Sosyal Medya

Coğrafyamız

Hizbullah Ä°srail askeri konvoyunu vurdu

Hizbullah Lübnan'dan fırlattığı roketle sınırı yakın bir İsrail askeri konvoyunu vurdu. Saldırıda en az 4 İsrail askeri yaralandı. İsrail'in karşı saldırısında ise bir BM barış gücü askeri öldü.



Hizbullah'ın saldırısında en az dört Ä°srail askeri yaralandı. 

Al Jazeera muhabiri Velid Ömeri, Ä°srail ordusu yetkililerinin Genelkurmay BaÅŸkanlığı'ndan acil toplantı yaptığını ve Lübnan sınırında olaÄŸanüstü hal ilan edildiÄŸini söyledi. 

Ömeri, "Ä°lerleyen saatlerde Åžeba arazisinde çatışmalar görülebilir. Ä°srail savaÅŸ uçaklarını kullanıyor" dedi.

Al Jazeera'nin Åžeba arazisinde bulunan muhabiri Ä°lyas Kerram ise, "Ä°srail güney Lübnan’da Hizbullah mevzilerini bombalıyor. Resmi açıklamaya göre, saldırı zırh delici özelliÄŸie sahipti. SavaÅŸ uçakları yoÄŸun biçimde uçuyor. Askeri araçlar bölgeye gönderiliyor. Åžeba’daki Ä°srail takviyeleri daha geniÅŸ çaplı bir hareketin olacağını gösteriyor" diye konuÅŸtu.

Saldırıyı üstlenen Hizbullah, Ä°srail'in 18 Ocak'ta Kuneytra'da öldürdüÄŸü Hizbullah mensuplarının 'intikamının alındığını' duyurdu.

Gazze'de faaliyet gösteren Hamas ve Ä°slami Cihad ise, Ä°srail askeri aracaını hedef alan saldırıyı tebrik etti.

İsrail karşılık verdi

Saldırıdan sonra Ä°srail ordusu Lübnan'ın güneyindeki Åžeba çiftlikleri bölgesini vurmaya baÅŸladı.

Karşı saldırıda Lübnan-Ä°srail sınırında görev yapan BirleÅŸmiÅŸ Milletler Geçici Barış Gücü'ne (UNIFEL) baÄŸlı bir Ä°spanyol askeri öldü. 

Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu, "Ä°srail güçlü bir ÅŸekilde cevap vermeye hazır" ifadelerini kullandı.

Salı günü de Suriye ordusunun fırlattığı havan topları Ä°srail iÅŸgali altındaki Golan Tepeleri’ne düÅŸmüÅŸ, Ä°srail ordusuna ait bir savaÅŸ uçağı, Suriye'nin Golan Tepesinde Esed güçlerinin denetiminde olan üç noktayı bombalamıştı.

Ä°srail 18 Ocak Pazar günü Suriye topraklarındaki Hizbullah hedeflerine düzenlediÄŸi saldırıda, aralarında üst düzey komutanların da olduÄŸu altı Hizbullah üyesini öldürmüÅŸtü. Eski askeri kanat lideri Ä°mad Mugniye'nin oÄŸlu Cihad Mugniye de ölenler arasındaydı. Cihad Mugniye, babası Ä°mad Mugniye'nin bir suikastle 2008 yılında Åžam'da öldürülmesi sonrası bizzat Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve Ä°ran'ın Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin koruması altındaydı.

Saldırıda öldürülen bir baÅŸka isim ise Ä°ran Devrim Muhafızları'na baÄŸlı Kudüs Gücü'nde görevli bir saha komutanı olan HuÅŸeng Allahdadi olmuÅŸtu. Allahdadi, Kudüs Gücü komutanı Kasım Süleymani'nin yakın silah arkadaÅŸlarındandı.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.