Sosyal Medya

Dünya

Somali'de bombalı saldırı

Somali'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretine hazırlık yapan Türk heyetinin de bulunduğu otelin karşısında patlama oldu. Saldırıyı üstlenen Eş Şebab, polis noktasının hedef alındığını açıkladı.



Saldırı CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan Etiyopya'dan Somali'ye geçmeden bir gün önce gerçekleÅŸti. BaÅŸkent MogadiÅŸu'da bombalı araçla düzenlenen saldırı Türk heyetinin kaldığı otelin önünde meydana geldi. Türk heyetinden ölen ya da yaralanan yok. Türkiye'nin MogadiÅŸu Büyükelçisi ile görüÅŸen BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu, patlamada 3 Somali vatandaşının öldüÄŸünü söyledi. Saldırıyı üstlenen EÅŸ Åžebab örgütü ise Somali polisinin hedef alındığını açıkladı. ErdoÄŸan ziyaretini iptal etmedi. 

DavutoÄŸlu: Somali riskli bölge 

Davos'ta bulunan BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu gazetecilerin soruları üzerine saldırıyı deÄŸerlendirdi.

"Somali zaten güvenlik riski yüksek bir ülke. Bu tip saldırılar zaman zaman meydana geliyor" diyen DavutoÄŸlu ÅŸunları söyledi:

"Bu saldırıda da üç Somalili kardeÅŸimiz ölmüÅŸ. DoÄŸrudan bizim heyetimizi hedef alıp almadığını bilmiyoruz. Bu henüz araÅŸtırılıyor. Türkiye’nin bu tür riskli durumlarda tavrı deÄŸiÅŸmez. Aldığım bilgiye göre CumhurbaÅŸkanımız da gitmekten vazgeçmiÅŸ deÄŸil. Salt Türkiye’ye dönük bir saldırı olmayabilir, bununla ilgili araÅŸtırmaları beklemek lazım."

Saldırıyla ilgili DışiÅŸleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada patlamanın otelin kontrol noktasında meydanada geldiÄŸi belirtildi. Yazılı açıklama ÅŸöyle:

"Somali’de meydana gelen saldırı hakkında Somali Büyükelçimizden alınan ilk bilgilere göre ön heyet üyelerinin kaldığı otele yönelik bir saldırı giriÅŸimi olduÄŸu, otelin kontrol noktasında patlama meydana geldiÄŸi, Somali tarafında can kaybı olabileceÄŸi, Türk tarafında herhangi bir can kaybı olmadığı, bir kiÅŸinin otelin kırılan camları nedeniyle hafifçe yaralanmış olabileceÄŸi, Somali makamlarının güvenlik seviyesini yükselttiÄŸi öÄŸrenilmiÅŸtir."

Reuters haber ajansına bilgi veren bir görgü tanığı olay yerinde iki güvenlik görevlisinin cesedinin bulunduÄŸu söyledi.

ErdoÄŸan ziyaretini iptal etmedi

Reuters, CumhurbaÅŸkanlığı kaynaklarına dayanarak ErdoÄŸan'ın yarın Somali'ye yapacağı ziyareti iptal etmediÄŸini de duyurdu. 

Görgü tanıkları, baÅŸkent MogadiÅŸu'da Somali Parlamentosu'nun karşısında bulunan Atfeya Otel'e yönelik saldırının ardından parlamento binasını koruyan Afrika BirliÄŸi askerlerinin ateÅŸ açtığını ifade etti.

Olayla ilgili soruÅŸturma sürerken, Afrika BirliÄŸi askerleri otel çevresinde geniÅŸ güvenlik önlemleri aldı.

MogadiÅŸu'da Temmuz 2013'te Türkiye BüyükelçiliÄŸi'nin önünde patlama yaÅŸanmış ve ardından çatışma çıkmıştı. Olayda bir Türk polisi hayatını kaybetmiÅŸti.

ErdoÄŸan, dün Etiyopya, Somali ve Cibuti'yi kapsayan Afrika turuna çıkmıştı. Bugün Etiyopya'da görüÅŸmeler yapan ErdoÄŸan yarın Somali'ye gidecekti.

MogadiÅŸu'da son olarak 4 Ocak Pazar günü bombalı araçla saldırı gerçekleÅŸmiÅŸti. Dört kiÅŸinin öldüÄŸü patlamayı EÅŸ Åžebab örgütü üstlenmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.