Sosyal Medya

Dünya

Fransa'yı sarsan anket sonucu!

Fransa'da yapılan bir ankete göre bugün seçim olsa aşırı sağcı Le Pen, Hollande ve Sarkozy’nin önünde yarışı bitiriyor.



Fransa’da düzenlenen son kamuoyu yoklaması, aşırı saÄŸcı Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen’in, bugün cumhurbaÅŸkanlığı seçimi yapılması halinde seçimin ilk turunu, CumhurbaÅŸkanı François Hollande ve eski CumhurbaÅŸkanı Nicolas Sarkozy’nin önünde bitireceÄŸini ortaya koyuyor.
 
Ülkenin saygın kamuoyu kuruluÅŸlarından IFOP’un anketine göre, Le Pen, CumhurbaÅŸkanlığı seçiminin ilk turunda yüzde 29 ile 31 arasında oy alarak yarışı ilk sırada bitiriyor. 
 
SARKOZY, HOLLANDE'I GEÇÄ°YOR
 
Ankete göre, muhalefetteki Eski CumhurbaÅŸkanı Nicolas Sarkozy yüzde 23, görevdeki CumhurbaÅŸkanı François Hollande ise yüzde 21 oranında oy alıyor.
 
Sosyalist Parti’nin Hollande’ın yerine BaÅŸbakan Manuel Valls’i aday göstermesi halinde ise BaÅŸbakan, bu oranı sadece yüzde 23’e çıkartabiliyor.
 
Merkez sağın, Sarkozy yerine eski BaÅŸbakan Alain Juppe’yi aday göstermesi halinde ise bu siyasetçi de partisinin oylarını yüzde 23’ten yukarı çıkartamıyor.  
 
ANKETE GÖRE LE PEN SARAY'A ÇIKAMAYACAK
 
Anket ayrıca, Le Pen'in iki turlu seçimde, yüzde 45’ten fazla oy alamayacağı için Elysee Sarayı’na seçilemeyeceÄŸini de gösteriyor.
 
Fransa'da CumhurbaÅŸkanlığı seçiminin 2017 yılında yapılması öngörülüyor.
 
Aşırı saÄŸ, geçtiÄŸimiz yıl mayıs ayında düzenlenen Avrupa Parlamentosu seçimlerini ilk sırada bitirme baÅŸarısı göstermiÅŸti.
 
Fransız siyaset sisteminde genel ve yerel seçimler iki turlu düzenlendiÄŸi için, aşırı saÄŸ oy potansiyelini tam olarak seçim sonucuna yansıtamıyor. Merkez saÄŸ seçmenin, ikinci turda aday olmaması halinde genelde aşırı saÄŸ yerine sol adayı tercih etme yoluna gittiÄŸi görünüyor.


KAYNAK: AA 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.