Sosyal Medya

Güncel

Yüce Divan'a fireli ret

Dört eski bakan için Meclis'teki oylamadan AK Parti'nin oylarıyla Yüce Divan kararı çıkmadı. Ancak 4 oylamada da AK Parti fire verdi. En fazla fire 48 oy ile Bağış'ta, en az fire ise 14 oy ile Bayraktar'da verildi.



Meclis, Yolsuzluk ve rüÅŸvet soruÅŸturmasında adı geçen 4 eski bakanı Yüce Divan'a göndermeme kararı aldı. Oylamalar sırasında AK Parti fire verdi. Eski Ekonomi Bakanı Zafer ÇaÄŸlayan için 38, eski Ä°çiÅŸleri Bakanı Muammer Güler için 43 olan fire sayısı, eski AB Bakanı Egemen Bağış'ın oylamasında 50'ye ulaÅŸtı. AK Parti, en az fireyi ise 14 oy ile eski Çevre ve Åžehircilik Bakanı ErdoÄŸan Bayraktar'ın oylamasında verdi. 

Ä°lk oylama Zafer ÇaÄŸlayan için

Meclis'te ilk oylama eski Ekonomi Bakanı Zafer ÇaÄŸlayan için yapıldı. 242 milletvekili ÇaÄŸlayan'ın Yüce Divan'a gönderilmesi, 264 milletvekili gönderilmemesi yönünde oy kullandı. 7 milletvekilinin çekimser kaldığı oylamada, 1 oy boÅŸ, 3 oy geçersiz çıktı.

Ä°lk oylamada 38 fire

 

Bu ilk tabloya bakıldığında AK Parti'nin fire verdiÄŸi anlaşılıyor. Zira, muhalefet partileri ve bağımsızların Meclis'teki sandalye sayısı 223. ÇaÄŸlayan'ın Yüce Divan'a gönderilmesini isteyenlerin sayısı ise 242. AK Parti Grup BaÅŸkanvekili Mahir Ünal Meclis'te gazetecilerin "Kaç fire var?" sorusuna "38 görünüyor" dedi. 

Ä°kinci oylama Güler için

Güler kendisi için Yüce Divan oylamasında oyunu kullanırken.

 

[FotoÄŸraf: Zeki Öztürk / Al Jazeera Türk]

Meclis'te ÇaÄŸlayan'ın ardından ikinci oylama eski Ä°çiÅŸleri Bakanı Muammer Güler için yapıldı. Güler hakkında muhalefetin "Yüce Divan'a gönderilsin" ÅŸeklindeki önergelerinin okunmasının ardından ÇaÄŸlayan'da olduÄŸu gibi illerin alfabetik sırasına göre oylama yapıldı. Birinci oylamaya katılan 3 muhalefet milletvekili mazeretli olarak ikinci oylamaya katılmadı. Tansiyonu yükselen CHP Milletvekili Sabahat Akkiraz hastaneye götürüldüÄŸü için, Ä°dris Naim Åžahin ve Ä°dris Bal ise bir televizyon programına katıldıkları için ikinci oylamada yer almadı. Yani ilk oylamaya muhalefetten mazeretli katılmayan 8 kiÅŸiye ikinci oylamada 3 kiÅŸi daha eklendi, toplam sayı 11 oldu.

AK Parti'de fire 43'e çıktı

Muhalefet partileri ve bağımsız bloÄŸunun 223 sandalye sayısına sahip olduÄŸundan hareketle oy kullanmayan 11 kiÅŸi çıkarıldığında, 212 kiÅŸinin Güler’in “Yüce Divan’a sevki” yönünde oy kullandığı hesabı yapılıyor. Kabul sayılarının ikinci oylamada 241 çıktığı gözönünde bulundurulduÄŸunda muhalefet bloÄŸuna 29 da AK Parti’den kabul oyu eklendiÄŸi görülüyor. Muhalafetin hesabına göre 6 çekimser, 4 boÅŸ ve 4 geçersiz oyun da eklenmesiyle AK Parti’nin fire sayısı Güler'in oylamasında 43’e ulaşıyor. 

Oylamayı deÄŸerlendiren Muammer Güler, "Önemli olan 276'yı bulmamasıydı. Bulmadı. Hayırlı olsun" dedi.

