Sosyal Medya

Güncel

Demirtaş: İslamı anlayarak siyaset yapacağız

HDP'nin Diyarbakır kongresinde konuşan Demirtaş, "İslam'ı daha fazla tanıyarak, anlayarak siyaset yapacağız" dedi



HDP Diyarbakır Ä°l BaÅŸkanlığı 1'inci OlaÄŸan Kongresi yapıldı. Seyrantepe Kapalı Spor Salonu'nda yapılan kongreye, HDP EÅŸ Genel BaÅŸkanları Selahattin DemirtaÅŸ ve Figen YüksekdaÄŸ, DBP EÅŸ Genel BaÅŸkanı Kamuran Yüksek, DTK EÅŸ BaÅŸkanı Selma Irmak, HDP'li milletvekilleri, DBP'li Diyarbakır BüyükÅŸehir Belediyesi EÅŸ BaÅŸkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, bölgedeki il ve ilçe belediyelerinin eÅŸ baÅŸkanları, bazı sivil toplum kuruluÅŸlarının temsilcileri ve çok sayıda partili katıldı. Abdullah Öcalan ve PKK'nın kurucu kadrosunun yanı sıra Deniz GezmiÅŸ, Mahir Çayan, Åžeyh Sait, Seyit Rıza ve Molla Mustafa Barzani pankartlarının asıldığı kongrede, Abdullah Öcalan'ın görüntülerinden oluÅŸan bir sinevizyon gösterimi yapıldı. Gösterimin ardından sanatçılar Ferhat Tunç ve Pınar Aydınlar sahne aldı.

ALTAN TAN SAYGI DURUÅžU SIRASINDA DUA ETTÄ°

Kongre, "demokrasi ve özgürlük mücadelesinde hayatını kaybedenler" için yapılan bir dakikalık saygı duruÅŸu ile baÅŸladı. Saygı duruÅŸu sırasında HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'ın ellerini açarak dua etmesi dikkat çekti. Kongrede, sık sık Abdullah Öcalan ve Kobani lehine slogan da atıldı.

Kongrede Kobani Kantonu EÅŸ BaÅŸkanı Enver Müslim ile telefon baÄŸlantısı yapıldı. Müslim, Kobani'de yaÅŸanan son geliÅŸmelere iliÅŸkin açıklamalarda bulundu.

"HERKESÄ° HDP'DE BULUÅžTURDUK"

Kongrede konuÅŸan HDP EÅŸ Genel BaÅŸkanı Selahattin DemirtaÅŸ, ilk defa kongre yapmadıklarını belirterek, çok uzun yıllardır bütün siyasi partilerinin her kongreyi bir büyüme vesilesiyle yaptıklarını ifade etti. Bu defa yeni bir partiyle, bütün ezilenlerin, emeklilerin, gençlerin, kadınların ortak partisiyle buluÅŸturmayı baÅŸardıklarını kaydeden DemirtaÅŸ, partisinin yola çıktığından beri Türkiye'de HDP siyasetinin konuÅŸulduÄŸunu anlattı. DemirtaÅŸ, ilk günlerden bu yana alternatif bir yaÅŸamı ve alternatif bir halk iktidarını kurmaya aday olduklarını herkesin bildiÄŸini vurguladı.

"KOBANÄ°'DE HEDEF KÜRTLERDÄ°"

Kobani zaferinin bütün OrtadoÄŸu dengelerini deÄŸiÅŸtirecek güçte olduÄŸunu dile getiren DemirtaÅŸ, bu zaferde emeÄŸi geçen ve bedel ödeyen herkese saygılarını sunduklarını aktardı. Bu zaferin kolay olmadığını ve bu zaferin henüz tamamlanmadığının farkında olduklarına dikkat çeken DemirtaÅŸ, "IŞİD, OrtadoÄŸu, Kürdistan ve bütün halklar için tehlike içermeye devam ediyor. Kobani direniÅŸi IŞİD'in bütün gücüyle kendini orada var ettiÄŸi bir savaÅŸtı. Ä°ki temel çizginin iki temel anlayışı söz konusuydu. Kobani'de yeni bir yaÅŸamı inÅŸa etmek için devrim adına yola çıkmış olanlar yeni bir devrimsel anlayış yeÅŸertti. Asıl hedef Kobani gibi küçük bir kasabayı inÅŸa etmek deÄŸildi. IŞİD uzun zamandır kendini hazırlıyordu. Åžengal, Kobani'de ağırlıklı olarak Kürtler hedef alınıyor. Suriye'deki bütün savaşı bırakıp, Kobani'yi hedeflediler. Ne kadar güçleri ve silahları varsa, Musul'dan Rakka'dan elde ettikleri silahları Kobani'de kullandılar. CumhurbaÅŸkanı, 'yatıp, kalkıp niye Kobani diyorsunuz' diyor ya, desin ki 'Niye yatıp, kalkıp Kobani'ye saldırıyorlar?' Ä°lk Müslüman olan halklardandır Kürtler. Åžimdi IŞİD kalkmış Ä°slam adına Kürtlere savaÅŸ açmış. Kobani'de yenilen zihniyet bu faÅŸizan zihniyettir" diye konuÅŸtu.

