Sosyal Medya

Coğrafyamız

Libya'da siyasi çözüme doğru

İki hükümet, parlamento ve ordunun bulunduğu Libya’da Tobruk yanlısı ordu, iki gün önce Trablus'un ilan ettiği ateşkesi kabul etti. Trablus ise boykot ettiği Cenevre müzakerelerine koşullu olarak katılabileceğini söyledi.



Ä°lk turu Cenevre’de düzenlenen diyalog görüÅŸmelerinin ikinci turu öncesi, Trablus hükümetinin ardından Tobruk parlamentosu yanlısı General Halife Hafter’in yönetimindeki Ulusal Ordu da ateÅŸkesi kabul ettiÄŸini açıkladı.

General Hafter'in ordusu, 'teröristleri takip etmeye devam edeceÄŸi' vurgusu yaparak, gece yarısından geçerli olmak üzere bir ateÅŸkes ilan etti.

Trablus’tan müzakerelere koÅŸullu kabul

 


BaÅŸkent Trablus merkezli parlamento (Milli Genel Kongre) Sözcüsü Ömer Humeydan, Libya'da siyasi çözüm için ilk turu Cenevre’de düzenlenen diyalog görüÅŸmelerinin ikinci turuna Libya’nın güneyindeki Gat kentinde yapılması ÅŸartıyla katılabileceklerini söyledi.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, BM Libya Özel Temsilcisi Bernardino Leon da bu koÅŸulu kabul etti.

Reuters’in saÄŸlık kaynaklarına dayandırdığı habere göre, ülkenin ikinci büyük kenti Bingazi’de Hafter yanlısı güçler ile Ä°slami referanslı güçler arasında 3 aydır süren ÅŸiddetli çatışmalarda 600 kiÅŸi öldü. 

Libya'da bölünmüÅŸlük iki ordu ile baÅŸladı

Kaddafi’nin devrilmesinden sonra Libya’da ordu standartlarında askeri bir yapı kalmamıştı. Sahada farklı siyasi yapılara hizmet eden birbirinden bağımsız silahlı milisler hâkimdi. Mayıs ayında emekli General Hafter, Libya’daki Ä°slami referanslı milislere karşı Kerame (Haysiyet) adında bir operasyon baÅŸlattı. Saldırdığı milisler birleÅŸerek Fecr-i Libya (Libya’nın ÅŸafağı) adında karşıt bir operasyona baÅŸladı ve Libya’da iki karşıt silahlı yapı çatışmalarını sürdürdü.

Ä°ki parlamento

Haziran’da düzenlenen parlamento seçiminden liberal akım galip çıktı. Yeni seçilen parlamento, Libya Temsilciler Meclisi (LTM) adını aldı.

Süresini dolduran eski parlamento (MGK), resmi bir devir teslim töreni düzenlenmeden Bingazi’de deÄŸil Tobruk kentinde göreve baÅŸlayan LTM’nin meÅŸruiyeti ile ilgili baÅŸvurduÄŸu Anayasa mahkemesi karar verene kadar Trablus’ta görevini sürdürmeye karar verdi.

Ä°ki hükümet

MGK, Ömer Hasi’yi, LTM ise istifa eden Abdullah Sini’yi yeni hükümet oluÅŸturmakla görevlendirdi. Ve daha sonra oluÅŸturulan her iki hükümet görevlendirdiÄŸi parlamentodan güvenoyu alarak biri Trablus’ta biri de Tobruk’ta göreve baÅŸladı.

Kaynak: Al Jazeera, AA ve Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.