Sosyal Medya

Sağlık

Bebekler neden hep gülümser?

1 aylıktan küçük bebeğin gülümsemesi gördüğü, duyduğu ya da hissettiği bir şeye yanıt olmaktan ziyade refleks özelliği taşır.



Bebeklerin refleks özelliÄŸi taşıyan gülümsemelerinin sosyal etkileÅŸimlerle baÄŸlantısı yoktur ve çoÄŸunlukla uyku sırasında ve uyku ile uyanma arasındaki geçiÅŸlerde olur. Ancak 2 aylık olduktan sonra bebeklerin çoÄŸu mutluluk verici ya da biraz ÅŸaşırtan dışsal bir olaya cevap olarak gülümsemeye baÅŸlarlar.Annesinin yüzünü, sevdiÄŸi bir oyuncağı ya da abi veya ablasının gülüÅŸünü görmek bu ilk bilinçli gülümsemeyi oluÅŸturabilir. Bebek, sadece 8 aylıkken, basit bir bakışı ve beklenti dolu bir gülümsemesi ile artık güçlü bir iletiÅŸimci olduÄŸunu, sosyal dünyamıza girmeye hazır olduÄŸunu gösterir.

Dünyaya geldiÄŸi yılın ikinci yarısında, 8 ile 12. aylar arasında “beklentisel gülümsemeler” ile bebeÄŸin gülümsemeleri daha yararlı bir sosyal iletiÅŸim aracı haline gelir. Uzmanlar beklentisel gülümsemenin bu yaÅŸlarda geliÅŸmesinin nedeninin, geliÅŸim aÅŸamasındaki bebeklerin güç ve hareket kabiliyetinin artması, oturabilmeleri ve anneleri ile karşılıklı oynayabilmeleri ile iliÅŸkili olduÄŸunu söylemektedirler. Bebekler oynarlar ve sonra annelerine bakarlar ve anneleri de onlara bakar ve gülümser. Böylece anneleri ile oynarken hissettikleri haz ile annelerine bakmaları ve annelerinin gülümsemesi ile iliÅŸkilendirmeye baÅŸlarlar.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.