŸi ve Türkmen nüfusun yaÅŸadığı bölgelerde istikrarın saÄŸlanmasına büyük önem veriyor.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler’e göre Irak’ta yaÅŸayan Türkmen nüfus 2 milyon civarında. Türkmenler ise bu sayının çok daha fazla olduÄŸunu belirtiyorlar.

Kerkük açısından Türkiye için hayati öneme sahip bir diÄŸer nokta ise, Kerkük - Ceyhan petrol boru hattı.

Uluslararası enerji ajansına göre, Irak petrolünün mevcut üretiminin yüzde 40’ı Kerkük’te gerçekleÅŸiyor. Ülkenin kanıtlanmış petrol rezervlerinin yüzde 6’sı, potansiyel petrol rezervinin ise yüzde 9'u  Kerkük’te.

1977’de ilk akışın gerçekleÅŸtiÄŸi ve yıllık taşıma kapasitesi toplam 70,9 milyon ton olan boru hattı, Ankara - Erbil iliÅŸkileri parlak bir dönem yaÅŸarken Irak petrolünü Türkiye’ye taşıyor.
Irak’ta yaÅŸanan son geliÅŸmeler de petrol akışını kesmedi. Her gün yaklaşık 120 bin varillik Irak petrolü Kerkük - Yumurtalık ham petrol boru hattı üzerinden Ceyhan'a ulaşıyor.

 

 
 

 

Kaynak: Al Jazeera ve Anadolu Ajansı

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.