Güncel
Dört eski bakan için karar günü yarın
Meclis Soruşturma Komisyonu’nda Yüce Divan’a gönderilmemesi kararlaştırılan dört eski bakan hakkında son sözü Meclis Genel Kurulu söyleyecek. Salı günü yapılacak. Bakanlar hakkındaki önergeler Meclis Genel Kurulu’nda ayrı ayrı oylanacak ve gizli oylama yapılacak.
Eski bakanlar Zafer ÇaÄŸlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve ErdoÄŸan Bayraktar hakkında kurulan Meclis SoruÅŸturma Komisyonu raporu Meclis Genel Kurulu’nda Salı günü görüÅŸülecek. AK Parti Grup BaÅŸkanvekili Ahmet Aydın, dört eski Bakanla ilgili Meclis SoruÅŸturma Komisyonu raporunun yarın TBMM Genel Kurulu'nda görüÅŸüleceÄŸini söyledi. GörüÅŸme sonrası, 17 Aralık yolsuzluk ve rüÅŸvet soruÅŸturması kapsamında bakanlar hakkında gündeme gelen iddialarla ilgili Meclis Genel Kurulu’nda Yüce Divan oylaması yapılacak.
Meclis Genel Kurulu'ndaki görüÅŸmeler 15.00'te baÅŸlayacak. AK Parti Grup BaÅŸkanvekili Ahmet Aydın "Dört eski bakan konuÅŸacak mı?" sorusuna "KonuÅŸup konuÅŸmayacakları ve konuÅŸurlarsa ne kadar süreyi kullanacakları kendilerinin takdiri..." karşılığını verdi.
ÇaÄŸlayan katılmayabilir
Aydın, Ekonomi eski Bakanı Zafer ÇaÄŸlayan'ın annesinin bugün vefat ettiÄŸini söyledi. ÇaÄŸlayan'ın annesinin vefatı nedeniyle görüÅŸmelere katılmayabileceÄŸi belirtiliyor.
Yarınki görüÅŸmelerde kimlerin konuÅŸacağının belli olmadığını belirten Aydın ayrıntıları, Genel Kurul öncesinde yapılacak Danışma Kurulu'nda belirleyeceklerini söyledi.
Aydın'ın verdiÄŸi bilgiye göre Genel Kurul'da Rapor üzerinde Komisyon adına BaÅŸkan Hakkı Köylü veya onun görevlendireceÄŸi bir milletvekili 20, altı milletvekili de 10'ar dakika konuÅŸacak. Eski bakanların, süre sınırlaması olmaksızın konuÅŸma hakkı bulunuyor.
GörüÅŸmelerde, CHP ve MHP'nin Meclis BaÅŸkanlığı'na verdiÄŸi "Bakanların Yüce Divan'a sevki" yönündeki önergeler de gerekçeleriyle birlikte okunacak. Bunun ardından her bakan için ayrı ayrı gizli oylama yapılacak.
Aydın, yarınki görüÅŸmelerin yaklaşık sekiz saat süreceÄŸini tahmin ettiklerini söyledi.
BaÅŸbakan Londra'da olacak
Yüce Divan görüÅŸmeleri ve oylamasına, BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu yurtdışında olduÄŸu için katılmayacak. DavutoÄŸlu, bugün Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası resmi zirayet için Londra'ya gidiyor. Londra'dan da, Davos toplantıları için Ä°sviçre'ye geçecek.
