Sosyal Medya

Güncel

11 polis ifade vermedi, konuşanlar da 'hatırlamadı'

İzmir'de, İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde görev yaptıkları dönemde, 92 kişiyi, sahte isimlerle dinledikleri gerekçesiyle gözaltında olan 20 polis, ifade işlemlerin tamamlanmasıyla, adliyeye sevk edildi. Polislerden, 11'nin ifade vermeyi reddettiği, 9 polisin ise, kendilerine yönelik suçlamaları kabul etmeyip, "dinlemeleri hatırlamadıklarını' söyledikleri öğrenildi.



HSYK müfettiÅŸleri, Ä°zmir Emniyet MüdürlüÄŸü Ä°stihbarat Åžube MüdürlüÄŸü'nde 2009 ile 2013 yılları arasında alınan yaklaşık 170 bin dinleme kararlarından bir bölümünü incelediklerinde, usulsüzlükler tespit edince yapılan soruÅŸturma tamamlanınca da operasyona baÅŸlandı. Aralarında iÅŸadamlarından, ordu komutanlığı yapmış orgeneral rütbeli askerlere, kamu görevlilerinden gazetecilere kadar 92 kiÅŸiyi, usulsüz yöntemlerde, farklı meslek kolları ve isimlerle dinlendiÄŸi ortaya çıkan, 26 kiÅŸi için gözaltı kararı çıkartıldı. Bunlardan aralarında ÅŸube müdürü Taner Aydın'ın da bulunduÄŸu, 20 kiÅŸi 13 ilde gözaltına alındı.

Ä°FADE VERMEYÄ° REDDETTÄ°LER

Terörle Mücadele Åžube MüdürlüÄŸü'nde tutulan 20 polisten, 11'inin, ifade vermeyi reddettikleri öÄŸrenildi. Haklarındaki suçlamalara cevap veren 9 polis ise, yasadışı bir oluÅŸum içerisine girmediklerini anlattı. Kendilerine sorulan ve yasadışı olduÄŸu bildirilen dinlemeler sorulduÄŸunda ise, “dinlemeleri hatırlamadıklarını" söyledikleri açıklandı.

Ä°fade iÅŸlemleri tamamlanan 20 polis, geniÅŸ güvenlik önlemleri altında, Bayraklı Adliyesi'ne götürüldü. Adliyenin arkasındaki mahkumların giriÅŸ kapısından içeriye alınan polisler ilk olarak, adli tıp doktorunun saÄŸlık kontrolünden geçirildi. Polisler daha sonra ise, soruÅŸturmayı yürüten Örgütlü suçlara bakan Cumhuriyet Savcısı Okan Bato'ya ifade verecekler. Polisler avukatlarının gözetiminde, kendilerine, dinlenen kiÅŸileri, “Neden ve kimin talimatıyla dinledikleri", “dinlemeleri neden sahte isimlerle yaptıkları ve görüÅŸme kayıtlarını ne yaptıkları" yönünde sorular soracak olan Savcı Okan Bato'ya, savunmalarını yapacak.

5 POLÄ°S ARANIYOR

Gözaltındaki 20 polisin adliyeye sevkedilmesinin ardından, ismi gözaltı listesinde bulunan bir polis daha Terörle Mücadele Åžube MüdürlüÄŸü'ne gidip teslim oldu. Ancak halen aralarında soruÅŸturmanın bir numarası da olan Birinci Sınıf Emniyet Müdürü hasan Ali Okan ile emniyet müdür yardımcısı Ramazan Karakayalı'ın da olduÄŸu 5 kiÅŸinin ise yakalama çalışmalarının devam ettiÄŸi açıklandı.

Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan'ın Ä°zmir'deki davanın yanı sıra, CumhurbaÅŸkanı Abdullah Gül'ün makam odasına dinleme cihazı yerleÅŸtirilmesi ve Emniyet Genel MüdürlüÄŸü Ä°stihbarat Daire BaÅŸkan Yardımcısı olduÄŸu dönemlerdeki dinleme kararlarıyla ilgili de yargılandığı öÄŸrenildi. 

TÄ°METÜRK

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.