Sosyal Medya

Dünya

İsrail'den Lübnan sınırına askeri yığınak

İsrail Lübnan sınırında askeri varlığını arttırırken BM ve ABD Hizbullah'ın eylemini kınarken İsrail'in Hizbullah'ın kınanması talebini kabul etmedi



Ä°srail'in kuzeyinde gerginlik devam ederken, Ä°srail ordusu sınırdaki askeri varlığını artırıyor. Ä°srail ordu sözcülüÄŸünden yapılan yazılı açıklamaya göre, ülkenin kuzey sınırında askeri birliklerin sayısı arttırılırken, tam bir sayı belirtilmedi.

Yetkililer bölge halkının günlük hayatlarına dönmelerini isterken, Ä°srail ordusu Lübnan sınırındaki Zir'in kasabasında tünel kazılmış olabileceÄŸi gerekçesiyle arama çalışmaları yürütüyor. Ordu yetkilileri tünel arama çalışmalarının bir hafta daha süreceÄŸini açıkladı.

Öte yandan, Ä°srail ordusu dün Ghajar köyü yakınlarında Hizbullah tarafından vurulan iki aracın neden silahsız olduÄŸu yönünde soruÅŸturmanın da devam ettiÄŸini bildirdi.

Lübnan'ın Ä°srail'in iÅŸgali altındaki güney sınır bölgesi Åžebaa Çiftlikleri'nde devriye gezen Ä°srail askeri aracına Hizbullah tarafından yapılan tanksavar füze saldırısı sonrası, Ä°srail de güney Lübnan'daki çeÅŸitli sınır noktalarına topçu ateÅŸi açmış, saldırıda bir BM Barış Gücü (UNIFIL) askeri ölmüÅŸtü.

Ä°srail Ordu Sözcüsü Peter Lerner, saldırıda 2 Ä°srail askerinin öldüÄŸünü, 7'sinin de yaralandığını açıklamış, Hizbullah da bu saldırıyla, Ä°srail'in, Suriye'nin Kuneytra kentinde Hizbullah konvoyuna düzenlediÄŸi saldırıya misillemede bulunduÄŸunu duyurmuÅŸtu.

HÄ°ZBULLAH KINANMADI

BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Türkiye saati ile gece 23.00'te Ä°srail ile Hizbullah arasındaki gerginliÄŸi görüÅŸmek için kapalı toplandı. Toplantının ardından yapılan açıklamada, UNIFIL'ın görev yaptığı Mavi Hat'ta karşılıklı ateÅŸ açılması sonucu Ä°spanyol barış gücü askerinin öldürülmesi kınanarak, Ä°spanya hükümeti ve öldürülen askerin ailesine taziye sunuldu.

Açıklamada, barış gücü askerinin nasıl öldüÄŸüne iliÅŸkin bilgi verilmedi. Böylece Ä°srail'in ''Hizbullah kınansın'' talebi kabul edilmedi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da, Lübnan-Ä°srail ile Suriye-Ä°srail sınırlarında gerçekleÅŸen ÅŸiddet olaylarını kınayarak, bölgedeki ülkelerin toprak bütünlüÄŸüne saygı gösterilmesini istedi.

ABD DışiÅŸleri Bakanlığı da ''Hizbullah'ın ÅŸiddet eylemini'' kınadı, tarafları daha ileri gitmemeleri konusunda uyardı. ABD’nin olayı terör eylemi olarak nitelememesi dikkat çekti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.