Sosyal Medya

Dünya

Hindistan'da Obama Ziyareti Öncesinde Gündem Nükleer

ABD Başkanı Obama üç gün sonra Hindistan'a bir ziyaret düzenleyecek. Obama'nın ziyareti öncesinde gündem nükleer işbirliği



ABD BaÅŸkanı Barack Obama'nın Hindistan'a düzenleyeceÄŸi ziyaret öncesinde, iki ülke nükleer ticareti konusundaki fikir ayrılıklarını azaltmaya çalışıyor. Ancak Yeni Delhi, ABD'nin yaptırımlarını kısıtlayan yasal düzenlemeyi deÄŸiÅŸtirmeye sıcak bakmıyor. 

ABD ve Hindistan'ın bundan sonraki iliÅŸkilerini belirleyen stratejilerin başında milyar dolarlık potansiyele sahip olan nükleer ticareti bulunuyor. Bu strateji, Yeni Delhi'ye nükleer silahlanma programını deÄŸiÅŸtirmeksizin nükleer yakıt ve teknolojiye ulaÅŸma imkanı saÄŸlıyor. 

Ancak Hindistan'da 2010 yılında yürürlüye giren sorumluluk yasası, nükleer çalışma yürüten ÅŸirketleri olabilecek herhangi bir kazadan sorumlu tutuyor. Bu yasa ÅŸirketlerin Hindistan'da nükleer faaliyeti yürütme konusunda çekimse kılıyor. Bu ÅŸirketler arasında GE-Hitachi, Toshiba'nın Westinghouse Electric Åžirketi ve Fransa'nın Areva firmasıları bulunuyor.

Bu kapsamda ABD'li ve Hindistanlı yetkililer geçtiÄŸimiz perÅŸembe günü Londra'da bir araya geldi. Bu görüÅŸmeleri Viyana ve Yeni Delhi'deki görüÅŸmeler takip etti. Ä°ki ülke temsilcileri pazar günü Obama'nın Hindistan'a düzenleyeceÄŸi ziyaret öncesinde, nükleer konusundaki fikir ayrılıklarını ortadan kaldırmak veya azaltmak için görüÅŸtüler. 

HÄ°NDÄ°STAN ŞİRKETLERE GÜVENCE ÖNERDÄ°

Hindistan, ülkede faaliyet yürütme konusunda sorumluluk yasasından dolayı çekimser kalan ÅŸirketlerin endiÅŸelerini gidermek amacıyla, herhangi bir kaza durumunda ÅŸirketleri bir anlamda garantiye almayı öngören bir sigorta havuzu oluÅŸturmayı teklif etti. Bu sayede ÅŸirketlerin, Hindistan'a nükleer reaktör inÅŸa etme konusunda daha hevesli olmaları planlanıyor. Ancak sorumluluk yasasının deÄŸiÅŸmesi ön görülmüyor. 

OBAMA'NIN HÄ°NDÄ°STAN'A Ä°KÄ°NCÄ° ZÄ°YARETÄ°

ABD BaÅŸkanı Obama, Hidistan BaÅŸbakanı Narendra Modi'nin daveti üzerine, Hindistan'ın Cumhuriyet Günü kutlamalarına katılacak. Bu paza günü baÅŸlayacak ziyarette, Obama Hindistan'ın Cumhuriyet Günü kutlamalarının baÅŸ misafiri olacak.

Hindistan ve ABD'nin son bir yılda birbirilerine yakınlaÅŸması dikkat çekiyor. Bu yakınlaÅŸmanın ardında, Çin'in Asya-Pasifik bölgesindeki etkinliÄŸinin artması gösteriliyor. ABD ve Hindistan, Çin'in bölgedeki kontrolü ele almaya baÅŸlamasından dolayı ortak bir kaygı duyuyor. Ä°ki ülke arasındaki iliÅŸkilerin önümüzdeki süreçte bu paydadan dolayı daha geliÅŸeceÄŸi dile getiriliyor.

Obama Hindistan'a en son 2010 yılında ziyaret etmiÅŸti. Bu ziyaretin bir diÄŸer önemli özelliÄŸi ise, Obama'nın görev süresi boyunca Hindistan'ı iki defa ziyaret eden ilk ABD BaÅŸkanı olacak olması. ABD ve Hindistan iliÅŸkilerinin son on yılda önemli bir geliÅŸme kaydettiÄŸi ifade ediliyor. Ancak iki ülke arasında ticaret gibi alanlar ve diÄŸer bazı alanlarda önemli bir rekabet bulunuyor. Yine de iki ülkenin ortak kaygı olarak Çin'in bölgedeki politikalarından duyulan rahatsızlığı benimsedikleri biliniyor.

Hindistan BaÅŸbakanı Modi ve Obama, en son Eylül ayında ABD'de bir araya gelmiÅŸlerdi. Ä°kilinin bu görüÅŸmenin ardından sık sık telefon görüÅŸmeleri yaptıkları belirtiliyor.

PAKÄ°STAN, ABD-HÄ°NDÄ°STAN YAKINLAÅžMASINI YAKINDAN TAKÄ°P EDÄ°YOR

ABD BaÅŸkanı Obama'nın Hindistan'a düzenleyeceÄŸi ziyaret, ABD ile Hindistan'ı birbirine yakınlaÅŸtırırken, Hindistan'ın Müslüman komÅŸusu Pakistan da durumu yakından takip ediyor. 

Hindistan'la özellikle, KeÅŸmir konusunda anlaÅŸmazlık yaÅŸayan Pakistan'ın ABD-Hindistan yakınlaÅŸması konusunda nasıl bir politika izleyeceÄŸi bilinmiyor. ABD BaÅŸkanı Obama, 21 Kasım günü, Hindistan'a düzenleyeceÄŸi ziyaretle ilgili olarak Pakistan BaÅŸbakanı Navaz Åžerif'i telefonla arayarak bilgi vermiÅŸti. 

Åžerif de Obama'yı Pakistan'a da davet ettiklerini belirtmiÅŸ ve Obama en yakın zamanda Pakistan'a da bir ziyaret düzenleyeceÄŸini bildirmiÅŸti. Bir taraftan ABD ile Hindistan birbirine yaklaşırken, bölgenin en önemli ülkelerinden Çin'le Pakistan arasında da önemli bir yakınlaÅŸma olduÄŸu gözleniyor. Çin, Pakistan'a doÄŸrudan tren yolu ve boru hattı inÅŸa edeceÄŸini açıklamıştı. Çin'in Hindistan'ı bir anlamda devre dışı bırakan bu projelerinin, Hindistan hükümetinde rahatsızlığa neden oluÅŸturduÄŸu bildirilmiÅŸti. 

TEVHÄ°D HABER

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.