Coğrafyamız
Başkanlık Sarayı'na baskın
Yemen'in başkenti Sana'da Şii Husiler Devlet Başkanlığı Sarayı'na girdi. Yemen Enformasyon Bakanı, Cumhurbaşkanı Hadi'nin şiddetli bombardıman altında olduğunu açıkladı. Sarayın çevresinden ve içinden çatışma sesleri geliyor.
Al Jazeera muhabiri, Sana'nın Sittin Caddes'inde Devlet BaÅŸkanı Hadi'nin konutunun etrafında silah sesleri duyulduÄŸunu belirtti. Al Jazeera muhabiri, Devlet BaÅŸkanı'nın konutunun önündeki çatışmalarda en az 2 muhafızın öldüÄŸünü de aktardı.
Yemen Ä°letiÅŸim Bakanı Nadiye Abdulaziz, BaÅŸkanlık Sarayı'nın yönetimi yıkmak isteyen silahlı milislerin saldırısı altında olduÄŸunu açıkladı.
Husilerin BaÅŸkanlık Sarayı’nı kuÅŸatmalarının ardından Yemen hükümeti, siyasi grupları Salı günü olaÄŸanüstü toplantıya çağırmıştı. Devlet BaÅŸkanı Abdu Rabbu Mansur Hadi'nin baÅŸkanlığında yapılan toplantı devam ediyor. Toplantıda siyasi gruplar, ülkede yaÅŸanan krizden çıkış yollarını tartışıyor.
Yemen Hükümet Sözcüsü Racih Badi, toplantıyla ilgili henüz net bir bilgi gelmediÄŸini söyledi.
Hadi: Ülke yol ayrımında
Yemen resmi haber ajansı SABA'da yer alan habere göre, baÅŸkent Sana'daki emniyet komitesi ile siyasi parti temsilcilerinden oluÅŸan heyetle yaptığı toplantıda konuÅŸan Hadi, ülkesinin yol ayrımında olduÄŸunu vurgulayarak, ‘Ya olacağız ya da olmayacağız. Bugün konuÅŸabileceÄŸimiz ve çözeceÄŸimiz ÅŸeyler yarın ve sonrası için mümkün olmayabilir’ dedi.
Yemenlilerin kavgaları ve anlaÅŸmazlıkları aÅŸmalarını ve ülkeye ulusal uzlaşının hakim olmasını temenni ettiÄŸini dile getiren Hadi, ‘Barış ve Ulusal Ortaklık’ anlaÅŸmasını imzalayan taraflar ile emniyet komitesinden de problemlerin çözümü için acil toplantı yapmalarını istedi.
BM'de görüÅŸülüyor
BM Güvenlik Konseyi de Husilerin BaÅŸkanlık Sarayı ve BaÅŸbakanlık Konutu’nu kuÅŸatmalarının ardından Salı günü acil olarak toplanıyor. Toplantı kapalı oturumda yapılacak. BM kaynakları, toplantıda BM Yemen Özel Temsilcisi Cemal bin Omer’in ülkede yaÅŸanan son geliÅŸmelerle ilgili Güvenlik Konseyi üyelerine bilgi vereceÄŸini bildirdi.
Åžii Husilere baÄŸlı Ensarullah Hareketi Siyasi Büro Üyesi Muhammed Bahiti, Pazartesi günü yaÅŸananların bir darbe giriÅŸimi deÄŸil BaÅŸkanlık Sarayı’nın korumalarının saldırganlığına bir cevap olduÄŸunu dile getirdi. Bahiti, Devlet BaÅŸkanı Hadi’nin bazı kesimlerce baskı altında tutulduÄŸunu da iddia etti.
Ne olmuÅŸtu?
Yemen’de Pazartesi günü Husilerle Devlet BaÅŸkanlığı Sarayı Muhafızları arasındaki çatışmalarda 9 kiÅŸi ölmüÅŸ, 67 kiÅŸi de yaralanmıştı.
Devlet baÅŸkanı Hadi, BaÅŸbakan Bahhah ve Husi danışmanıyla bir toplantı yapmış ve ardından çatışmaları durdurmak amacıyla bir komisyon kurulduÄŸu açıklanmıştı.
Hükümet Sözcüsü Racih Badi, ateÅŸkesin devreye girmesi ardından Husilerin BaÅŸbakan Halit Bahhah'ın konut olarak da kullandığı BaÅŸbakanlık binasını kuÅŸattığını ifade etti.
