Sosyal Medya

YaÅŸam

'Veresiye defterleri' dönemi bitiyor

İstanbul Bakkallar Odasının projesiyle "Veresiye defterleri" artık kaldırılıyor. Borç kayıtları için bilgisayar programı geliştirildi.



Ä°stanbul Bakkallar Odasınca (Ä°STBAKO) gerçekleÅŸtirilen proje kapsamında veresiye defterleri kaldırılıyor.

Genelde düzensiz öÄŸrencilerin defterleri için kullanılan "Tıpkı bakkal defteri gibi" benzetmesine de konu olan veresiye defterlerinin kaldırılmasıyla modern dünyada ayakta kalmaya çalışan bakkallar, teknolojiyle buluÅŸacak.

Bakkallar artık veresiye defteri yerine kayıtlarını bilgisayar ortamında tutacak. Pilot bölge seçilen BeyoÄŸlu'nda baÅŸlatılan projeyle, ÅŸehirdeki tüm bakkalların bu sisteme geçmesi saÄŸlanacak.

Ä°STBAKO BaÅŸkanı Ä°smail Keskin, elektronik sisteme geçiÅŸin hayatın her alanında ciddi bir ÅŸekilde yaÅŸandığını ve bir ihtiyaç haline geldiÄŸini belirterek, projelerini bu kapsamda geliÅŸtirdiklerini anlattı.

Projeyle esnafın, etiketleme, barkod ve otomasyon sistemlerini aktif kullanmasının hedeflendiÄŸini dile getiren Keskin, "Odanın, bakkallar için geliÅŸtirdiÄŸi programı bilgisayarlarına yükleyeceÄŸiz. Bu programla esnaf, müÅŸterinin aldığı bir ürünün barkodunu okuttuÄŸunda anında fiyatını görecek. Marketlerdeki sisteme benziyor. Ancak, burada farklı olan bu çıkan yekun, eÄŸer müÅŸteri veresiye alacaksa program sayesinde direkt olarak müÅŸterinin hesabına kayıt edebiliyor. EÄŸer müÅŸteri deÄŸilse kolay bir ÅŸekilde veresiye hesabı açılabiliyor" diye konuÅŸtu.

Keskin, bu çalışmayı esnaf ve müÅŸteri arasındaki iliÅŸkiyi geliÅŸtirmek için tasarladıklarını vurgulayarak, yeni dönemde esnafın iÅŸ kalitesinin artacağını söyledi.

MüÅŸteri hesabını internette de görebilecek

Bakkalların yıllardır veresiye defteri alışkanlığının bulunduÄŸunu ifade eden Keskin, ÅŸöyle devam etti:

"Bakkal ve veresiye defteri toplumumuz için can simidi olup esnafımıza atadan, dededen kalma bir örf, adettir. Mahalleliye, semt sakinine sırtınızı dönmeniz, hayır demeniz mümkün deÄŸil. Zaten mevcut ekonomi içerisinde bakkalın önemi buradan daha iyi anlaşılabilir. Türkiye'de bakkal esnafı, veresiye defterinde 1 milyar lira civarında vatandaşın yükünü taşıyor.

Türkiye'nin en zor dönemlerinde bile eÄŸer bir sosyal patlama yaÅŸanmıyorsa bunda bakkalın veresiye defterinin payı da var. Biz de bakkal ile müÅŸteri arasındaki bu iliÅŸkiyi, hem pratik hem de güven iliÅŸkisi kuvvetli bir aÅŸamaya getirmeye çalışıyoruz. Bu program sayesinde müÅŸteri, aldığı ürünün tarihini markasını ve saatine kadar her ÅŸeyi hesabında görebilecek. Hem bakkal bütün bunları deftere yazarak zaman kaybetmeyecek, hem de müÅŸteri bu bilgileri görerek bakkalına daha çok güvenecek."

Keskin, müÅŸteri ve iÅŸletme açısından borç takibinin daha kolay yapılabileceÄŸine iÅŸaret ederek, müÅŸterilerin ilerleyen dönemlerde bakkal hesaplarını mobil olarak internet üzerinden takip edilebileceÄŸini vurguladı.

Oda olarak her yıl esnafa eÄŸitim verdiklerini aktaran Keskin, "MüÅŸteri iliÅŸkileri, teknolojik ve modern geliÅŸmeler ile gıda güvenliÄŸi ve hijyen konularını sıkça iÅŸliyoruz. Telefonla aldığımız sipariÅŸlerin yanına internetten sipariÅŸ eklendi. Dünya deÄŸiÅŸiyor, bizim aynı kalmamız mümkün deÄŸil. MüÅŸterilerimiz bizim için önemli. Bu açıdan teknolojiyi önemsiyor, kullanmaya ve kullandırmaya gayret ediyoruz. Bu çalışmayla esnafımız müÅŸterisine hem daha hızlı cevap verebilecek hem de daha rahat bütçe yapabilecek. Sistemle birlikte esnafımızın iÅŸlerinin de artacağını ümit ediyoruz" diye konuÅŸtu.

BeyoÄŸlu'nda bakkal iÅŸleten Bahadır Ünal da sistemin büyük bir kolaylık saÄŸladığını dile getirerek, bu sayede müÅŸterileriyle aralarındaki güvenin daha da pekiÅŸeceÄŸini kaydetti.

Ünal, veresiye defterine her ÅŸeyi detaylı olarak yazamadıkları için bazen müÅŸteriyle sorunlar yaÅŸadıklarına deÄŸinerek, "Sistem, aylar öncesindeki bir ürünün tarihini, saatini ve hatta markasını bile gösteriyor. MüÅŸterilerimiz aldığını unuttuÄŸu zaman aramızda bazen güvensizlik doÄŸuyordu. Ama artık bunları aÅŸacağız. Ayrıca, sistem sayesinde müÅŸterimizi bekletmeden iÅŸimizi daha hızlı yapıyoruz. Odamıza teÅŸekkür ediyorum" diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.