Sosyal Medya

Dünya

ABD'den Dünya tarımını kontrol edecek uydu

NASA'nın yarın fırlatacağı uydu dünya tarihinde bir ilk olacak. Fırlatılacak uydu dünya yüzeyindeki toprak nemini ölçecek



NASA yarın yörüngeye bir uydu fırlatmayı planlıyor. Fırlatılacak uydunun ÅŸimdiye kadar fırlatılanlardan önemli bir farkı bulunuyor. Bu uydu, NASA'nın dünya yüzeyindeki toprak nemini ölçmesini saÄŸlayacak.

NASA'nın bu uydu ile dünyadaki tarım alanlar ve gida hareketlerini öngörebilecekç Böylelikle dünyyadaki tarım alamlarına dayalı verileri elinde tutacak olan Amerika, adeta ülkelerin gıda ve tarım  politkalrını kontrol etme imkanı elde edecek.

Toprak nemi ÅŸimdiye kadar geleneksel yöntemlerle ölçülüyordu. Ancak baÅŸarıya ulaÅŸtığı takdirde NASA'nın bu yeni çalışmasının yeni bir dönemi açacağı dile getiriliyor. Toprak Nemi HareketliliÄŸi AraÅŸtırması (SMAP) isimli çalışma kapsamında yörüngeye fırlatılacak uydunun, her üç günde bir dünya genelinin toprak nemi haritasını çıkarması planlanıyor. 

Her üç günde bir 10 kilometrelik alanlar halinde dünyanın toprak nemi haritasını çıkarması planlanan uydunun, birçok bilimsel çalışmayı kolaylaÅŸtıracağı dile getiriliyor. Özellikle, toprak verimliliÄŸi konusunda yeni haritaların çizilebileceÄŸi belirtilirken, sel ve kuraklık tahminlerinin de daha isabetli tahmin edilebileceÄŸi kaydediliyor. 

Uydunun yapım maliyetinin 916 milyon dolar olduÄŸu belirtiliyor. Benzer bir uygulamayı Avrupa Uzay Ajansı da 2009 yılında Toprak Nemi ve Okyanus TuzluluÄŸu (SMOS) uydusunu fırlatarak yapmıştı. Ancak bir radyometresi olan bu uydu toprak nemi verilerini aktarmıyordu. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.