Komisyon 'hayır' demişti
Meclis SoruÅŸturma Komisyonu’nda 5 Ocak’ta yapılan oylamada 5 muhalefet milletvekilinin oyuna karşılık AK Partili 9 milletvekilinin oyuyla "Yüce Divan’a göndermeme" kararı alınmıştı. Raporda rüÅŸvet iddialarıyla ilgili olarak Ä°stanbul Cumhuriyet Savcılığı’nın takipsizlik kararı verdiÄŸi hatırlatılarak soruÅŸturma kapsamında elde edilen dinleme kayıtlarının usulsüz ve hukuka aykırı olduÄŸu ifade edilmiÅŸti:
“Bakanlara atfedilen suçlardan özellikle yolsuzluk olarak belirtilen rüÅŸvet suçunun iÅŸlenebilmesi çin taraflar arasında belirli bir iÅŸin yapılması veya yapılmaması konusunda bir anlaÅŸma yapılmış olması gerekir. Keza yapılacak iÅŸin de ilgili bakanın görev alanında olması esastır. Yapılan soruÅŸturmada her 4 bakana isnat edilen fiillerin her biri ayrı ayrı deÄŸerlendirildiÄŸinde bu fiillerde hukuka aykırı bir durum görülmemiÅŸtir. Dolayısıyla rüÅŸvet vermeyi ve almayı gerektirecek bir husus görülmemekle birlikte bir an için bunların hepsini bir tarafa koyduÄŸumuz takdirde dahi rüÅŸvet olarak bir para alışveriÅŸinin yapıldığı hususunda dava açmayı gerektirecek kadar yeterli ÅŸüphe oluÅŸmamıştır."
"Yeterli delil var"
CHP ve MHP ise 9 Ocak’ta Meclis BaÅŸkanlığı’na sunulan komisyon raporuna tepki gösterdi. SoruÅŸturma Komisyonu üyesi muhalefet milletvekilleri "yeterince delil" olduÄŸunu belirterek bakanların Yüce Divan’a gönderilmesi gerektiÄŸini savundu. CHP ve MHP Meclis SoruÅŸturma Komisyonu raporuna muhalefet ÅŸerhi yazdı. Ä°ki parti muhalefet ÅŸerhinde 17 Aralık soruÅŸturması kapsamında elde edilen tapeler ve komisyona gelen bazı belgelere de yer verdi.
CHP bakanlar hakkında 4 ayrı önerge verecek
Meclis SoruÅŸturma Komisyonu’nda Yüce Divan’a göndermeme kararı alındığı için muhalefet Meclis Genel Kurulu’ndaki görüÅŸmede Yüce Divan’a sevk yönünde önerge verecek. CHP Grup BaÅŸkanvekili Levent Gök dört bakan hakkında ayrı ayrı önerge hazırladıklarını ve bunları görüÅŸme sırasında Meclis BaÅŸkanlığı’na vereceklerini söyledi. Bu önergeler Genel Kurul’da ayrı ayrı oylanacak yani her bakan için ayrı bir oylama yapılacak ve bu oylamalar gizli olacak.
Yüce Divan kararı için 276 oy gerekiyor
Muhalefetin vereceÄŸi önergenin kabul edilmesi ve Yüce Divan kararı alınması için Meclis üye tam sayısının salt çoÄŸunluÄŸunun saÄŸlanması gerekiyor. Yani en az 276 milletvekilinin oyuna ihtiyaç var. Bağımsız milletvekilleri eklendiÄŸinde ve hiç fire verilmediÄŸi varsayıldığında muhalefet milletvekillerinin toplam sayısı 223’e ulaşıyor. 276 sayısına ulaşılması ancak AK Parti’nin fire vermesi durumunda mümkün görünüyor. Yani Yüce Divan’a gönderip göndermeme kararında AK Parti milletvekillerinin oyu belirleyici olacak.
Meclis soruşturmasına konu olan iddialar
Meclis SoruÅŸturma Komisyonu kurulması istemiyle verilen önergede ve komisyon çalışmaları sonrasında yer alan raporda eski bakanlara yönelik iddialar ÅŸu ÅŸekilde yer alıyor:
ÇaÄŸlayan hakkında iddialar
Eski Ekonomi Bakanı Zafer ÇaÄŸlayan'a "Rıza Sarraf’tan saÄŸlanan miktar ve deÄŸeri tespit edilemeyen bazı maddi menfaatler karşılıında, bu ÅŸahsın Ä°ran’a altın ihracatı yapması iÅŸlerinde imtiyaz saÄŸladığı, Gana’dan kaçak yollarla yurda sokulmak istendiÄŸi iddia edilen 1.5 ton altında ilgili adli ve idari soruÅŸturmaları engelleyerek altının Dubai’ye çıkışını saÄŸlamaya çalıştığı" suçlaması yöneltildi. ÇaÄŸlayan hakkında, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’na muhalefet, Türk Ceza Kanunu’nun resmi belgede sahtecilik ve rüÅŸvet ile ilgili suçlamaları kapsamında Meclis SoruÅŸturulması açılması istenmiÅŸti.
