Sosyal Medya

Dünya

Ahıska Türkleri yurt arıyor

70 yıllık sürgün hayatları devam eden Ahıska Türkleri yurt aramaya devam ediyor. Slavyansk'ta yaşayan Ahıska Türkleri, doğuda gerginliğin tırmanmasının ardından yöreye savaşın yeniden gelmesinden endişeli. Ukrayna'nın doğusunda yaşanan çatışmaların şiddetini arttırmasıyla birlikte 300'den fazla Ahıska Türkü Slavyansk'ı terk etmek zorunda kaldı.




Ukrayna'nın doÄŸusunda hükümet güçleriyle ayrılıkçılar arasındaki çatışmaların yeniden ÅŸiddetlenmesi üzerine bölgede yaÅŸayan 300'den fazla Ahıska Türkü evlerini terk etti.
Ahıska Türkleri Vatan Cemiyeti Donetsk Temsilcisi Necican Basatov, geçen yaz aylarında ayrılıkçıların kontrolünde kalan, daha sonra Ukrayna hakimiyetinin yeniden saÄŸlandığı Slavyansk'ta yaÅŸayan Ahıska Türklerinin, bölgeye savaşın yeniden dönebileceÄŸinden endiÅŸe ettiÄŸini belirtti.
Basatov, Ahıska Türklerinin, bir kez daha bölgeye savaşın döneceÄŸi endiÅŸesiyle evlerini terk ettiÄŸini kaydederek, "Son dönemde Slavyansk'ta yaÅŸayan 300 Ahıska Türkü, baÅŸta Türkiye olmak üzere diÄŸer ülkelere göç etti" dedi.
Ahıska Türklerinin geçen sene Slavyansk'ta meydana gelen çatışmalar nedeniyle tarımla uÄŸraÅŸamadığını ve bundan dolayı ekonomik durumlarının zorlaÅŸtığını hatırlatan Basatov, bu sene de tarım sezonu öncesi yöredeki gerginliÄŸin giderek artmasının ziraatla uÄŸraÅŸan Ahıska Türklerini tedirgin ettiÄŸini dile getirdi.
Basatov, Ahıska Türklerinin bölgeden tahliye edilmesi konusunda baÅŸta Dünya Ahıska Türkleri BirliÄŸi olmak üzere çeÅŸitli makamlara baÅŸvurduklarını kaydederek, "70 yıldan bu yana sürgün hayatı yaÅŸayan Ahıska Türkleri, güven içinde yaÅŸayacakları bir yurt, geleceklerine güvenle bakabilecekleri bir mesken istiyor. Bu konuda Türkiye Cumhuriyeti'nin sahip çıkmasını istiyoruz" ifadesini kullandı.

Geçen sene yaz aylarında Rus yanlısı ayrılıkçıların 3 bine yakın Ahıska Türkünün de yaÅŸadığı Slavyansk kentini kontrol altına alması üzerine hükümet güçleri ile ayrılıkçılar arasında çatışma çıkmıştı. Çatışmalarda Nikolayevka ve Çervoniy Malaçar köylerinde yaÅŸayan Ahıska Türklerine ait  20'den fazla ev hasar görmüÅŸ, 6 ev ise kullanılamaz hale gelmiÅŸti. Bunun üzerine, güvenlik gerekçesiyle yaÅŸadıkları yerleri terk ederek diÄŸer bölgelere geçici olarak sığınan Ahıska Türkleri, yöredeki çatışmaların sona ermesi üzerine Slavyansk'a geri dönmüÅŸtü.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.