Sosyal Medya

Dünya

Syriza koalisyonda anlaştı

Yunanistan'da seçimleri kazanan ancak hükümet çoğunluğunu iki sandalye ile kaçıran solcu Syriza, 13 milletvekili çıkaran ANEL ile hükümet kurma konusunda uzlaştı.



Seçimden zaferle çıkan Syriza’nın koalisyon ortağı belli oldu. Bir önceki iktidar partisi Yeni Demokrasi’den ayrılan milletvekillerinin kurduÄŸu ANEL Partisi (Bağımsızlar) BaÅŸkanı Panos Kommenos, Pazartesi sabahı Syriza'nın genel merkezinden ayrılırken, ülkesinin yeni bir hükümeti olduÄŸunu söyledi:

 

“Åžunu söylemek isterim, bu andan itibaren Yunanistan’da hükümet var. BaÅŸbakan Tsipras’a güvenoyu vereceÄŸiz. BaÅŸbakan, Devlet BaÅŸkanı'na gidecek ve sonra da hükümet üyelerini açıklayacak.”

Syriza lideri Alexis Tsipras’ın bugün ya da yarın yemin etmesi bekleniyor. Henüz resmi olmayan sonuçlara göre, Syriza parlamentoda 149 milletvekiliyle temsil edilme hakkı kazanmıştı. ANEL ise koalisyona 13 milletvekiliyle katılacak. 

ANEL, kemer sıkma politikalarına tıpkı Syriza gibi karşı, ancak Kilise ile iliÅŸkiler ve mülteciler gibi sorunlarda saÄŸcı politikaları savunuyor.

ANEL seçim kampanyaları sırasında yaptığı reklamda, kendi lideri Panosu Kammenos’u adı tıpkı Syriza lideri gibi Alexis olan bir çocuÄŸunun oyuncak treninin yoldan çıkmasına engel olurken gösteriyor ve reklam Kammenos’un, “Biz ülkenin güvenlik vanası olacağız” demesiyle son buluyordu.

Tsipras'ı zorlu bir dönem bekliyor

BaÅŸbakanlık koltuÄŸuna oturması beklenen Tsipras'ı zor bir sınav bekliyor. Genç lider, bir yandan seçim vaatlerini yerini getirip, bir yandan da Syriza’nın iktidarından rahatsızlık duyacaklarını hiç de gizlemeyen AB ve uluslararası finans kurumlarıyla, ülkesinin geleceÄŸi konusunda sıkı pazarlık etmek zorunda kalacak. 

AB’den ve uluslararası kuruluÅŸlardan 317 milyar euro borç alan Yunanistan’ın yapısal ekonomik reformlar yapmasını ve kemer sıkma politikasına devam etmesini öngören ekonomik uyum programı Åžubat sonunda bitecek. Ülke için 7,2 milyar euroluk yeni bir mali yardıma ihtiyacı var. Syriza hükümeti bu yeni mali yardım için AB, AB Merkez Bankası ve IMF ile pazarlık ederken epey zorlanacaÄŸa benziyor.

Alman Merkez Bankası Bundesbank BaÅŸkanı Bundesbank Jens Weidmann, Yunanistan'ın mali yardım desteÄŸine ihtiyacı olduÄŸunu belirterek, yeni hükümetin tutamayacağı sözler vermemesini umduklarını söylüyor. 

Syriza’nın seçim vaatleri arasında büyük özelleÅŸtirmelerden geri dönülmesi, neo-liberal ekonomik uygulamalara son verilmesi, kamu harcamalarının arttırılması, emekli maaÅŸlarının kesintilerden önceki haline döndürülmesi, toplumun en yoksul kesimlerine bedava elektrik, ısınma ve ulaşım, gelir durumuna göre kira yardımı, vatandaÅŸların bankalara ödeyemediÄŸi borçların yeniden yapılandırılması vardı.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.