Sosyal Medya

Coğrafyamız

IŞİD: Serbest bırakın yoksa öldürürüz

Terör örgütü IŞİD, Ürdün'de terör suçlamasıyla tutuklu bulunan Irak uyruklu Sacide er-Rışavi'nin 24 saat içinde serbest bırakılmaması durumunda alıkoyduğu Ürdünlü pilot Muaz Safi el-Kesasibe ile Japon rehine Kenji Goto'nun öldürüleceğini açıkladı.



IŞİD tarafından yayımlandığı iddia edilen video kaydında görülen Japon rehine Goto, ailesine, Japonya hükümetine ve halkına bunun son mesajı olduÄŸunu belirterek, "Bana özgürlüÄŸümün önündeki tek engelin Sacide'nin serbest bırakılmasını erteleyen Ürdün hükümeti olduÄŸunu söylediler" ifadesini kullandı.

EÅŸine seslenen Gato, "Japonya hükümetinden Ürdün'e her türlü siyasi baskıyı yapmasını iste. Vakit hızla daralıyor. Ürdün hükümeti biraz daha gecikirse Ürdünlü pilotun ölümünden sorumlu olacaktır. Tabii arkasından benim de. Benim hayatta kalmak için 24 saatim var. Pilotun ÅŸansı ise bundan daha az. Lütfen bizi ölüme terk etmeyin. Herhangi bir gecikme ikimizin de ölümüne neden olacak. Top ÅŸu an Ürdün hükümetinde" dedi.

Ürdün-Japonya arasında diplomasi trafiÄŸi

Bu arada Japon rehine Goto'nun akıbeti konusunda Japonya Dış Ä°ÅŸlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Yasuhide Nakayama'nın Ürdünlü yetkililer ile görüÅŸtüÄŸü belirtildi.

Japonya'nın Amman BüyükelçiliÄŸinden alınan bilgiye göre, IŞİD'in son yayınladığı görüntü üzerine Nakayama ve Japon diplomatlar Ürdünlü yetkililerle yoÄŸun görüÅŸmeler gerçekleÅŸtiriyor. Japon yetkililer, Goto'yu kurtarmak için Ürdünlü yetkililerden "yüksek iÅŸbirliÄŸi" talep ediyor.

Ses kaydı inceleniyor

Öte yandan Ürdün ordusudan yapılan yazılı açıklamada, söz konusu ses kaydıyla ilgili incelemenin, alanında uzman yetkili birimlerce sürdürüldüÄŸü ifade edildi.

Açıklamada, ses kaydında, RiÅŸavi'nin serbest bırakılması halinde Kesasibe'nin salıverilmesi konusunun "net olmadığı" vurgulanarak, görüntülerin gerçekliÄŸinin araÅŸtırıldığı kaydedildi.

IŞİD, 20 Ocak'ta internet üzerinden, Haruna Yukava ve Kenji Goto adlı iki Japon rehinenin görüntüsünü yayımlayarak, rehinelerin hayatlarına karşılık Japon hükümetinden 72 saat içinde fidye olarak 200 milyon dolar istemiÅŸti. Ä°stekleri yerine getirilmeyen örgüt, Haruna Yukava'nın öldürüldüÄŸünü duyurmuÅŸ, Kenji Goto için ise 2005'te Amman'da 57 kiÅŸinin öldüÄŸü "Kara ÇarÅŸamba" saldırılarına canlı bomba olarak katılan Irak uyruklu Sacide er-Rışavi ile takas ÅŸartı öne sürmüÅŸtü.

Suriye'nin Rakka kentinde Aralık ayında ABD öncülüÄŸündeki koalisyon güçlerine ait uçağın düÅŸürüldüÄŸü belirtilmiÅŸ, Ürdün ordusu, uçağın kendilerine ait olduÄŸunu ve pilot Muaz Safi el-Kesasibe'nin de terör örgütü IŞİD tarafından rehin alındığını doÄŸrulamıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.