AFP'ye konuÅŸan Badi, ağır silah donanımlı Husilerin baÅŸbakanlık binasnının tüm giriÅŸlerini kapattığını, BaÅŸbakan Bahhah'ın hala binada bulunduÄŸunu söyledi.
Buna raÄŸmen çatışmaların önüne geçilemedi.
Başbakan'ın konvoyuna saldırı
Al jazeera muhabiri Husilerin Pazartesi günü Yemen BaÅŸbakanı Halid Bahhah'ın konvoyuna ateÅŸ açıldığını bildirmiÅŸti. Yemen Enformasyon Bakanı saldırıya iliÅŸkin Al Jazeera’ye yaptığı açıklamada ‘Saldırı BaÅŸbakan’ın konvoyuna yönelikti. Kendisi iyi ama henzü daha güvenli bir bölgeye ulaÅŸamadı. Devlet BaÅŸkanı, BaÅŸbakan ve Husi danışmanı arasındaki toplantı sona erdi. AteÅŸkesin uygulanması için bir komite kurulmasına karar verildi. Herkes ateÅŸkesi kabul etti ama üçüncü taraf bunu engelliyor. Bunlar eski rejimin unsurları. Bugün olanlar bir darbe giriÅŸimiydi’ demiÅŸti.
'Tam anlamıyla bir savaş'
Husi Hareketi Siyasi Büro üyesi Muhammed Bahiti, Al Jazeera’ye yaptığı açıklamada baÅŸkent Sana’da yaÅŸanan çatışmaların sorumlusu olarak Devlet BaÅŸkanı Abdu Rabbu Mansur Hadi’yi göstermiÅŸti.
Bahiti, ‘Sana’da yaÅŸanan tam anlamıyla bir savaÅŸtır. Herkes savaşı kendi hesabına kazanmak için çalışıyor. Bu tabii bir ÅŸey. Saldırıyı baÅŸlatan yönetimdir, biz deÄŸiliz. Yönetim saldırılarını durdurmazsa tabii ki çatışmalar devam edecektir’ ifadelerini kullandı.
Åžiddetin önüne geçilemiyor
Yemen’de eski devlet baÅŸkanı Ali Abdullah Salih’in görevini bırakmak zorunda kaldığı 2011'deki ayaklanmanın ardından ülkede istikrar ve güvenlik sorunu sürüyor.
Güneyde ayrılıkçı Güney Hareketi, Yemen güvenlik güçleriyle çatışıyor. Kuzeyde ise Åžii Husiler ile Sünni aÅŸiretler ve ordu arasında sık sık çatışma yaÅŸanıyor.
El Kaide ise güçlü olduÄŸu birçok bölgede üslerini Yemen ordusuna kaptırıyor, buna karşın petrol ve doÄŸalgaz borularına saldırarak orduyu operasyondan vazgeçirmeye çalışıyor.
Hasar gören boruların tamiri güvenlik nedeniyle uzun süre alıyor, bu nedenle de ülkede sık sık doÄŸalgaz ve petrol arzında ciddi sorunlar yaÅŸanıyor.
Yemen'de açlık sınırında yaÅŸayan insan sayısı 10 milyona yaklaÅŸmış durumda.
Hadi: İstikrarsızlığın sebebi İran
Son dönemde Yemen'de Åžii Husiler ülkede bazı kentlerdeki birçok önemli noktayı ele geçirdi. Ele geçirilen yerler arasında birçok hükümet binası da bulunuyor.
Yemen CumhurbaÅŸkanı Abdurrabbu Mansur Hadi, Ä°ran'ı ülkesinin güvenliÄŸini ve istikrarını sarsmakla suçlamıştı.
Hadi, Ä°ran'ın Yemen'deki bazı gruplara silah gönderdiÄŸini de ifade etmiÅŸti.
Suudi Arabistan ise güneydeki komÅŸusu Yemen'deki geliÅŸmelerden rahatsız olan ülkelerin başında geliyor. Åžii bir hareket olan Husilerin bu denli yükselmesi Suudi Arabistan ve diÄŸer körfez ülkelerinin gözlerini bu ülkeye çevirmesine neden oldu.
Kaynak: Al Jazeera
Henüz yorum yapılmamış.