Güler için verilen oyların sayımının ardından usul tartışması yaÅŸandı. Oylama sonucunda Meclis BaÅŸkanvekili AyÅŸenur Bahçekapılı Yüce Divan'a sevk önergesinin kabulü için 276 kabul oyu çıkmadığını belirtti ve komisyon raporunun kabul edildiÄŸini söyledi. Muhalefet ise buna itiraz etti, salt çoÄŸunluk olan 276'ya ulaşılamadığı için komisyon raporunun da kabul edilemeyeceÄŸi görüÅŸünü dile getirdi. 

KılıçdaroÄŸlu: Meclis'te hırsız var

AKP'nin içinde 40'a yakın parlamenter bizim duydugumuz rahatsızlığı duyuyor. Bu da AKP içinde bu olayın bazı çevrelerin iddia ettiÄŸinin aksine ciddi bir yolsuzluk olayı olduÄŸunu da açıkça gösteriyor.

Kemal KılıçdaroÄŸlu, CHP Genel BaÅŸkanı

CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu ikinci oylamanın ardından gazetecilerin sorusu üzerine, "Tek cümle söyleyeyim; Meclis'te hırsız var" deÄŸerlendirmesini yaptı.

Parlamenotunun üzerinde ciddi bir gölge bulunduÄŸunu ve bundan rahatsızlık duyduklarını belirten KılıçdaroÄŸlu, ÅŸunları söyledi:

"Bütün dünyanın bildiÄŸi bir yolsuzluk olayı yüce divana gönderilmedi. Parlamento bu ÅŸaibeyi ortadan kaldırabilirdi. 4 bakanın Parlamento kürsüsüne çıkıp aklanmak için Yüce Divan talebinde bulunmaları gerekirdi. Bu da olmadı ama AKP'nin içinde 40'a yakın parlamenter bizim duydugumuz rahatsızlığı duyuyor. Bu da AKP içinde bu olayın bazı çevrelerin iddia ettiÄŸinin aksine ciddi bir yolsuzluk olayı olduÄŸunu da açıkça gösteriyor."

Bağış oylamasında fire arttı 

Eski AB Bakanı Egemen Bağış oy kullanıyor. [FotoÄŸraf: Zeki Öztürk / Al Jazeera Türk]
 

 

Aranın ardından eski AB Bakanı Egemen Bağış için oylama yapıldı. Meclis BaÅŸkanvekili AyÅŸenur Bahçekapılı'nın açıkladığı sonuçlara göre bu oylamaya 517 milletvekili katıldı. 245 milletvekili "Bağış Yüce Divan'a gönderilsin" yönünde oy kullanırken, 255 milletvekili ret oyu verdi. 7 çekimser oyun kullanıldığı oylamada 6 boÅŸ, 4 geçersiz oy çıktı. 

Bu oylamada AK Parti'ye göre 48 fire var. Muhalefet ise bu sayısı 50 olarak hesaplıyor. Muhalefetin hesabına göre AK Parti'den 7, CHP'den 1, MHP, HDP ve diÄŸer partiler ile bağımsız milletvekillerinden toplam 8 kiÅŸi oylamaya katılmadı. Yani 223 sandalye sayısına sahip muhalefet bloÄŸundan 9 milletvekili bu oylamada yoktu, toplam 212 muhalefet milletvekili oy kullandı. Bu milletvekillerinin tümünün Yüce Divan'a sevk yönünde oy verdiÄŸi hesap edildiÄŸinde kabul oylarının 245 olabilmesi için 33 AK Parti milletvekilinin de bu bloÄŸa destek vermesi gerekiyor. Bunlara geçersiz, boÅŸ ve çekimser oylar da eklendiÄŸinde muhalefete göre fire sayısı 50'yi buluyor.

Bağış sonuçla ilgili ilk deÄŸerlendirmesinde "Hayırlı olsun, biz herÅŸeye hazırız" dedi. 

Bayraktar oylamasında zarftan para çıktı

Meclis'teki son oylama eski Çevre ve Åžehircilik Bakanı ErdoÄŸan Bayraktar için yapıldı. Oy tasnifi devam ederken Meclis BaÅŸkanvekili AyÅŸenur Bahçekapılı oy zarfından 50 TL çıktığını söyledi. Bahçekapılı "Hazineye irat" dedi.

En az fire Bayraktar oylamasında

ErdoÄŸan Bayraktar için yapılan oylamada 515 milletvekili oy kullandı. 219 kabul, 288 ret oy çıkarken, 3 milletvekili çekimser kaldı, 3 oy boÅŸ çıktı, 2 oy da geçersiz sayıldı.. AK Parti, 14 milletvekili ile en az fireyi Bayraktar oylamasında vermiÅŸ oldu.   

