Sosyal Medya

Güncel

Cemaat okullarına 'satın alma' formülü

Yurtdışındaki Cemaat okullarıyla ilgili atılacak adımlar Bakanlar Kurulu'na görüşüldü. Hükümet Sözcüsü Arınç, bu okulların satın alınması şeklinde bir yöntem üzerinde durduklarını söyledi.



Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan BaÅŸbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, yurtdışındaki Cemaat okullarıyla ilgili olarak Milli EÄŸitim Bakanı Nabi Avcı'nın bir sunum yaptığını söyledi. Arınç, çalışmaların devam ettiÄŸini ve son noktanın henüz konmadığını belirtirken, Cemaat okullarıyla ilgili olarak üzerinde durulan çalışmanın bu okulların devralınması ÅŸeklinde olduÄŸunu söyledi. 

"Türkiye Cumhuriyeti vatandaÅŸlarımızın katkılarıyla kurulmuÅŸ okullar var. Bunların her birine müdahale etmek hukuken mümkün deÄŸil. Yapacağımız çalışmanın hukuk devleti ilkesine uygun olması gerekir. Bir ÅŸirkete el konulması mümkün deÄŸil. Ama ÅŸirketlerin devralınması ÅŸeklinde bu okullar satın alınabilir."

"Milli EÄŸitim Bakanımız güzel bir sunum yaptı" diyen Arınç, "Hepimiz önümüzdeki Bakanlar Kurulu'na kadar detaylı bir inceleme yapacağız" diye konuÅŸtu. Bülent Arınç, çalışmanın ana hatlarının belli olduÄŸunu, ayrıntıların da önümüzdeki Bakanlar Kurulu toplantılarında konuÅŸulacağını belirtti.

"MEB'e bağlı okullar ile karıştırılmasın"

Arınç, yurtdışında Milli EÄŸitim Bakanlığı'na baÄŸlı okulların da bulunduÄŸunu hatırlatarak, bu okullarla, "TC vatandaÅŸlarımızın katkılarıyla oluÅŸturulmuÅŸ okullar" olarak tabir ettiÄŸi Cemaat okullarının karıştırılmaması gerektiÄŸini söyledi. 

"15-20 yıldan bu yana Türk okulları var. Hükümetimize baÄŸlı, Milli EÄŸitim Bakanlığı'na baÄŸlı okullar var. Bunlar daha çok Türk yurttaÅŸlarımızın çocuklarına eÄŸitim hizmeti veren okullar. Meseleyi birbirine karıştırmayalım." 

Arınç, yurtdışında bulunan ve Milli EÄŸitim Bakanlığı'na baÄŸlı olan okullarla ilgili olarak da, eÄŸitim kalitesinin artırılması yönünde çalışmalar yapılacağını belirtti.

Arınç, ayrıca, yeni okullar da açacaklarını ve bunu bir vakıf kurmak suretiyle gönüllülük esasına dayanan bir eÄŸitim hizmeti ÅŸeklinde düÅŸündüklerini belirtti.

"Bıji Serok Obama diyenler..."

IŞİD'in Kobani'den tamamen çekildiÄŸine yönelik haberlerle ilgili yorumu sorulan Arınç, "Evet haberler geliyor henüz tam noktasıyla teyit edilmiÅŸ deÄŸil. Son geliÅŸmelerde IŞİD’in direncinin kırıldığı ve Kobani'yi terk ettiÄŸi yolundaydı. Türkiye’nin bu konuda olumlu bir rolü olduÄŸunu umarım unutmazlar. 'Biji serok Obama' diye bağıranlar, Türkiye'nin bu iÅŸgale karşı orada yaÅŸayan insanlara destek ve yardımcı olduÄŸunu umarım hatırlar. Biz terör örgütlerinin masum halk üzerinde etkisinin azalmasını her zaman sevinçle karşılarız" ifadelerini kullandı.

