Sosyal Medya

Güncel

Pilotun ailesi Türkiye'den arabuluculuk istedi

Suriye'de IŞİD'in elindeki Ürdünlü pilot Muaz Safi Kesasibe'nin ailesi Türkiye'nin Amman Büyükelçiliği'ne mektup yazarak Türk yetkililerin pilotun kurtarılması için arabuluculuk yapmasını istedi.



Suriye'de uçağının düÅŸmesi sonucu IŞİD tarafından esir alınan 26 yaşındaki Ürdünlü pilot Muaz Safi Kesasibe'nin ailesi Türkiye'nin Amman'daki büyükelçiliÄŸine bir mektup yazarak Türk yetkililerden pilotun bırakılması için arabuluculuk yapmasını istedi. 

Aile, yazdıkları mektupta Türkiye'nin soruna ciddi bir ÅŸekilde müdahale etmesini ve IŞİD'le sürdürülen müzakerelerde rol oynayarak oÄŸullarının serbest bırakılmasını saÄŸlamaları için yardım etmelerini istedi.

Bu arada Ürdün hükümet sözcüsü Muhammed Mumani, esir pilotun serbest bırakılması karşılığında, IŞİD'in pazarlık talebi doÄŸrultusunda ülkede 'terör' suçlamasıyla tutuklu bulunan Sacide RiÅŸavi'yi serbest bırakmaya hazır olduklarını belirtti.

Pilotun babası hükümete seslendi

Esir alınan pilotun babası Yusuf Kesasibe, hükümetin oÄŸluna karşılık istenen siyasi tutukluları serbest bırakmasını istedi.

Ürdün’ün baÅŸkenti Amman’dan Al Jazeera’nin canlı yayınına katılan Yusuf Kesasibe, IŞİD’in oÄŸluna karşılık istediÄŸi cezaevinde tutulan Sacide RiÅŸavi’nin serbest bırakılmasını isteyerek, 'oÄŸlunun kanının RiÅŸavi’nin kanından bin kat daha deÄŸerli' olduÄŸunu ifade etti.

RiÅŸavi’nin Ürdün’e intihar eylemi gerçekleÅŸtirmek için geldiÄŸini söyleyen baba, onun oÄŸlu ile kıyaslanamayacağını vurguladı. Baba, “Ürdün hükümetine sesleniyorum, RiÅŸavi’nin cezaevinde olması bize ne kazandırır ” diye sordu.

Baba, oÄŸlu Muaz’ın en kısa zamanda saÄŸlıklı bir ÅŸekilde kendilerine iade edilmesini istedi.

IŞİD’in elinde esir bulunan pilot Muaz’ın aÅŸireti de dün gece cumhurbaÅŸkanlığı ve istihbarat dairesinin önünde eyleme yaptı.

Yüzlerce kiÅŸinin katıldığı eylemde aÅŸiret üyeleri ellerinde esir pilotun fotoÄŸraflarını taşıyarak hükümetin elini çabuk tutmasını istedi. Muaz kurtuluncaya kadar eylemlerine devam edeceklerini söyleyen göstericiler, Ürdün istihbaratından yetkililerle görüÅŸerek geliÅŸmeler hakkında bilgi aldı.

24 saat süre

IŞİD, dün Ürdün’de 'terör' suçlamasıyla tutuklu bulunan Sacide RiÅŸavi'nin 24 saat içerisinde serbest bırakılmaması halinde hem Ürdünlü pilotu hem de Japon rehineyi öldüreceÄŸini açıkladı.

IŞİD'in serbest bırakılmasını istediÄŸi Sacide RiÅŸavi, 2005 yılında Ürdün'de bir saldırı giriÅŸimi nedeniyle tutuklanmıştı.

IŞİD'e karşı koalisyonun düzenlediÄŸi hava saldırıları kapsamında yaptığı görev esnasında Ürdün Hava Kuvvetlerine ait F-16 savaÅŸ uçağı Suriye'nin Rakka kentinde düÅŸmüÅŸtü.

Uçağın pilotu Muaz Kasasbe fırlatma koltuÄŸu sayesinde kurtulmuÅŸ ancak IŞİD’e esir düÅŸmüÅŸtü.

IŞİD, turuncu elbise giydirilen ve dizleri üzerine çökmüÅŸ Japon rehineler Haruna Yukawa ve Kenji Goto Jogo’nun görüntülerini ise 20 Ocak’ta yayınlamıştı.

Görüntülerde, arkasında çöl, elinde bıçak, üstünde siyah kıyafeti ile Ä°ngiliz John olarak tanınan IŞİD üyesi, Ä°ngilizce konuÅŸarak, Japon hükümetinin OrtadoÄŸu’dan 8 bin 500 km uzaklıkta olduÄŸu halde ABD öncülüÄŸündeki koalisyona ‘destek vermesini’ eleÅŸtiriyordu.

Rehinelerin hayatlarına karşılık Japon hükümetinden fidye olarak ‘200 milyon’ dolar istenen videoda , fidyeyi ödemek için 72 saat süre tanınmıştı.

IŞİD iki gün önce, 200 milyon dolar fidye istediÄŸi iki Japon rehineden Haruna Yukawa'yı öldürdüÄŸü iddiasıyla bir video yayınlamıştı.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.