Sosyal Medya

Güncel

Cumhurbaşkanı Erdoğan önemli açıklamalarda bulundu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı televizyon programında başkanlık sistemi, paralel yapı ve gündeme dair açıklamalarda bulundu.



ErdoÄŸan'ın açıklamalarından satırbaÅŸları:

Åžu ana kadar 19 ülkeyi ziyaret ettim fakat devlet baÅŸkanlarıyla görüÅŸmelerim 50'yi bulmuÅŸtum. Tabi bu arada bizim ülkemize gelen misafirlerimiz de var.

BAÅžKANLIK SÄ°STEMÄ°

Amerika, Brezilya, Güney Kore, Meksika olunca padiÅŸahlık olmuyor, yani Türkiye'de böyle bir tez ileri sürülünce niye padiÅŸahlık oluyor  EÄŸer biz ÅŸu 12 seneyi bu kadar zor ÅŸartlarda yürüttüysek bu da demek ki gördüÄŸümüz bazı ÅŸeyler var. Ä°stiyoruz ki daha ileri gidelim, halkımızın yaÅŸam standardını daha yüksek seviyelere çıkartalım.

Dünyada ÅŸuanda G20 ülkeleri içinde 10 ülke baÅŸkanlık sistemi ile yönetilmekte. Burada bazıları Amerikan sistemi diyor. Bu tartışılır. Denetim esaslı olacak. Meclis'in vermediÄŸi bir izni tabiki siz kullanamazsınız. Bir defa denetimsiz bir anlayışın olması çok çok sıkıntılar oluÅŸturur. Teorik olarak birçok ÅŸeyin teorisini ortaya koymak mümkündür.

Ama yaÅŸamak baÅŸkadır. Bizim için esas olan ülkemizi muhasır medeniyetler seviyesine ulaÅŸtırmaktır. Ben önemli bir ÅŸey söylüyorum; EÄŸer baÅŸkanlık sistemi olsaydı bugün çok farklı yerde olabilirdik. Åžimdi kararlar alırken birini atarken bile 3 kiÅŸiden onay geçmesi gerekiyor ve sürekli engelliyor. Bizde yargı engelliyor. Böyle ülke yönetilmez ki... Benim için parlamenter sistemin en büyük eksikliÄŸidir.

NASUHÄ° GÜNGÖR ÖRNEĞİ

Mesela Nasuhi Bey’in durumu. Bu hükümet Nasuhi Bey’i TRT Genel MüdürlüÄŸü’ne atadı. Kaç kere alındınız görevden? 2 kez. Ä°ÅŸte bu kurum nasıl yürüyecek? Yargı alıyor, siz atıyorsunuz. Yargı alıyor, siz atıyorsunuz. O zaman kurumdaki alt üst iliÅŸkisi bozuluyor. Tabii bu deÄŸiÅŸiklik için Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi ÅŸart. Bizim hukuku zorlama noktasından sıyrılmamız için baÅŸkanlık sistemine ihtiyacımız var. Halkımızın bu tür sistemleri tanıması isabetli olur.

ERMENÄ° MESELESÄ°

Ermeni diasporası Türkiye ile bir kavganın içersinde süreci iÅŸletmeye çalılıyor. Biz diyoruzki samimiyseniz eÄŸer, açalım arÅŸivlerimizi bırakalım tarihçilerimiz tartışsın, raporlarını bize sunsunlar ve siyasiler olarak oturup konuÅŸalım. EÄŸer ödememiz gereken bir bedel varsa biz bunu ödeyeceÄŸiz fakat buna yanaÅŸmıyorlar. Hiç alakası olmayan ülkere gidip kendilerine göre karar çıkartıyorlar. Sorsanız haritada Ermenistan'ın yerini göstermez fakat parlamentoda Ermenistan ile ilgili karar çıkarıyorlar.

ÇÖZÜM SÜRECÄ°

Ben, Çözüm Süreci'nde hiçbir zaman maalesef, bu arkadaÅŸların samimi olduÄŸunu görmedim. Åžu anda da samimi deÄŸiller. EÄŸer samimi olsalar 6-7 Ekim olayları, hala Cizre, Silopi, buralardaki olaylar olmazdı.

PARALEL YAPI

MGK'da, legal görünüm altındaki illegal faaliyetleri yürüten örgütler diyerek biz paralel devlet yapılanmasını kayda girdik. Bunu tavsiye kararı olarak hükümete gönderdik. Hükümet de buna uyarak burayla ilgili Bakanlar Kurulu kararını çıkardı. Bu, ÅŸu demektir: 2015 Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nin içinde PDY veya PY olarak yerini almıştır. Nedir? Legal görünüm altında bir illegal örgüt"

MEDYANIN ÖZGÜRLÜÄžÜ

15 sene, 20 sene öncesi Türkiye'de yazılı ve görsel medyanın özgürlüÄŸü neydi, hangi noktadaydı ve hapishanelerde acaba ne kadar yazar, çizer vardı  Yüzlerce gazeteci hapishanelerdeydi. Hala bu noktada cezaevinde olan insanlar var. Ama biz ÅŸu anda her türlü özgürlüÄŸü getirdik, belli bir yere bunu oturttuk ve hamdolsun, ÅŸu anda iÅŸte 7 tane ve bunların da gazetecilikle filan pek alakası yok.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.