Sosyal Medya

Güncel

Türkiye 'Yahudi soykırımı'nı anıyor

Holokost'un 70'inci yılında ilk kez Ankara'da düzenlenen Uluslararası Holokost Anma Günü'ne Meclis Başkanı Cemil Çiçek de katılıyor. Bilkent Üniversitesi Konser Salonu'nda bu akşam gerçekleştirilecek anma etkinliğinde Çiçek, Musevi Cemaati temsilcileriyle birlikte mum yakma törenine katılacak.



Bilkent Üniversitesi’ndeki program, resmi tören nezdinde Ankara’da ilk anma olacak. Türkiye’de Holokost kurbanlarının anıldığı törenler ÅŸimdiye kadar Ä°stanbul’da yapılmıştı. 

Holokost kavramı, 2’nci Dünya Savaşı yıllarında Museviler baÅŸta olmak üzere, Roman ve engelliler dahil 6 milyondan fazla  insanın Nazi rejimi ve iÅŸbirlikçilerince Avrupa’nın çeÅŸitli yerlerinde bürokratik yollar kullanılarak sistematik ÅŸekilde ve öldürülmelerini içeriyor.

DışiÅŸleri Bakanlığı ''Uluslararası Yahudi Soykırımı (Holokost) Kurbanlarını Anma Günü' için mesaj yayınladı

DışiÅŸleri Bakanlığı, Uluslararası Holokost Anma Günü dolayısıyla baÅŸta Yahudiler olmak üzere hayatını kaybedenlerin yakınlarına baÅŸsaÄŸlığı diledi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Nazi rejimince Polonya topraklarında kurulan ve Holokost kapsamında en fazla insanın katledildiÄŸi ölüm kampları olan Auschwitz-Birkenau Ölüm Kamplarının kurtarıldığı 27 Ocak günü, BirleÅŸmiÅŸ Milletler Genel Kurulu tarafından 2005 yılında alınan kararla Uluslararası Holokost Anma Günü olarak tespit edilmiÅŸ olup, bu anlamlı günün her sene tüm dünyada çeÅŸitli tören ve etkinliklerle anıldığı hatırlatıldı. Açıklamada, "Bu sene 70’inci yıldönümü idrak edilen bu özel gün vesilesiyle bir kez daha, baÅŸta Yahudiler olmak üzere hayatını kaybeden milyonlarca masum insanı saygıyla anıyor yakınlarına baÅŸsaÄŸlığı diliyoruz" denildi.

Açıklama, "Ä°nsanlık tarihinin en karanlık sayfalarından birini teÅŸkil eden Holokosttan herkesin ders almasını temenni ediyor, böyle bir vahÅŸetin bir daha yaÅŸanmaması ve bu akıl almaz cinayeti mümkün kılabilecek ÅŸartların tekrar ortaya çıkmaması için birlikte hareket edilmesi gerektiÄŸini düÅŸünüyoruz" diye devam etti:

Ä°nsanlık dışı Nazi ideolojisine temel teÅŸkil eden antisemitizmin günümüzde de devam ettiÄŸi belirtilen açıklamada ÅŸu ifadeler kullanıldı: "Bu olguyla mücadelenin yılmadan sürdürülmesinin önemine inanıyoruz.

Bu anlayışla ülkemiz, 2008 yılından bu yana Uluslararası Holokost Anma Ä°ttifakının (IHRA) faaliyetlerine gözlemci üye olarak iÅŸtirak etmektedir. Bu kapsamda ülkemizde vatandaÅŸlarımızın Holokost konusunda bilinçlendirilmesine yönelik çok sayıda etkinlik gerçekleÅŸtirmekte olup, bu yöndeki çabalarımız çeÅŸitli eÄŸitim faaliyetleriyle desteklenmektedir."
Türkiye’nin, Nazi rejimi tarafından uygulanan bu büyük zulme karşı durduÄŸu, savaÅŸa girmemek için büyük çaba sarfettiÄŸi, Yahudilerin ayrımcılığa maruz kalmaya baÅŸladıkları 1930’lu yıllarda, Nazi yönetimindeki Almanya ve Avusturya’dan kaçan yüzlerce bilim insanı ve sanatçıya kapılarını açtığı hatırlatılarak "Ülkemizin bilim hayatına ve yüksek öÄŸrenimine önemli katkı saÄŸlamış olan bu kiÅŸileri bugün de hayırla yad ediyoruz" ifadesi kullanıldı.

CESARET ÖRNEĞİ

Açıklamada, Türkiye’nin, Holokost’un acımasızca uygulamaya konulduÄŸu Ä°kinci Dünya Savaşı yıllarında, elden geldiÄŸince masum insanlara yardımcı olmaya çalıştığı belirtilerek "O dönem bazı Avrupa ülkelerinde görev yapmakta olan diplomatlarımız, büyük bir cesaret örneÄŸi sergileyerek kaydadeÄŸer sayıda insanı ölüm kamplarına götürülmekten kurtarmışlardır" ifadesi kullanıldı.

Açıklama ÅŸöyle devam etti:

"Uluslararası iliÅŸkilerin daha insani bir temelde yürütülmesi gerektiÄŸini savunan ve insani konularda daima ilkeli bir tutum benimseyen Türkiye, Holokost da dahil olmak üzere, insani meseleler karşısındaki duyarlılığını her vesileyle açıkça ortaya koymaktadır. Bu çerçevede, Auschwitz-Birkenau Ölüm Kamplarında bugün düzenlenecek üst düzeyli anma töreninde ülkemiz, Sayın Bakanımız tarafından temsil edilecektir. Sayın Bakanımızın heyetinde Türk Musevi Cemaatinden yetkililer de bulunacaktır. Keza, Sayın TBMM BaÅŸkanımız, Çek Parlamentosu tarafından Avrupa Parlamentosuyla iÅŸbirliÄŸi içinde 26-27 Ocak 2015 tarihlerinde Prag’da düzenlenen Holokost anma etkinliklerine iÅŸtirak ederek, bu kapsamda düzenlenen uluslararası forumda konuÅŸma yapmıştır. Ayrıca, Türk Musevi Cemaatinin organizasyonuyla son dört yıldır ülkemizde çeÅŸitli etkinliklerle anılmakta olan Holokost Anma Günü, 70’inci yıldönümü vesilesiyle bu kez Ankara’da Bilkent Üniversitesinde Sayın TBMM BaÅŸkanımızın katılımıyla gerçekleÅŸtirilecektir. Tüm bu etkinliklerin Holokost ve diÄŸer insani meseleler karşısındaki duyarlılığın artmasına vesile teÅŸkil etmesini ve gelecekte benzer vahÅŸetlerin bir daha tekerrür etmemesini diliyoruz."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.