Sosyal Medya

Güncel

Öcalan, statü istenmeyeceği garantisi vermiş

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Başdanışmanı Hatem Ete, Çözüm sürecinin, Abdullah Öcalan, PKK ve HDP'nin süreç sonunda ‘statü istemiyoruz’ garantisi vermesiyle başladığını söyledi



Türkiye - Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi iliÅŸkileri ve çözüm süreci Erbil'de, Middle East Research Institute ve Al Sharq Forum tarafından düzenlenen bir panelde ele alındı.

"Türkiye'de barış süreci: Dün, bugün, yarın" baÅŸlıklı toplantıda IKBY Sözcüsü Safin Dizayi, Prof. Dr. Mesut YeÄŸen, Prof. Dr. Vahap CoÅŸkun da birer konuÅŸma yaptı.

Forumda konuÅŸan BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu'nun baÅŸdanışmanı Hatem Ete, “Çözüm süreci, Abdullah Öcalan, PKK ve HDP'nin süreç sonunda ‘statü istemiyoruz’ garantisi vermesiyle baÅŸladı” dedi.

Oslo sürecinin, Kandil’in özerklik statüsünde ısrar etmesi nedeniyle bozulduÄŸunu belirten Ete, “çözüm süreci”nin, “PKK ve HDP'nin statü istemediklerine" dair garanti vermesiyle baÅŸladığını söyledi. Ete, "çözüm süreci"ni daha önce baÅŸlatılan açılımlardan farklı kılan noktanın, "PKK'nın silah bırakmaya ikna olması ve bunu özerk bir statü talebine baÄŸlamaması, demokratikleÅŸmeyi yeterli görmesi" olduÄŸunu belirtti.

Sürecin baÅŸlatılmasının bir ayağının da “silahsızlanma vaadi” olduÄŸunu belirten Ete, devlet ile Öcalan arasında tam mutabakat olduÄŸunu ifade etti. 

Ete konuÅŸmasında ÅŸunları söyledi: Ä°mralı mekanizması pürüzsüz devam ediyor denebilir. Her gün yeni bir kararla yeni bir mekanizma gerçekleÅŸtirilerek süreç ilerliyor. Her konuda, izleme kurulu, sekreterya konusunda devlet ile Ä°mralı arasında uzlaÅŸma saÄŸlandı ama mesele gelip ÅŸuna dayandı: Evet sürüyor ama bu görüÅŸmelerin sonunda ne olacak? Tamam, izleme kurulu oluÅŸturalım ama izleme kurulu neyi izleyecek? Mesela PKK geri çekilmeyi yeniden baÅŸlatmayı düÅŸünüyor mu? Çözüm süreci sadece mekanizmanın devam etmesini saÄŸlayacak bir süreçle ilerliyor ama yeni bir ÅŸey saÄŸlayamıyor. Åžu anda bir duraklama sürecindeyiz diye düÅŸünüyorum. Ama ısrarla tarafların bu mekanizmanın ilerletilmesine devam etmeleri, yaÅŸanan türbülansın aşılabileceÄŸini gösteriyor. Özerklik talebi çözüm sürecinin bir parçası deÄŸil. Bunu çözüm sürecinin bir parçası kılmamaya karar verdiler diyorum. PKK-HDP hattı bu fikirden vazgeçti demiyorum ama bu çözüm sürecinde konuÅŸulan meselelerin bir önÅŸartı deÄŸil. Eninde sonunda PKK silahı bırakacak. Bu onurlu bir çıkış fırsatı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.