Sosyal Medya

Güncel

AKP fire verir mi?

Meclis bugün 4 eski bakanın Yüce Divan'a gidip gitmeyeceğine karar verecek. Komisyondaki AKP üyelerinin tamamının Yüce Divan için ret oyu vermesi iktidar partisinin tavrını ortaya koyuyor. Şimdi merak edilen soru AKP'nin Meclis'teki oylamada fire verip vermeyeceği.



Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu, saat 15.00'te toplanacak ve 17 Aralık 2013'ten bu yana tartışılan yolsuzluk iddialarıyla ilgili çok önemli bir karar verecek. Eski Bakanlar Egemen Bağış, Zafer ÇaÄŸlayan, Muammer Güler ve ErdoÄŸan Bayraktar'ın Yüce Divan'da yargılanıp yargılanmayacağına dair oylamadan çıkacak sonuç, hem hukuki, hem siyasi sonuçlar doÄŸuracak. 

Bakanlar Yüce Divan'a gönderilmezse, savcının takipsizlik kararı ile kapanan 17 Aralık soruÅŸturma dosyası, fiilen Meclis nezdinde de kapanmış olacak.

ErdoÄŸan için "paralel yapı"yla mücadele

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, komisyondaki oylamadan sonra 6 Ocak'ta yaptığı konuÅŸmada 4 eski bakanla ilgili süreci Cemaat'le mücadeleden farklı görmediÄŸini ortaya koydu:

Dört eski bakan üzerinden kurgulanan süreç, tamamen umutsuz bir süreçtir. Orada baÅŸaramadılar, acaba burada baÅŸarabilir miyiz? diye düÅŸündüler. O zaman baÅŸbakanım. BaÅŸbakan olarak, illa bununla ilgili soruÅŸturma komisyonu kuralım dedikleri zaman, e kuralım dedik. Bizim bundan kaçınacak yanımız yok. Kurduk. Kurduktan sonra komisyon çalıştı nihayet dün kararını verdi. BilirkiÅŸi raporları vesaire. Åžimdi tabii komisyonunki bir ara karar. Bundan sonraki süreç tabii ki Parlamento Genel Kurul'u. Ama dert bu mu? Dert baÅŸka. Acaba buradan biz ne elde edebiliriz, bunun gayreti içerisindeler. Ben inanıyorum ki bu Parlamento, ÅŸu anda özellikle komisyonun aldığı üzerinde çalışılmış bu karar neticesinde nihai kararını en adil ideal ÅŸekilde verecektir ve Türkiye bu tür oyalama süreçleri içerisinde üzerinde spekülasyonların yapılacağı bir ülke deÄŸildir. Olmadığını da bu parlamento gösterecektir.

Davutoğlu yalanlamadı

ErdoÄŸan'ın aksine BaÅŸbakan DavutoÄŸlu'nun 4 eski bakanın Yüce Divan'a gitmesi ve burada yargılanmalarına daha sıcak baktığı iddiası uzun bir süredir Ankara'da konuÅŸuluyor. Konuyla ilgili en çarpıcı iddia CNN Türk Televizyonundaki bir haberde yer aldı. Habere göre DavutoÄŸlu komisyondaki oylama öncesi 4 eski bakanı odasına çağırdı ve "Yüce Divan'a siz gitmek isteyin ve bunu da açıklayın" dedi. Haberin ardından toplanan komisyon toplantısı 4 bakanın MASAK raporuna itirazı üzerine ertelendi. DavutoÄŸlu ya da BaÅŸbakanlık kaynakları bu haberi yalanlamadı. 13 Ocak'ta Paris dönüÅŸü uçakta bu iddianın sorulması üzerine DavutoÄŸlu, "Bakanlarla görüÅŸme konusu ise, bu parti içinde ben genel baÅŸkan olarak herkes ile konuÅŸurum. Ama  ne konuÅŸtum ve ne tür konuları ele aldığım gibi hususlar, sadece beni  ve benim görüÅŸtüÄŸüm kiÅŸileri ilgilendirir."cevabını vermiÅŸti. 

Arınç'tan vicdan vurgusu

AKP'nin önde gelen isimlerinden BaÅŸbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç da oylamayla ilgili sürekli vicdan vurgusu yapan bir isim. Arınç 26 Aralık'ta Haber Türk televizyonunda "Birisi aklına sorar, rasyonel düÅŸünür, birisi nefsine sorar. Ben daha çok kalbime sorarım. Kalbim ÅŸimdilik...Bunu burada açıklarsam doÄŸru olmaz ama; Herkes bana bir güven baÄŸlamışsa hukuk ve vicdan adına benden umudu varsa bazı insanların, bu ümitlerini kırmayacağım." demiÅŸti. 

Yolsuzluk mu, paralel yapıyla mücadele mi?

