Sosyal Medya

Dünya

2030 yılında Avrupa'nın yüzde 8'i Müslüman olacak

PEW Araştırma Merkezi'nin yaptığı bir araştırmaya göre, 2030’da Avrupa’nın yüzde 8’inin Müslüman olacağı öngörülüyor



Avrupa BirliÄŸi ülkelerindeki nüfus artış hızları üzerinde yapılan bir araÅŸtırmaya göre, 2030 yılına kadar Avrupa'daki Müslüman nüfusun toplam nüfusa oranının yüzde 8'e çıkacağı tahmin ediliyor.

Le Figaro'da yer alan habere göre, Müslüman nüfus Avrupa BirliÄŸi'nde her on yılda bir yüzde 1 oranında artıyor. Bu nüfus 1990'da yüzde 4'tü. Åžu anda yaklaşık olarak yüzde 6 ve 2030'da Avrupa nüfusunun yüzde 8'den fazlası Müslüman olacak. Küresel olarak, Ä°slam inancına baÄŸlı olanlar Avrupa kıtasında diÄŸer dinlere oranla daha genç. Avrupa'da yaÅŸ ortalaması 40 ve Avrupa'da yaÅŸayan Müslümanların yaÅŸ ortalaması 32 olmasına karşılık Hıristiyanların yaÅŸ ortalaması 42, hiçbir dine mensup olmayanların yaÅŸ ortalaması 37.

Bu rakamsal veriler dinlerle ilgili her alanda araÅŸtırmalar yapan Amerikan kamuoyu araÅŸtırmaları ve istatistik kuruluÅŸu "Pew Forum"un (Pew AraÅŸtırma Merkezi Din ve Toplum Hayatı Projesi) bir anket sentezinden elde edilen veriler. Pew Forum kuruluÅŸun demografi temsilcisi Conrad Hackett tarafından yürütülen bu çalışmayı Paris saldırıları baÄŸlamında, yayınladı.

EN FAZLA MÜSLÜMAN FRANSA VE ALMANYA'DA

Avrupa BirliÄŸi'nde en fazla Müslümanın Fransa ve Almanya'da olduÄŸu gözlemleniyor. 2010'da Almanya'da 4 milyon 800 bin yani Almanya nüfusunun yüzde 5,8'nin, Müslüman olduÄŸu hesaplandı. Fransa'da 4 milyon 700 bin yani nüfusun yüzde 7,5'i Müslümanlardan oluÅŸuyor olabilir. Bu oran öngörüye baÄŸlı çünkü Fransa'da dinle ilgili konularda istatiksel araÅŸtırma yapmak hali hazırda yasak. Fakat araÅŸtırmacıların çoÄŸu bu gözlem ötesi tahmine katılıyorlar. 

Aynı kuruluÅŸ dört yıl önce Ä°slam'ın demografik geliÅŸimine iliÅŸkin ve 2030 yılında Fransa'da Müslümanların oranının toplam nüfusun yüzde 10'unu geçeceÄŸini öngören dünya çapında bir araÅŸtırma yayınladı. Tam olarak yüzde 10,3'e tekabül eden 6 milyon 860 bin Müslüman. Belçika ise yüzde 10,2'lik bir oranla ikinci konumda. 
Küresel planda, bu araÅŸtırma Müslüman nüfusun 2030'a kadar yüzde 35'e yani diÄŸer popülasyonların demografik geliÅŸim oranlarının iki katına yükseleceÄŸini gösteriyor.

AraÅŸtırma "Müslümanların oransal artışı yıl başına yüzde 1,5. Müslüman olmayan nüfusun yüzde 0,7 olmasına karşın. Bu durum, aynı zamanda 2030'da dünya nüfusu içindeki Müslümanların oranının yüzde 26,4'e çıkacağını gösteriyor. Åžu anda bu oran yüzde 23,4. Fakat söz konusu araÅŸtırma aynı zamanda, daha önceki bir dönemle yani 1990-2000 arası yavaÅŸlama gözlemlenen dönemle karşılaÅŸtırıldığında Müslüman nüfusun artışının 2010 ile 2030 arasında güçlü seyredeceÄŸini ortaya koyuyor.

Müslümanların yakın gelecek için öngörülen ve yüzde 1,5 olan yıllık demografik büyüme oranı yüzde 2,2'yi geçebileceÄŸi de bazı tahminler arasında ifade ediliyor. 

DÜNYA GELENÄ°NDE MÜSLÜMAN NÜFUSUN DAÄžILIMI

GeleceÄŸe yönelik yapılan bu çalışma, yine 2030'da Müslümanların çoÄŸunluÄŸunun, bugün olduÄŸu gibi, hala Asya-Pasifik yüzde 60, Orta DoÄŸu yüzde 20 ve Kuzey Afrika bölgelerinde yaÅŸayacağını ortaya koyuyor. Fakat Pakistan'ın, Endonezya'yı geçerek Müslüman nüfusun en fazla olduÄŸu ülke olacağı tahmin ediliyor.

Endonezya'da bugün 205 milyon insan yaşıyor ve bu sayının 239 milyona yükselebileceÄŸi tahmin ediliyor. Pakistan'da ise bugün 178 milyon olan nüfusun 256 milyona çıkabileceÄŸi ifade ediliyor.  

Müslümanların çoÄŸunluÄŸu halen Asya Pasifik (yüzde 60), Orta DoÄŸu (yüzde 20) ve Kuzey Afrika bölgelerinde yaşıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.