"Ä°SLAM'I DAHA FAZLA ANLAYARAK SÄ°YASET YAPACAÄžIZ"

Ä°slam'ın bu toprakların gerçeÄŸi olduÄŸunu ve 1400 yıldır bu topraklarda Ä°slam'ın önemli bir inanış ve yaÅŸam biçimi olduÄŸunu vurgulayan DemirtaÅŸ, "Ä°slam'ı daha fazla tanıyarak, anlayarak siyaset yapacağız. Bütün mezhepler için bu geçerlidir. HDP bu anlayışla, halkın özgürce yaÅŸamasının teminatı olarak siyaset yapmaya devam edecek" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

"HALK BÄ°ZDEN ÇÖZÜM BEKLÄ°YOR"

Halkın kendilerinden inanç, kimlik ve yaÅŸam tarzı sorunlarını çözmelerini beklediklerini belirten DemirtaÅŸ, ÅŸunları kaydetti: Ama halkımız aynı zamanda bizden iÅŸsizlik sorunlarının, kentsel sorunlarının, yoksulluk sorunlarının çözülmesini bekliyor. Diyarbakır'da iÅŸsizlik Türkiye ortalamasının iki katıdır. Türkiye'de 9-10 civarında, Diyarbakır'da yüzde 19. Ama bilirler ki Diyarbakır'ın gerçek iÅŸsizlik rakamı yüzde 60'lara dayanıyor. HDP bütün bunlara çözüm üretmekle karşı karşıyadır. Bu bizim boynumuzun borcudur. Bunu baÅŸarmak zorundayız. Biz Türkiye'de iÅŸ üreten, özgür bir yaÅŸamı inÅŸa eden siyaseti ortaya koydukça görecekseniz Türkiye halkı Edirne'ye gönderdiÄŸimiz selamı gönülden alacaktır. Biz artık AKP tarzı, CHP, MHP tarzı siyaseti bu topraklarda iktidar yapmamakta kararlıyız.

"ANKARA ROJAVA Ä°LE EL ELE VERMELÄ°"

Kobani'nin ve Rojava'nın inÅŸa sürecinin yeni bir sürece vesile olabileceÄŸine de dikkat çeken DemirtaÅŸ, "Türkiye'nin yanlış Rojava politikasını bu saatten sonra deÄŸiÅŸtirebilirsiniz. Sayın BaÅŸbakan eÄŸer buradan Kobani'ye selam gönderirken samimi ise Rojava'nın statüsünün kabul edilmesi ve Kobani'nin inÅŸası konusunda bir görev üstlenebilirler. Bu Türkiye'nin politikasını da deÄŸiÅŸtirebilir. DoÄŸru olan ÅŸey Ankara'nın Kobani ve Rojava ile el ele vermesidir. EÄŸer bu baÅŸarılırsa Türkiye'de yeni bir siyaset doÄŸabilir ve Türkiye bu politika ile baÅŸarabilir. Türkiye'nin barışı için bu büyük bir fırsattır. Türkiye ile Rojava iliÅŸkilerini geçmiÅŸte yaÅŸanan hatalar belirlemesin. DoÄŸru olan ÅŸey aklı selim davranmaktır. Türkiye için de Rojava için de doÄŸru olan budur. Biz HDP olarak buna katkı sunmaya hazırız. Biz barajı aÅŸarız ya da aÅŸmayız ama bu bir realitedir. HDP barajı aÅŸsa da aÅŸmasa da Kürtler vardır, Rojava vardır" diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.