Sosyal Medya

Kültür Sanat

Köylere cumbalı cami

Topkapı Sarayı’nda bulunan Zülüflü Baltacılar Mescidi’nin mimari tarzını çok beğenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, mescidin köy camileri için örnek model olmasını istedi. Eski Türk evlerinde kullanılan tarzın en büyük özelliği, cumba.



CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Topkapı Sarayı Zülüflü Baltacılar KoÄŸuÅŸu’nda bulunan Zülüflü Baltacılar Mescidi’nin köy camileri için örnek model olarak uygulanmasını istedi. GeçtiÄŸimiz günlerde Topkapı Sarayı’nda restorasyonu biten bölümleri ziyarete açan CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “eli böÄŸründe” denilen mimari tarza sahip Zülüflü Baltacılar Mescidi’ni de inceledi. ErdoÄŸan’a saray hakkında sunum yaparak bilgi veren Kültür Bakanlığı MüsteÅŸarı Prof. Haluk Dursun, ErdoÄŸan’ın, Zülüflü Baltacılar Mescidi’ni çok beÄŸendiÄŸini söyledi. 

KÜÇÜK CAMÄ° DE GÜZELDÄ°R

Dursun, “CumhurbaÅŸkanımız mimari tarzı çok önemli olan bu mescidi örnek model olarak göstermek istedi. ‘Köy camilerine model olarak gösterip uygulatalım’ dedi. Benim ‘Küçük cami de güzeldir’ diye bir yazım var. Mimar Sinan’ın sadece abidevi eserler yaptığı zannedilir. Halbuki küçük güzelleri de vardır. Mimar Sinan yaÅŸlandıkça küçük camiler yapmaya baÅŸlamıştır” diye konuÅŸtu. Topkapı Sarayı’nın en eski binalarından biri olan Zülüflü Baltacılar KoÄŸuÅŸu Fatih Sultan Mehmed tarafından yaptırılmış, daha sonra 1587’de Sultan III. Murad’ın emriyle Mimar Davud AÄŸa tarafından hemen hemen ÅŸimdiki ÅŸekline getirilmiÅŸ. 

Tarzın adı Eli BöÄŸründe

Zülüflü Baltacılar Mescidi’nin mimari tarzı eli böÄŸründe olarak isimlendiriliyor. Eli böÄŸründe, geleneksel Türk evlerinin mimarisinde cumbaların alttan payandalar ile desteklenmesine deniyor. Türk evlerinde zaman zaman oda yapılarını düzgünleÅŸtirmek, kare ya da dikdörtgene dönüÅŸtürmek için kullanılan cumbalar, zengin bir bakış açısı oluÅŸturma, günün her saatinde gün ışığından faydalanma gibi amaçlarla da kullanılırdı. Eli böÄŸründe çıkmalar ise en çok kullanılan ve hemen hemen her yörede rastlanılan bir cumba türü.

Kitabelere özel ilgi 

Topkapı Sarayı’ndaki sunum esnasında CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın kitabelere özel ilgi gösterdiÄŸini de ifade eden Prof. Haluk Dursun, bu konudaki ayrıntıları “Hep kitabe okumaya çalıştı ve okudu da. CumhurbaÅŸkanımızın kitabe okumaya meraklı olduÄŸunu yeni gördüm. GittiÄŸimiz her yerde kitabe okudu. Kitabelerde hat da var, kompozisyon da var, tezhip de var. Okumak zordur”  sözleriyle anlattı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.