"Parlamento tarihi bir fırsatı kaçırdı"

Parlamento tarihi bir fırsatı kaçırdı. Yüce Divan yolu açılsaydı Türkiye'de rüÅŸvet, yolsuzluk iddiası mevzusu saÄŸlıklı bir rotaya oturacaktı, hukuki bir süreç baÅŸlamış olacaktı. Bunun önünü tıkadılar. Vebali AKP milletvekillerinin üzerinedir.

Selahattin Demirtaş, HDP Eş Genel Başkanı

Oylamaların ardından konuÅŸan HDP EÅŸ Genel BaÅŸkanı Selahattin DemirtaÅŸ, Parlamento'nun tarihi bir fırsatı kaçırdığını savundu. 

"AKP içerisinde belli bir rahatsızlık olduÄŸu anlaşılıyor" diyen DemirtaÅŸ, ÅŸunları söyledi:

"Bu soruÅŸturmanın saÄŸlıklı yürütülmediÄŸi AKP hazırlıklı raporun AKP içinden de kabul görmediÄŸi anlaşılıyor. Bugün burada Parlamento tarihi bir fırsatı kaçırdı bence. Yüce Divan yolu açılsaydı Türkiye'de rüÅŸvet, yolsuzluk iddiası mevzusu saÄŸlıklı bir rotaya oturacaktı, Hukuki bir süreç baÅŸlamış olacaktı. Bunun önünü tıkadılar. Vebali AKP milletvekillerinin üzerinedir. Bu tartışma burada bitmez, Öyle görünüyor ki daha sürecek. Kamu vicdanında da bu mevzu tatmin olmadığı sürece AKP'nin yakasına yapışmış bir leke olarak kalacak." 

Parlamento'nun üzerine düÅŸen rolü oynamadığını kaydeden DemirtaÅŸ, "Millet bu iÅŸin soruÅŸturulmasını arzu ediyordu. Parlamento ile halk arasında uyumsuzluk çıktı. Hükümetin Parlamento üzerinde baskı oluÅŸturduÄŸu, sistemin yolsuzlukları örten bir görüntü verdiÄŸi görülmüÅŸtür" dedi.

"Hükümet güvenoyunu kaybetmiÅŸtir"

Hükümet güvenoyunu kaybetmiÅŸtir, 276'nın altına düÅŸmüÅŸtür. Güvenoyunun üzerinde kalan sadece toplu konuttan sorumlu bakandır.

Devlet Bahçeli, MHP Genel BaÅŸkanı

MHP Genel BaÅŸkanı Devlet Bahçeli de, dört eski Bakanın Yüce Divan'a gönderilmeme kararını "Hükümet güvenoyunu kaybetmiÅŸtir, 276'nın altına düÅŸmüÅŸtür. Güvenoyunun üzerinde kalan sadece toplu konuttan sorumlu bakandır" sözleriyle deÄŸerlendirdi. 

AK Parti'den üç eski bakan ile ilgili oylamada 40 civarında fire olduÄŸunun anımsatılması üzerine Bahçeli, "O AKP'nin sorunudur, bizim deÄŸil" karşılığını verdi.  

 

 
Eski Ä°çiÅŸleri Bakanı Muammer Güler konuÅŸmalar sırasında not aldı. [FotoÄŸraf: Zeki Öztürk / Al Jazeera Türk]

 

 
CHP'li Özkes konuÅŸmalar sırasında bu pankartı açtı. [FotoÄŸraf: Zeki Öztürk / Al Jazeera Türk]

Komisyon 'hayır' demişti

Meclis SoruÅŸturma Komisyonu’nda 5 Ocak’ta yapılan oylamada beÅŸ muhalefet milletvekilinin oyuna karşılık AK Partili dokuz milletvekilinin oyuyla "Yüce Divan’a göndermeme" kararı alınmıştı. 