Belediyelerin DEDAÅž'a borçları

Son olarak Diyarbakır'daki elektrik krizi ile gündeme gelen GüneydoÄŸu'daki bazı belediyelerin DEDAÅž'a olan borçları da Bakanlar Kurulu'nun gündemindeydi. Arınç, Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın bir sunum yaptığını belirtti ve ÅŸu bilgileri verdi:

"Sadece bugün için deÄŸil epey bir zaman öncesinden bu yana elektrik ve su borcunun ödenmemesiyle ilgili sıkıntılar var. Bu sıkıntılar zaman zaman ara çözümlerle bugüne kadar halledildi. Bu konuda, Bakanlığımızın ve özelleÅŸtirme sonrası bu iÅŸi üstlenen firmaların, iyi niyetli yaklaşımları olduÄŸunu biz biliyoruz. Ancak ne var ki bir hizmeti tüketen insanların veya kurumların bunun bedelini ödememek gibi anlaşılmaz ısrarları var. Bu durum karşısında da ÅŸüphesiz yasalardan kaynaklanan imkanların kullanılması da gerekiyor."

Arınç, 6 ilin belediyelerine ait hizmet binaları, içme suyu, atık su arıtma ve ticari aboneliklerine ait 255 milyon lira borcu bulunduÄŸunu belirtti:

"Diyarbakır'da belediyelerin 87 milyon liralık borçları bulunmaktadır. Bu borçların ödenmesiyle ilgili Valilik kanalıyla uzlaÅŸma yolları aranmaktadır. Åžanlıurfa'da 76 milyon liralık borçlarla alakalı, BüyükÅŸehir Belediyesi ile Ä°ller Bankası arasında protokol yapılarak tahsil edilmesi için görüÅŸmeler devam ediyor. Olumlu sonuçlanacağını umuyoruz. Åžanlıurfa Belediyesi geçmiÅŸten biriken borçlarını iyi niyetle ödemeyi taahhüt etti. Mardin Belediyesi'nin 42 milyon lira borcu var, bunun ödenmesiyle ilgili Valilik kanalıyla uzlaÅŸma yolları aranıyor. Batman Belediyesinin de 22 milyon liralık elektrik borcu bulunuyor. Bu borçla ilgili Batman Belediyesi ile Ä°ller Bankası arasında protokol yapıldı. Batman Belediyesi'ne, gösterdiÄŸi duyarlılıktan dolayı ben huzurlarınızda teÅŸekkür ediyorum. Siirt'te de Belediyenin 1 milyonun üzerinde borcu var. Bu borç ödendi. Şırnak'ta da belediyelerin 25,7 milyon liralık borcu var ama ödeme taahhüdü alındı ve yapılandırma olacak. Şırnak Belediyesi de olumlu bir yaklaşım gösterdi.

"Yunanistan laik deÄŸilmiÅŸ"

Yunanistan'daki seçim sonuçlarını deÄŸerlendiren Arınç, "KomÅŸumuzda bir seçim oldu. Son günlerin tahmini gerçekleÅŸti. Bugün dini olmayan bir merasimle de görevi devralmış oldu. Bu vesileyle Türkiye'deki laiklere de iki cümle söyleyeyim. Ben de ÅŸimdi yeni farkına varıyorum ki Yunanistan laik olmayan bir ülkeymiÅŸ. Türkiye'de laiklik adına her zaman her yerde bugün hava puslu bile deseniz 'Çok ÅŸükür laiklik var' diyenlerin komÅŸumuz Yunanistan'da laikliÄŸi reddeden bir ülke olduklarından haberleri var mıydı, bilmiyorum. Papazın önünde yapılması gereken merasimi, atatist olduÄŸunu söyleyen bir baÅŸbakan ben böyle bir merasim istemiyorum dediÄŸi için sadece basit bir toplantı ile görevine baÅŸlamış oldu. Dünya yıkılmadı. Demokrasi açısından ben bunu olumlu görüyorum.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.