Sosyal Medya

Dünya

Türklere yönelik saldırılar faili meçhul kaldı

Almanya'da 2001'den bu yana gerçekleştirilen 297 ırkçı saldırının 244'ünün failine ulaşılamadı.



Avrupa'da eylemlere maruz kalanların korku, ihmal, gerek görmeme gibi çeÅŸitli nedenlerle bildirmedikleri veya haberleÅŸtirilmeyen çok sayıda ırkçı saldırı gercekleÅŸtirildiÄŸi tahmin ediliyor.

Avrupa'da El Kaide ve DEAÅž (IŞİD) terör örgütünün yaydığı korku nedeniyle son 20 yıldır Ä°slami semboller ve Müslümanlar saldırılara maruz kalıyor. OrtadoÄŸu'da ÅŸiddet eylemlerinde bulunan, Batı'da ÅŸimdiye kadar hiçbir eylem gerçekleÅŸtirmemesine karşın, DEAÅž terör örgütü korkusundan beslenen güncel Ä°slamofobik saldırılar dikkati çekiyor.

Avrupa'daki ırkçılık, yabancı düÅŸmanlığı ve Ä°slam karşıtlığı içerikli fikirlerin ne denli artış gösterdiÄŸi, ulusal ve bölgesel seçimlerdeki sonuçlarda da somut görülüyor. 22-25 Mayıs 2014'te Avrupa Parlamentosu seçim sonuçlarına bakıldığında, pek çok ülkede aşırı saÄŸ partilerin yükseliÅŸe geçtiÄŸi biliniyor.

Ä°slam karşıtlığını açıkça beyan eden Fransa'daki aşırı saÄŸcı Ulusal Cephe Partisi, 2009'da yüzde 6,3, 2014'te de yüzde 24,95 oy alarak birinci parti oldu, Ä°ngiltere'deki Bağımsız Parti, 2009'da aldığı yüzde 16,09'luk oyu, 2014'te yüzde 26,77'ye çıkararak birinciliÄŸe yükseldi.

2014'teki 60 eylemin çoÄŸu Almanya'da gerçekleÅŸtirildi

Geçen yıl 7 Avrupa ülkesinde Türklere karşı gerçekleÅŸtirilen 60 saldırının yarısından çoÄŸu Almanya'da kayıtlara geçti.

Almanya'da 5'i saldırı, 9'u kundaklama, 9'u tehdit ve 15'i diÄŸerleri (mesken, iÅŸ yeri, cami ve derneklere domuz organları bırakma, duvarlara gamalı haç, küfür ve hakaret içerikli yazı yazma ve bu türde iÅŸaretler çizme) olmak üzere 38, Avusturya'da 2'si saldırı, 6'sı diÄŸerleri olmak üzere 8, Belçika, Ä°sveç ve Hollanda'da ikiÅŸer, Bulgaristan'da 7 ve Fransa'da 1 ırkçı eylem yapıldı.

Ülkeler toplamında 12 saldırı, 11 kundaklama, 9 tehdit ve 28'i diÄŸerleri olmak üzere 60 eylem yapıldı. Eylemlerde 38 cami, 7 Türk, 3 ev, 3 iÅŸ yeri ve 4 araç hedef alındı.

Eylemlerin çoÄŸu cami ve derneklere yapıldı

Geçen yılki ırkçı ve yabancı düÅŸmanlığı içerikli eylemlerin yarısından çoÄŸu camilere, dini derneklere veya enstitülere yönelik gerçekleÅŸtirildi.

Ä°slam'a yönelik saldırılar sadece camilerle sınırlı kalmadı, ÅŸehir merkezlerinde hakaret içerikli ilanlar dağıtma, sokakta, parkta, kapalı alanlarda Müslümanlara fiziksel ve sözlü saldırı ve hakaretler biçiminde de uygulandı.

Almanya Federal Hükümetinin Alman Parlamentosundaki soru önergesine verdiÄŸi cevapta, 2001 ile 2011 yılları arasında Müslümanların ibadet yerlerine yönelik 219 saldırı yapıldığı, 2012 ocak ayından 2014 mart ayına kadar camilere yönelik 78 saldırı gerçekleÅŸtirildiÄŸi, aylık saldırı ortalamasının 2011'den sonra 1'den 3'e çıktığı vurgulandı.

Saldırıların faillerine ulaşılamadı

Almanya'da 2001-2011 yıllarındaki 219 saldırının sadece 37'sinde ve ocak 2012 ile mart 2014 arasındaki 78 saldırının sadece 16'sında en az bir ÅŸüpheli veya faile ulaşıldı.

2001'den bu yana 297 saldırının 244'ünde ÅŸüpheli ya da faile ulaşılamadı. 2014 yılının son altı ayında ve özellikle de son aylarında cami kundaklamalarındaki artış endiÅŸe verici boyutlara ulaÅŸtı.

Geçen yıl ekim ve kasımdaki eylemlerin tümü, aralıktaki 10 eylemin ise 8'i camilere yönelik gerçekleÅŸtirildi.

IŞİD'in Irak ve Suriye'ye yönelik eylem baÅŸlatması ve birkaç Batılı gazeteciyi katletmesinden sonra, 2014'ün ikinci yarısında camilere yönelik eylemlerin arttığı belirlendi.

Raporun sonuç bölümünde tespitlere yer verildi

TBMM Ä°nsan Haklarını Ä°nceleme Komisyonunca hazırlanan raporun sonuç bölümünde ÅŸu tespitler aktarıldı:

"Sadece sayısal veriler dahi Ä°slami deÄŸerlere yönelik eylemlerin korkutucu boyutunu gözler önüne sermektedir. OrtadoÄŸu kökenli bazı terör gruplarının fiilleri, Avrupa'da Ä°slami deÄŸerlere ve Müslümanlara saldırıları artırmış, 'Müslüman' algısını deÄŸiÅŸtirerek kitlesel ve kiÅŸisel eylemleri çeÅŸitlendirmiÅŸtir. 2014'ün son 6 ayında camilere yönelik saldırılar bu nedenle yoÄŸunlaÅŸmıştır.

Ä°sveç gibi liberal ülkelerde dahi bu eylemlerin görülmesi durumun ciddiyetini göstermektedir. Almanya'nın bazı ÅŸehirlerinde ırkçı gösteriler bizzat halkın karşı çıkmasıyla engellenmiÅŸtir. Almanya'da 2001 ila 2014 yıllarında Müslümanların ibadethanelerine saldırıların faillerinin yüzde 88'inin bulunamamış olması, ırkçılıkla mücadelenin ne kadar zayıf yürütüldüÄŸünü göstermektedir. Ortaya çıkan tüm bu manzaranın Avrupa ülkeleri için ürpertici olması beklenmektedir. Komisyonumuz, önceki yıllarda olduÄŸu gibi yabancı düÅŸmanlığı ve ırkçı saikli eylemleri izlemeye ve raporlamaya devam edecektir."

(AA)

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.