Sosyal Medya

Güncel

Bozdağ: Sorun raporların uyuşmaması

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ hasta mahkumlarla ilgili sorunun hastane ve Adli Tıp raporları arasındaki uyumsuzluk olduğunu söyledi. Bozdağ, "Yasal düzenlemeyle bunun giderilmesine çalışıyoruz" dedi.



Adalet Bakanı Bekir BozdaÄŸ AK Parti grup toplantısı öncesinde hasta mahkumlarla ilgili düzenlemeye iliÅŸkin soruları yanıtladı. BozdaÄŸ, hastane raporları ile Adli Tıp gözlemlerinin birbirini tutmadığını söyledi, "Bunun bir denetimi ÅŸart, aksi takdirde iÅŸ raporu alanın cezasının infazının ertelenmesi noktasına gider" dedi.

BozdaÄŸ mevcut yasaya göre hasta tutukluların infazının ertelenebildiÄŸini belirtti, "toplum güvenliÄŸi bakımından tehlike" kriterinin "somut tehlike kriteri" olarak deÄŸiÅŸtirildiÄŸini hatırlattı. Ancak BozdaÄŸ bunun yeterli olmadığını savundu:

"Bu, uygulamada olumlu sonuçlar doÄŸurdu ama meseleyi tam arzu ettiÄŸimiz istikamette çözemedi. O yüzden biz ÅŸimdi Adli Tıp ve SaÄŸlık Bakanlığı ile görüÅŸtük. ‘Uygulamadaki sorunlar nereden kaynaklanıyor, sorunları biz nasıl çözeriz?‘ Bunun üzerinde çalışma yürüttük. Bu çalışmanın sonucuna göre yeni bir adım atmamız gerekiyor, o adımı da atacağız" 

BozdaÄŸ, hasta mahkumlarla ilgili düzenlemenin belli bir noktaya geldiÄŸini belirtti, ancak Meclis'in sıkışık çalışma takvimine dikkat çekti. BozdaÄŸ, "Bu yasama döneminde mi çıkacak?" sorusuna, "O Parlamento'nun çalışma seyri ile alakalı bir ÅŸey. Parlamento'da Ä°ç güvenlik paketi var, onun dışında baÅŸka paketler var. Parlamento'nun çalışmasına bakacağız" yanıtını verdi.

'Adli Tıp'ın gözlemi devlet hastanesinden farklı'

Adalet Bakanı Bekir BozdaÄŸ, hasta mahkumlarla ilgili en büyük sorunun devlet hastanesinden verilen raporun onay için Adli Tıp'a gönderilmesinden sonra yaÅŸandığını vurguladı: 

"Bir hastane rapor veriyor, hasta Adli Tıp'a gidiyor, o rapordaki tespitlerle hastanın durumu uyuÅŸmuyor.Hepsi için böyle demek yanlış ama bazı raporlar da maalesef bu anlamda raporların sıkıntıları var, o yüzden uygulamada problem yaşıyoruz.Rapor geliyor, altında çok deÄŸerli uzmanların imzası var ama Adli Tıp'a gidiyor, raporla Adli Tıp'ın gözlemleri birbirini tutmuyor. Bunun bir denetimi ÅŸart. Aksi takdirde iÅŸ, raporu alanın cezasının infazının ertelenmesi noktasına gider. O raporların sıhhatini mutlaka incelemek ve bir deÄŸerlendirme yapmak, süzgeçten geçirmek ÅŸart. Åžu anda yapılan deÄŸerlendirmelerde de raporların çok sıhhatli olmadığını görüyoruz. Bir derece bir hastalık varsa, bu, ileri düzeyde gösterilebiliyor. Raporlamada sıkıntı var, biz bu sıkıntıyı ortadan kaldırmak için çalışıyoruz."

Söz konusu düzenleme, özellikle HDP'nin talebi olarak sık sık gündeme getiriliyor. HDP, Adalet Bakanı BozdaÄŸ'a bununla ilgili bir rapor da sundu. HDP, öncelikle 60 hasta tutuklu ve mahkûmun denetimli serbestlikten yararlanmasını istedi. 

Gülen'in iadesi

Adalet Bakanı BozdaÄŸ, "Fethullah Gülen'in iadesi" ile ilgili soru üzerine "Henüz bize gelmedi. Karar bize gelince gerekeni yapacağız. Sulh ceza hakimliÄŸi karar verdi, o kararın savcılık tarafından Adalet Bakanlığı'na iletilmesi gerekiyor, henüz bize iletilmedi. Bize geldiÄŸinde yasal gerekliliÄŸi neyse yapacağız" dedi.

Bozdağ, karar kendilerine geldiğinde yapılacak incelemenin ayrıntılarını da paylaştı:

"Kırmızı bülten için Paris'e gidiliyor orada bir merkez var, onlar ilgili ülkelere gönderiyor. Ama iade talebi istediÄŸinizde, kiÅŸi o ülkeden ayrılıp baÅŸka bir yere gittiÄŸi zaman, o iade talebi akim kalır o zaman. Orada olduÄŸu zaman, adresi ve yeri belli, o ülkeden siz talep ettiÄŸinizde, o da vermediÄŸinde veya ilgili kiÅŸi yer, adres deÄŸiÅŸtirdiÄŸinde o zaman sizin adresiniz geçersiz hale geleceÄŸi için problemler çıkabilir. Onun için biz inceleteceÄŸiz; karar bize bir gelsin, kararda ne var, ne isteniyor, ona bir bakacağız. O karar doÄŸrultusunda hareket edeceÄŸiz. Yani ikisini (kırmızı bülten, iade talebi) beraber de isteyebiliriz" 

Kaynak: Anadolu Ajansı

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.