Sosyal Medya

Dünya

El bombaları koladan daha ucuz

Yıllardır iç savaşın yaşandığı Orta Afrika Cumhuriyeti'nde el bombalarının 50 cent ile 1 dolara satıldığı ortaya çıktı. Koladan daha ucuz olan el bombaları Avrupa ve Asya üzerinden getiriliyor



Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Aralık 2012'den bu yana yaÅŸanan krizinin önüne bir türlü geçilemiyor. Anti-Balaka isimli Hıristiyan milislerle, Seleka isimli Müslüman gruplar arasındaki çatışmalardan dolayı ÅŸimdiye kadar binlerce kiÅŸi hayatını kaybetti. Ä°ngiltere merkezli Çatışma Bölgelerindeki Silahlandırmayı AraÅŸtırma Grubu ise 4 buçuk milyon nüfuslu ülke hakkında ilginç bir rapor hazırladı. Avrupa BirliÄŸi için derlenen bilgilerin Nisan 2014 ile Eylül 2014 arasında ülke genelindeki çalışmalardan elde edildiÄŸi açıklandı. Raporda Orta Afrika Cumhuriyeti'nin nasıl küresel alanda büyük bir silah pazarına dönüÅŸtüÄŸü gözler önüne serildi.

 
Buna göre el bombaları ülkeye Çin ve Bulgaristan'dan sokuluyor. Havan topları komÅŸu ülke olan Sudan'dan getiriliyor. Roketatarlar Ä°ran yapımıyken, kurÅŸunlar ise Ä°ngiltere, Belçika ve Çek Cumhuriyeti gibi Avrupa ülkelerinden gönderiliyor. Çifte namlulu silah ve mermilerin de Ä°spanya ve Kamerun üzerinden ülkeye sokulduÄŸu belirtildi. Tüm bu silah ve teçhizatın Anti-Balaka ve Selaka milisleri arasında yaygın ÅŸekilde kullanıldığı vurgulandı.

  
Raporda özellikle el bombalarıyla ilgili bölüm dikkat çekti. 82-2 model el bombaların 50 cent (1.175 TL) ile 1 dolar (2,35 TL) karşılığında satıldığı bildirildi. Bu fiyatların da kolalardan daha ucuz olduÄŸunun altı çizildi. Kolay saklanabilen ve taşınabilen el bombalarının geçen yıl ülke genelinde çok sayıda sivili öldürdüÄŸü vurgulandı. Rapora göre ülkeye teçhizatın bir kısmı 2013 yılında Sudan'dan getirildi. O dönem Selekalar, baÅŸkent Bangui'yi ele geçirerek sivil darbe yapmıştı. Ancak daha sonra Selekalar'ın büyük kısmı laÄŸvedildi. Ä°ktidar yeniden hükümetin eline geçti. Silah ve mühimmatların bazılarının da eski lider François Bozize döneminde Avrupa'dan ülkeye sokulduÄŸu kaydedildi. Uzmanlara göre Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki güvenlik zafiyeti ve istikrar sorunu uzun yıllar çözülemeyecek. Yaklaşık 10 bin BirleÅŸmiÅŸ Milletler Barış Gücü askerinin görev yaptığı ülkede son olarak pazar günü Gençlik ve Spor Bakanı Armel Ningatoloum Sayo silahlı kiÅŸilerce kaçırılmıştı. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.