Sosyal Medya

Coğrafyamız

Kosova'da 'vahÅŸi' hakaretine protesto

Kosova'da son yılların en büyük protestosu yaşandı. Muhalefetin organize ettiği gösterilerde Arnavutlara 'vahşi' diyerek hakaret eden Bakan Yablanoviç'in görevden alınması istendi.



Kosova'nın baÅŸkenti PriÅŸtine'de binlerce kiÅŸinin katıldığı protesto gösterilerinde Topluluklar ve Geri DönüÅŸ Bakanı Aleksandar Yablanoviç'i görevden alınması ve  Mitrovitsa kenti yakınlarındaki "Trepça" firmasına ait maden ocağının kamulaÅŸtırılması talep edildi.

Kosova'da son yıllarda düzenlenen eylemlerin en büyüÄŸü olarak görülen olaylı protestoda hükümet binasının camları kırıldı, kent meydanındaki bazı dükkanlar tahrip edildi. Polis göstericilere biber gazıyla müdahale etti.

6 Ocak'ta Kosova'nın batısındaki Cakovica kentinde bulunan bir kiliseye Ortodoks Noeli kutlamaları için gelen Sırpları taşıyan otobüse bir grup Arnavut taÅŸlarla saldırmıştı. Ä°ddialarına göre aralarında savaÅŸ suçu iÅŸlemiÅŸ kiÅŸiler de bulunuyordu. Olayın ardından Kosova Topluluklar ve Geri DönüÅŸ Bakanı Aleksandar Yablanoviç bu kiÅŸileri "vahÅŸiler" olarak adlandırmıştı.

Yablanoviç'in daha sonra tüm Kosova kamuoyundan özür dilemesine raÄŸmen Arnavutlar kendisinin bakanlık görevinden alınması için tepki gösterdi.

Hükümete 48 saat süre

"Samoopredeljenje" Hareketi BaÅŸkanı Albin Kurti, Kosova hükümeti ile BaÅŸbakan Ä°sa Mustafa'ya, Yablanoviç'in görevden alınması için Pazartesi günü saat 16.00'ya kadar süre verdiklerini açıkladı. Taleplerin yerine getirilmemesi durumunda Salı günü protestolara devam edeceklerini belirten Kurti, "Bugün Kosova hükümetine 48 saat içerisinde Bakan Aleksandar Yablanoviç'in görevden alınması için ültimatom veriyoruz. Aksi taktirde Salı günü saat 12.00'de tekrar burada toplanacağız. Aynı zamanda Trepça'ya ait maden hakkında da karar getirilmesini bekliyoruz" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Söz konusu maden ocağının kamulaÅŸtırılması için yaklaşık 700 madenci yerin 750 metre altından çıkmayı reddederek  üç gün boyunca eylem yaptı.

'Bakan Yablanoviç Kosova'nın en büyük sorunu deÄŸil'

Kosovahaber sitesine göre, göstericilerin taleplerini yönelttikleri Kosova BaÅŸbakanı Ä°sa Mustafa, “Protesto vatandaşın tepkide bulunma hakkıdır, oysa ben tüm sorunları hükümet programınca çözeceÄŸimizi düÅŸünüyorum” dedi.

Bakan Yablanoviç’in görevden alınmasına dair taleplerle ilgili olarak ise BaÅŸbakan Mustafa, “Bakan Yablanoviç,  Kosova’nın en büyük sorunu deÄŸil” ifadesini kullandı.

Kaynak: Al Jazeera, AA, Kosovahaber

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.