Meclis SoruÅŸturma Komisyonu kurulması istemiyle verilen önergede ve komisyon çalışmaları sonrasında yer alan raporda eski bakanlara yönelik iddialar ÅŸu ÅŸekilde yer alıyor: 

ÇaÄŸlayan hakkında iddialar

Eski ekonomi bakanı Zafer ÇaÄŸlayan'a "Rıza Sarraf’tan saÄŸlanan miktar ve deÄŸeri tespit edilemeyen bazı maddi menfaatler karşılıında, bu ÅŸahsın Ä°ran’a altın ihracatı yapması iÅŸlerinde imtiyaz saÄŸladığı, Gana’dan kaçak yollarla yurda sokulmak istendiÄŸi iddia edilen 1.5 ton altında ilgili adli ve idari soruÅŸturmaları engelleyerek, altının Dubai’ye çıkışını saÄŸlamaya çalıştığı" suçlaması yöneltildi. ÇaÄŸlayan hakkında, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’na muhalefet, Türk Ceza Kanunu’nun resmi belgede sahtecilik ve rüÅŸvet ile ilgili suçlamaları kapsamında Meclis SoruÅŸturulması açılması istenmiÅŸti.  

Güler hakkındaki iddialar

Eski içiÅŸleri bakanı Muammer Güler hakkında, Türk Ceza Kanunu’nun resmi belgede sahtecilik, nüfuz ticareti ve gizliliÄŸin ihlali maddeleri kapsamına giren suçlamalar nedeniyle Meclis SoruÅŸturması açılması talep edildi. Güler hakkındaki iddialar ÅŸöyle sıralandı:

"Rıza Sarraf’tan saÄŸlanan miktar ve deÄŸeri tespit edilemeyen maddi menfaatler karşılığında bu ÅŸahsın araçlarına trafikte emniyet ÅŸeridini kullanma imtiyazı verdiÄŸi ve adı geçen ÅŸahıs için koruma polisi görevlendirdiÄŸi, bu ÅŸahısla birlikte gözaltına alınan bazı ÅŸüphelilerin ve yakınlarının yasaya aykırı olarak istisnai yoldan Türk vatandaÅŸlığına geçirilmesini saÄŸladığı, bu ÅŸahısla ilgili adli veya istihbari çalışma yapılıp yapılmadığının araÅŸtırılması için talimat verdiÄŸi, bu ÅŸahsın usulsüzlükleri hakkında basında çıkacak haberlerin engellenmesi için giriÅŸimde bulunduÄŸu..."

Bağış hakkındaki iddialar

Eski AB bakanı Egemen Bagış'ın “Rıza Sarraf’tan saÄŸlanan miktar ve deÄŸeri tespit edilemeyen bazı maddi menfaatler karşılığında bu ÅŸahsın turizm belgeli bir otel kiralama giriÅŸimi ile yakınlarına vize alınması iÅŸleri için aracılık ettiÄŸi, bu ÅŸahısla ilgili bir soruÅŸturma olup olmadığı yönünde ilgili kurum ve kuruluÅŸlarda araÅŸtırma yapılmasını saÄŸladığı, bu ÅŸahsın faaliyetiyle ilgili olarak basında haber yapılmasının önlenmesi için giriÅŸimlerde bulunuduÄŸu" iddia edildi. Bağış'ın bu eylemlerinin Türk Ceza Kanunu’nun "nüfuz ticareti ve rüÅŸvet" maddeleri kapsamında yer aldığı belirtilmiÅŸti.

Bayraktar hakkındaki iddialar

Eski çevre ve ÅŸehircilik bakanı ErdoÄŸan Bayraktar'la ilgili Meclis SoruÅŸturma Komisyonu'nun incelemesini istediÄŸi iddialar ise ÅŸöyle sıralandı:

"Bir suç örgütünün yönetici ve üyelerinin kendilerine saÄŸlanan ve miktar ve deÄŸeri tespit edilemeyen bazı menfaatler karşılığında; KiÅŸiye özel imtiyazlı imar planlarını onaylattıkları, imar planlarına aykırı olarak yapılan bazı projelerin usulsüzlüklerine göz yumdukları ve denetimlerden sorunsuzca geçmelerini saÄŸladıkları, bu eylemlerin Bayraktar’ın görevde olduÄŸu sırada ve bilgisi doÄŸrultusunda gerçekleÅŸtirildiÄŸi ayrıca bu bakanlıktan iÅŸ alan bazı ÅŸirketlerin yemek iÅŸlerinin yakınlarının ortağı olduÄŸu ÅŸirketlere verilmesi için tavassut ettiÄŸi ve bu eylemlerin resmi belgeyi bozma, yok etme veya gizleme, rüÅŸvet, imar kirliliÄŸine neden olma suçları kapsamına girdiÄŸi gerekçesiyle..."

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.