Sosyal Medya

Coğrafyamız

Hizbullah İsrail askeri aracını vurdu

Lübnan topraklarından fırlatılan bir roket sınıra yakın bölgede İsrail askeri aracına isabet etti. En az dört İsrail askerinin yaralandığı saldırıyı Hizbullah üstlendi. İsrail saldırıya karşılık veriyor.



Al Jazeera muhabiri Velid Ömeri, Ä°srail ordusu yetkililerinin Genelkurmay BaÅŸkanlığı'ndan acil toplantı yaptığını ve Lübnan sınırında olaÄŸanüstü hal ilan edildiÄŸini söyledi. 

Ömeri, "Ä°lerleyen saatlerde Åžeba arazisinde çatışmalar görülebilir. Ä°srail savaÅŸ uçaklarını kullanıyor" dedi.

Al Jazeera'nin Åžeba arazisinde bulunan muhabiri Ä°lyas Kerram ise, "Ä°srail güney Lübnan’da Hizbullah mevzilerini bombalıyor. Resmi açıklamaya göre, saldırı zırh delici özelliÄŸie sahipti. SavaÅŸ uçakları yoÄŸun biçimde uçuyor. Askeri araçlar bölgeye gönderiliyor. Åžeba’daki Ä°srail takviyeleri daha geniÅŸ çaplı bir hareketin olacağını gösteriyor" diye konuÅŸtu.

Saldırıyı üstlenen Hizbullah, Ä°srail'in 18 Ocak'ta Kuneytra'da öldürdüÄŸü Hizbullah mensuplarının 'intikamının alındığını' duyurdu.

İsrail karşılık verdi

Saldırıdan sonra Ä°srail ordusu Lübnan'ın güneyindeki Åžeba çiftlikleri bölgesini vurmaya baÅŸladı.

Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu, "Ä°srail güçlü bir ÅŸekilde cevap vermeye hazır" ifadelerini kullandı.

Salı günü de Suriye ordusunun fırlattığı havan topları Ä°srail iÅŸgali altındaki Golan Tepeleri’ne düÅŸmüÅŸ, Ä°srail ordusuna ait bir savaÅŸ uçağı, Suriye'nin Golan Tepesinde Esed güçlerinin denetiminde olan üç noktayı bombalamıştı.

Ä°srail 18 Ocak Pazar günü Suriye topraklarındaki Hizbullah hedeflerine düzenlediÄŸi saldırıda, aralarında üst düzey komutanların da olduÄŸu altı Hizbullah üyesini öldürmüÅŸtü. Eski askeri kanat lideri Ä°mad Mugniye'nin oÄŸlu Cihad Mugniye de ölenler arasındaydı. Cihad Mugniye, babası Ä°mad Mugniye'nin bir suikastle 2008 yılında Åžam'da öldürülmesi sonrası bizzat Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve Ä°ran'ın Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin koruması altındaydı.

Saldırıda öldürülen bir baÅŸka isim ise Ä°ran Devrim Muhafızları'na baÄŸlı Kudüs Gücü'nde görevli bir saha komutanı olan HuÅŸeng Allahdadi olmuÅŸtu. Allahdadi, Kudüs Gücü komutanı Kasım Süleymani'nin yakın silah arkadaÅŸlarındandı.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.