Bu tabloyla yapılacak oylamada pekçok AK Parti milletvekilinin "bakanlar Yüce Divan'da yargılansın suçsuzlarsa aklansınlar ve tartışma bitsin"le, "Yüce Divan yolu Cemaat'i güçlendirir, mücadeleye darbe vurur" arasında kalma ihtimali yüksek.

Bu da bugün yapılacak oylamada fire olacak mı sorusunu akıllara getiriyor. Meclis Genel Kurulu'nda bakanlar hakkındaki oylamalar ayrı ayrı yapılacak. Yüce Divan kararı yapılması için en az 276 milletvekilinin oyuna ihtiyaç var. Muhalefet partileri ve bağımsızlar Meclis'teki sandalye sayısı 223. AK Parti'nin 312 milletvekili var. 276 sayısına ancak AK Parti'den fire yani kayıp olması ile ulaşılabiliyor. 

Gizli oylama

Meclis'teki oylama gizli yapılacak. Milletvekilleri evet, hayır veya çekinser oyu temsil eden iÅŸaretleri (Beyaz - evet, kırmızı - hayır, yeÅŸil - çekinser) oy pusulalarından birini kapalı bölmelerde zarfa koyacak ve bu zarfları kutulara atacak. Yani kimin evet, kimin hayır pusulasını attığını öÄŸrenmek teknik olarak mümkün deÄŸil. Muhalefetin SoruÅŸturma Komisyonu'nda da Yüce Divan lehinde oy kullandığı için blok olarak Yüce Divan yönünde oy kullanması bekleniyor. Bu yüzden fire hesapları AKP oyları üzerinden yapılıyor. 

Gözler son dönemini geçirenlerde

Seçime giderken AK Parti'de "üç dönem sınırı" sebebiyle bir dahaki dönem teknik olarak aday gösterilmesi mümkün olmayan 68 milletvekili var. Siyaset kulislerinde olası fireciler olarak gözlerin çevrildiÄŸi isimler onlar. 

Oylamaya katılmayacaklar

Meclis'teki oylamada, fire kadar dikkat çekici konulardan biri de, oylamaya katılım. Dört eski bakana kendi istekleriyle Yüce Divan'a gitmeleri yönünde telkinde bulunan BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu, oylamada olmayacak. DavutoÄŸlu, dün akÅŸam baÅŸlayan Ä°ngiltere ziyareti için Londra'da.

DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu da, Katar'da görüÅŸmeler yapıyor. Bakanların vekaleten oy kullandırma hakları var ama bunu kullanacaklar mı bu ÅŸimdilik belli deÄŸil.  

GörüÅŸmeler 8 saati bulabilir

Genel Kurul 15.00'te toplansa da oylamanın geç saatlerde yapılması bekleniyor. GörüÅŸmelerin, konuÅŸmacılara verilecek sürelerle 8 saati bulacağı tahmin ediliyor. Suçlamalara karşı bakanların sınırsız sürede savunma yapma hakkı var. Ancak bu hakkı kullanıp kullanmayacağı belli deÄŸil. 

Komisyon 'hayır' demişti

Meclis SoruÅŸturma Komisyonu’nda 5 Ocak’ta yapılan oylamada beÅŸ muhalefet milletvekilinin oyuna karşılık AK Partili dokuz milletvekilinin oyuyla "Yüce Divan’a göndermeme" kararı alınmıştı. Raporda rüÅŸvet iddialarıyla ilgili olarak Ä°stanbul Cumhuriyet Savcılığı’nın takipsizlik kararı verdiÄŸi hatırlatılarak, soruÅŸturma kapsamında elde edilen dinleme kayıtlarının usulsüz ve hukuka aykırı olduÄŸu ifade edilmiÅŸti: 

“Bakanlara atfedilen suçlardan özellikle yolsuzluk olarak belirtilen rüÅŸvet suçunun iÅŸlenebilmesi için taraflar arasında belirli bir iÅŸin yapılması veya yapılmaması konusunda bir anlaÅŸma yapılmış olması gerekir. Keza yapılacak iÅŸin de ilgili bakanın görev alanında olması esastır. Yapılan soruÅŸturmada her dört bakana isnat edilen fiillerin her biri ayrı ayrı deÄŸerlendirildiÄŸinde, bu fiillerde hukuka aykırı bir durum görülmemiÅŸtir. Dolayısıyla rüÅŸvet vermeyi ve almayı gerektirecek bir husus görülmemekle birlikte bir an için bunların hepsini bir tarafa koyduÄŸumuz takdirde dahi rüÅŸvet olarak bir para alışveriÅŸinin yapıldığı hususunda dava açmayı gerektirecek kadar yeterli ÅŸüphe oluÅŸmamıştır."

