Sosyal Medya

EÄŸitim

Sınavlarda 'attım tuttu' devri bitiyor

Sürekli eleştirilere neden olan çok şıklı test usulü sınav sistemi 2015'te yerini 'yazılı' sınava bırakacak. Artık bu sistemle birlikte 'attım tuttu' devri de kapanmış olacak.



Ölçme Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi (ÖSYM) geçtiÄŸimiz günlerde Tıpta Uzmanlık Sınavı'nı (TUS)'Yazılı Teknik' ile yapacağını açıklamıştı. Bu sınavın nasıl yapılacağına iliÅŸkin ayrıntılar da netleÅŸmeye baÅŸladı. Yazılı sınavda soruların iki yöntemi olacak.Kısa cevaplı sorular:

Cevabı tek kelime, tek bir sayı, tarih veya bir cümle ile oluÅŸturulabilecek. Cevabı sınırlandırılmış açık uçlu sorular: Adaydan, verilen sınırlamalara uygun cevap yazması beklenecek. "Sebep sonuç iliÅŸkisini açıklayın", "ilgili hipotezi oluÅŸturun", "yöntem ve süreçleri belirtin" gibi cevabın niteliÄŸi, uzunluÄŸu veya organizasyonu ile ilgili olabilecek.

Bu sorularda dereceli puanlama anahtarı kullanılacak. Cevaplar daha önce sınav uzmanları tarafından hazırlanan 'dereceli puanlama anahtarı' ile karşılaÅŸtırılarak deÄŸerlendirme güvenilir yapılacak.

ÜST HAKEME BAÅžVURULACAK

Sınavdan sonra adayların cevap kağıtları bilgisayar ortamına taranacak. Ä°smi, numarası ya da adaya iliÅŸkin hiçbir bilginin olmadığı cevap alanları ÖSYMtarafından seçilen alanın uzmanları ÖSYM'nin güvenli bilgisayar ağın üzerinde deÄŸerlendirilecek. Her cevap kağıdını birbirinden habersiz iki uzman deÄŸerlendirecek. Ä°ki uzmanın deÄŸerlendirmesinde puan farkı oluÅŸursa bu kez aynı cevap alanı Üst Hakeme gönderilecek.

ÖSYM yetkilileri, gelecek yıldan itibaren yazılı sınav tekniÄŸini bazı sorularda Üniversiteye GiriÅŸ Sınavı YGS ve LYS'de uygulanması için çalışmalar yaptıklarını ancak ÅŸuan için alınmış bir kararın olmadığını söyledi.

(Türkiye Gazetesi)

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.