Güler hakkındaki iddialar
Ä°çiÅŸleri Eski Bakanı Muammer Güler hakkında, Türk Ceza Kanunu’nun resmi belgede sahtecilik, nüfuz ticareti ve gizliliÄŸin ihlali maddeleri kapsamına giren suçlamalar nedeniyle Meclis SoruÅŸturması açılması talep edildi. Güler hakkındaki iddialar ÅŸöyle sıralandı:
"Rıza Sarraf’tan saÄŸlanan miktar ve deÄŸeri tespit edilemeyen maddi menfaatler karşılığında bu ÅŸahsın araçlarına trafikte emniyet ÅŸeridini kullanma imtiyazı verdiÄŸi ve adı geçen ÅŸahıs için koruma polisi görevlendirdiÄŸi, bu ÅŸahısla birlikte gözaltına alınan bazı ÅŸüphelilerin ve yakınlarının yasaya aykırı olarak istisnai yoldan Türk vatandaÅŸlığına geçirilmesini saÄŸladığı, bu ÅŸahısla ilgili adli veya istihbari çalışma yapılıp yapılmadığının araÅŸtırılması için talimat verdiÄŸi, bu ÅŸahsın usulsüzlükleri hakkında basında çıkacak haberlerin engellenmesi için giriÅŸimde bulunduÄŸu..."
Bağış hakkındaki iddialar
AB eski Bakanı Egemen Bagış'ın “Rıza Sarraf’tan saÄŸlanan miktar ve deÄŸeri tespit edilemeyen bazı maddi menfaatler karşılığında bu ÅŸahsın turizm belgeli bir otel kiralama giriÅŸimi ile yakınlarına vize alınması iÅŸleri için aracılık ettiÄŸi, bu ÅŸahısla ilgili bir soruÅŸturma olup olmadığı yönünde ilgili kurum ve kuruluÅŸlarda araÅŸtırma yapılmasını saÄŸladığı, bu ÅŸahsın faaliyetiyle ilgili olarak basında haber yapılmasının önlemseni için giriÅŸimlerde bulunuduÄŸu" iddia edildi. Bağış'ın bu eylemlerinin Türk Ceza Kanunu’nun "nüfuz ticareti ve rüÅŸvet" maddeleri kapsamında yer aldığı belirtilmiÅŸti.
Bayraktar hakkındaki iddialar
Çevre ve Åžehircilik eski Bakanı ErdoÄŸan Bayraktar'la ilgili Meclis SoruÅŸturma Komisyonu'nun incelemesini istediÄŸi iddialar ise ÅŸöyle sıralandı:
"Bir suç örgütünün yönetici ve üyelerinin kendilerine saÄŸlanan ve miktar ve deÄŸeri tespit edilemeyen bazı menfaatler karşılığında; KiÅŸiye özel imtiyazlı imarplanlarını onaylattıkları, imar planlarına aykırı olarak yapılan bazı projelerin usulsüzlüklerine göz yumdukları ve denetimlerden sorunsuzca geçmelerini saÄŸladıkları, bu eylemlerin Bayraktar’ın görevde olduÄŸu sırada ve bilgisi doÄŸrultusunda gerçekleÅŸtirildiÄŸi ayrıca bu Bakanlıktan iÅŸ alan bazı ÅŸirketlerin yemek iÅŸlerinin yakınlarının ortağı olduÄŸu ÅŸirketlere verilmesi için tavassut ettiÄŸi ve bu eylemlerin resmi belgeyi bozma, yok etme veya gizleme, rüÅŸvet, imar kirliliÄŸine neden olma suçları kapsamına girdiÄŸi gerekçesiyle..."
Kaynak: Al Jazeera, TBMM SoruÅŸturma Komisyonu Raporu
Henüz yorum yapılmamış.