 

Meclis soruşturmasına konu olan iddialar

Meclis SoruÅŸturma Komisyonu kurulması istemiyle verilen önergede ve komisyon çalışmaları sonrasında yer alan raporda eski bakanlara yönelik iddialar ÅŸu ÅŸekilde yer alıyor: 

ÇaÄŸlayan hakkında iddialar

Eski ekonomi bakanı Zafer ÇaÄŸlayan'a "Rıza Sarraf’tan saÄŸlanan miktar ve deÄŸeri tespit edilemeyen bazı maddi menfaatler karşılıında, bu ÅŸahsın Ä°ran’a altın ihracatı yapması iÅŸlerinde imtiyaz saÄŸladığı, Gana’dan kaçak yollarla yurda sokulmak istendiÄŸi iddia edilen 1.5 ton altında ilgili adli ve idari soruÅŸturmaları engelleyerek, altının Dubai’ye çıkışını saÄŸlamaya çalıştığı" suçlaması yöneltildi. ÇaÄŸlayan hakkında, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’na muhalefet, Türk Ceza Kanunu’nun resmi belgede sahtecilik ve rüÅŸvet ile ilgili suçlamaları kapsamında Meclis SoruÅŸturulması açılması istenmiÅŸti.  

Güler hakkındaki iddialar

Eski içiÅŸleri bakanı Muammer Güler hakkında, Türk Ceza Kanunu’nun resmi belgede sahtecilik, nüfuz ticareti ve gizliliÄŸin ihlali maddeleri kapsamına giren suçlamalar nedeniyle Meclis SoruÅŸturması açılması talep edildi. Güler hakkındaki iddialar ÅŸöyle sıralandı:

"Rıza Sarraf’tan saÄŸlanan miktar ve deÄŸeri tespit edilemeyen maddi menfaatler karşılığında bu ÅŸahsın araçlarına trafikte emniyet ÅŸeridini kullanma imtiyazı verdiÄŸi ve adı geçen ÅŸahıs için koruma polisi görevlendirdiÄŸi, bu ÅŸahısla birlikte gözaltına alınan bazı ÅŸüphelilerin ve yakınlarının yasaya aykırı olarak istisnai yoldan Türk vatandaÅŸlığına geçirilmesini saÄŸladığı, bu ÅŸahısla ilgili adli veya istihbari çalışma yapılıp yapılmadığının araÅŸtırılması için talimat verdiÄŸi, bu ÅŸahsın usulsüzlükleri hakkında basında çıkacak haberlerin engellenmesi için giriÅŸimde bulunduÄŸu..."

Bağış hakkındaki iddialar

Eski AB bakanı Egemen Bagış'ın “Rıza Sarraf’tan saÄŸlanan miktar ve deÄŸeri tespit edilemeyen bazı maddi menfaatler karşılığında bu ÅŸahsın turizm belgeli bir otel kiralama giriÅŸimi ile yakınlarına vize alınması iÅŸleri için aracılık ettiÄŸi, bu ÅŸahısla ilgili bir soruÅŸturma olup olmadığı yönünde ilgili kurum ve kuruluÅŸlarda araÅŸtırma yapılmasını saÄŸladığı, bu ÅŸahsın faaliyetiyle ilgili olarak basında haber yapılmasının önlenmesi için giriÅŸimlerde bulunuduÄŸu" iddia edildi. Bağış'ın bu eylemlerinin Türk Ceza Kanunu’nun "nüfuz ticareti ve rüÅŸvet" maddeleri kapsamında yer aldığı belirtilmiÅŸti.

Bayraktar hakkındaki iddialar

Eski çevre ve ÅŸehircilik bakanı ErdoÄŸan Bayraktar'la ilgili Meclis SoruÅŸturma Komisyonu'nun incelemesini istediÄŸi iddialar ise ÅŸöyle sıralandı:

"Bir suç örgütünün yönetici ve üyelerinin kendilerine saÄŸlanan ve miktar ve deÄŸeri tespit edilemeyen bazı menfaatler karşılığında; KiÅŸiye özel imtiyazlı imar planlarını onaylattıkları, imar planlarına aykırı olarak yapılan bazı projelerin usulsüzlüklerine göz yumdukları ve denetimlerden sorunsuzca geçmelerini saÄŸladıkları, bu eylemlerin Bayraktar’ın görevde olduÄŸu sırada ve bilgisi doÄŸrultusunda gerçekleÅŸtirildiÄŸi ayrıca bu bakanlıktan iÅŸ alan bazı ÅŸirketlerin yemek iÅŸlerinin yakınlarının ortağı olduÄŸu ÅŸirketlere verilmesi için tavassut ettiÄŸi ve bu eylemlerin resmi belgeyi bozma, yok etme veya gizleme, rüÅŸvet, imar kirliliÄŸine neden olma suçları kapsamına girdiÄŸi gerekçesiyle..."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.