Ekonomi
Arap sermayesi Türkiye'ye yönelecek
DinarStandard, "Körfez bölgesindeki İslami sermayenin yatırım kararlarında farklılaşma olacak. Yatırımlarda Türkiye gibi hızla gelişen İslam ekonomilerine daha fazla yer verilmesi bekleniyor" dedi.
Merkezi New York'ta bulunan araÅŸtırma ve danışmanlık firması DinarStandard tarafından yapılan açıklamada görüÅŸlerine yer verilen CEO Rafi-uddin Shikoh,, 2-3 Mart 2015 tarihlerinde Bahreyn’de düzenlenecek "Global Islamic Investment Gateway" konulu konferansta Ä°slam ülkeleri için yeni bir yatırım modelinin tanıtımını gerçekleÅŸtireceÄŸini belirtti.
Petrol fiyatlarının aşırı düÅŸmesi nedeniyle Körfez bölgesindeki Ä°slami sermayenin yatırım kararlarında farklılaÅŸma olacağına iÅŸaret eden Shikoh, yatırımlarda Türkiye gibi hızla geliÅŸen Ä°slam ekonomilerine daha fazla yer verilmesinin beklendiÄŸine dikkati çekti.
Shikoh, Ä°slam ekonomilerinin, atılımcı iÅŸ ruhuna sahip genç nüfusları ve uzun vadeli güçlü dinamikleriyle global çapta zengin bir profile sahip olduÄŸunun görüleceÄŸini vurgulayarak, "Mısırlı kek ve bisküvi firması Bisco Misr'ı satın almak için verilen mücadeleye küresel gıda devi Kellogs öncülük etti. Bisco Misr'ın Kellog'a satılması iÅŸlemi, Orta DoÄŸu ve Kuzey Afrika'daki Ä°slam ekonomilerine duyulan uluslararası yatırım iÅŸtahının göstergesi" görüÅŸünü ifade etti.
Müslüman ülkelerin geniÅŸ tabana yayılan ve hızla büyüyen genç nüfusları olduÄŸuna deÄŸinen Shikoh, Türkiye, Endonezya ve Fas'tan Körfez ülkelerine kadar pek çok Ä°slam ekonomisinde büyük çaplı altyapı yatırımlarının yanı sıra bu ülkelerin farklılaÅŸan harcama kalemlerinin de hızlı büyümelerine katkı saÄŸladığını aktardı.
Ä°slam ekonomilerinin birbiriyle baÄŸlantılı doÄŸal bir yapıda olduÄŸunun altını çizen Shikoh, küresel Ä°slami pazar sahasının, nüfuslarının çoÄŸunluÄŸu Müslüman olan Ä°slam Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı'na (Ä°Ä°T) üye 57 ülke tarafından temsil edildiÄŸini kaydetti.
Shikoh, islam ekonomilerinin birbiriyle baÄŸlantılı olduÄŸunu ispat eden en önemli manifestonun, kendisine üye 56 ülkeye bugüne kadar 150 milyar dolar sermaye saÄŸlamış Ä°slam Kalkınma Bankası olduÄŸuna dikkati çekti.
Ä°slam Kalkınma Bankası’nın üyeleri için baÅŸarıyla tamamladığı yatırımlarda, multi-trilyon dolarlık varlığı yöneten Ä°slami finans endüstrisinin çarpan etkisine sahip olduÄŸunu aktaran Shikoh, bunun da Ä°slam ekonomileri arasındaki doÄŸal baÄŸlantılar neticesinde gerçekleÅŸtiÄŸini belirtti.
Ä°slam ekonomileri için farklı bir yatırım modeline geçilmesinin zamanı geldiÄŸini vurgulayan Shikoh, "DinarStandard bu nedenle, Müslüman ülkelerin birbiriyle var olan deÄŸiÅŸik baÄŸlantılarını kaldıraç olarak kullanabilecekleri bir model geliÅŸtirdi. Müslüman ülkelerin birbirleriyle yüksek düzeyli ticari, politik ve demografik bağı bulunuyor. Ancak, 1,6 milyara ulaÅŸan nüfusun yaÅŸadığı küresel Ä°slami pazar sahasını birbirine baÄŸlayan temel etken, ortak inançlarının sonucu olarak geliÅŸen ve 2 trilyon dolara ulaÅŸmış bulunan helal gıda, ılımlı moda, seyahat, medya, dinlenme, ilaç ve kozmetik sektörleridir" ifadelerini kullandı.
Halen, Ä°slami pazarlardaki yatırımların çoÄŸunlukla ulusal ve alt-bölgesel çaptaki fırsatlara (Körfez, GüneydoÄŸu Asya, Orta Asya) odaklandığına vurgu yapan Shikoh, yerel düzeyde her zaman fırsatlar bulunabileceÄŸini, ancak yeni dönemde yatırım fırsatlarına, Ä°slami pazar sahasının bir bölümünü deÄŸil, tamamını coÄŸrafi olarak kuÅŸatacak ÅŸekilde odaklanılacağına dikkati çekti.
Shikoh, yatırımları Ä°slami pazarın bütününden seçilen sektörlerin deÄŸer zincirleri açısından, ithalat-ihracattaki tamamlayıcılık bakımından ele alan yeni bir bakış açısının bulunduÄŸunu kaydetti.
DinarStandard açıklamasına göre, Ä°slam ülkeleri arasında tamamlayıcı rekabetçilik, ortak yatırım ve büyüme fırsatları konularında geniÅŸ iÅŸ birliÄŸi fırsatları bulunuyor. Türkiye, Malezya, Endonezya gibi merkez ülkeler arasında ve merkez ülkelere baÄŸlı kavÅŸak özelliÄŸi taşıyan Ä°slam ekonomileri arasında yeni bir yatırım ve operasyon-deÄŸer zinciri kurulmasının zamanı geldi.
Ä°Ä°T ülkelerinin milli geliri 2013 itibariyle 6,7 trilyon dolar seviyesinde bulunurken, bu ülkelerin pazarları, büyüme hızı ve genç nüfus bakımından yüksek büyüme potansiyeline iÅŸaret ediyor.
Henüz yorum yapılmamış.