Sosyal Medya

Güncel

Dinç'in ifadesi alınacak mı?

Dink soruşturmasında tutuklanan istihbarat polisleri, en tepedeki isim Engin Dinç’i işaret etti. Ancak henüz İstihbarat Daire Başkanı ile ilgili işlem yapılmadı. Savcılık, Dinç’in şüpheli olup olmayacağını değerlendiriyor.



Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine iliÅŸkin olarak ‘kamu görevlileri hakkında’ yürütülen soruÅŸturma Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar SoruÅŸturma Bürosu Savcılığı'nca yürütülüyor.

20’den fazla kamu görevlisinin ifadesinin alındığı soruÅŸturmada tutuklamalar, cinayet döneminde Trabzon Ä°stihbarat Åžube MüdürlüÄŸü’nde görevli polislere yönelik oldu. SoruÅŸturma kapsamında Trabzon Ä°stihbarat'ta görev yapan Ercan Demir, Özkan Mumcu ve Muhittin Zenit tutuklandı.

Engin Dinç’i iÅŸaret ettiler

Tutuklamalardaki suçlama "ihmal suretiyle cinayete sebebiyet verme" oldu. Cinayeti engelleyecek çalışmaları yapmamakla suçlanan polislerin, Dink ile ilgili Ä°stanbul’a ‘ses getirecek’ Ankara’ya ise ‘öldürülecek’ ÅŸeklinde neden iki ayrı rapor hazırladıkları araÅŸtırılıyor. Bu düÄŸümü çözecek kiÅŸi ise dönemin Trabzon Ä°stihbarat Åžube Müdürü Engin Dinç. Tutuklanan isimlerle beraber soruÅŸturmada dinlenen bazı kamu görevlileri de Engin Dinç’in ismini verdi. Åžüpheliler, raporların Engin Dinç tarafından imzalanarak gönderildiÄŸini belirtti.

Engin Dinç incelemesi devam ediyor

Dink ailesi avukatlarının da daha önce ifadesine baÅŸvurulmasını istediÄŸi ve sorumlulardan biri olarak iÅŸaret ettiÄŸi Engin Dinç’in soruÅŸturma dosyasındaki durumu savcılık tarafından incelemeye alındı. Ancak Dinç ile ilgili henüz bir karar verilmedi. Engin Dinç ile ilgili iddialar en sona bırakıldı. ‘Åžüpheli olup olmayacağı’ deÄŸerlendirme aÅŸamasında olan Engin Dinç’in durumu ‘tüm ifadelerin tamamlanmasının ardından önümüzdeki haftalarda’ netleÅŸecek.  Ä°hmali olduÄŸu yönünde tespitler yapılması halinde Dinç de diÄŸer kamu görevlileri gibi ÅŸüpheli sıfatıyla ifadeye çaÄŸrılacak.

Herhangi bir işlem yapılmadı

Öte yandan savcılık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, ‘Dinç’in ifadesinin alınması için Ä°çiÅŸleri Bakanlığı’ndan izin istenildiÄŸi, Bakanlığın henüz yanıt vermediÄŸi’ haberleri gerçeÄŸi yansıtmıyor. Dinç ile ilgili herhangi bir iÅŸlem ÅŸu ana kadar yapılmadı.

Ä°zin istenilmesine gerek yok

Edinilen bilgiye göre Dinç’in Dink cinayetinde ifadeye çaÄŸrılması için de izin istenilmesine gerek yok. Kamu görevlileri ile ilgili izinler sadece ‘görev suçu’ kapsamına giren soruÅŸturmalarda alınıyor. Terör soruÅŸturması kapsamında yürütülen Dink cinayeti soruÅŸturmasında bu nedenle izin alınması gibi bir durum söz konusu deÄŸil. Terör ve örgütlü suçlar soruÅŸturmalarında izinler sadece özel kanunu bulunan MÄ°T görevlileri hakkında isteniliyor.

Dink avukatı Belen: Engin Dinç de sorgulanmalı

Dink ailesi avukatlarından Bahri Belen, konuyu Al Jazeera’ye deÄŸerlendirdi. Engin Dinç’in tutuklanan polislerle birlikte Trabzon Ä°stihbaratta müdür olarak görev yaptığını hatırlatan Belen, Dink cinayetinde Engin Dinç’in de sorgulanması gerektiÄŸini belirtti.

Dinç’in ifadesinin alınması için ‘izne gerek olmadığını da’ vurgulayan Belen, “Bu soruÅŸturma 4483 sayılı Memurlar ve diÄŸer kamu görevlilerinin yargılanması hakkındaki kanun kapsamına girmiyor. Bu olay görev suçu kapsamına girmez. Bu nedenle izne tabii deÄŸil” açıklamasını yaptı.

Nisan 2013’te daire baÅŸkanı oldu

Trabzon Ä°stihbarat Åžube Müdürü olarak görev yapan Engin Dinç, Nisan 2013’te Emniyet Genel MüdürlüÄŸü Ä°stihbarat Daire BaÅŸkanlığı görevine atandı.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.