Sosyal Medya

Dünya

İsrail'in asıl hedefi neydi?

İsrail Suriye'de Hizbullah'ın üst düzey komutanlarına yönelik saldırıda, Hizbullah ve İran'ın koruması altında olan Cihad Mugniye'yi öldürdü. Saldırı ne anlama geliyor?



 

Suriye topraklarındaki Hizbullah hedeflerine saldırıda, aralarında üst düzey komutanların da olduÄŸu altı Hizbullah üyesi öldürüldü. Eski askeri kanat lideri Ä°mad Mugniye'nin oÄŸlu Cihad Mugniye de ölenler arasında.

Ä°srail sınırı yakınlarındaki Kuneytra bölgesindeki saldırı, Hizbullah konvoyuna helikopterden fırlatılan füzelerle gerçekleÅŸtirildi. Saldırıda bazıları üst düzey komutan olmak üzere altı Hizbullah üyesi öldürüldü. Saldırı ve 6 kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸi Hizbullah tarafından da doÄŸrulandı. 

Hizbullah'ın resmi yayın organı Manar TV saldırıda bir çocuÄŸun da yaralandığını duyurdu. 

 

Cihad Mugniye'nin babasıyla birlikte yer aldığı bir fotoğraf.

 

Ä°srail'de yayın yapan Channel 10 televizyonu Ynet internet sitesi Ä°srail yönetimden adı belirtilmeyen bir yetkilinin açıklamasına yer verdi. Açıklamada, "Ä°srail'e saldırma hazırlığında olan teröristlerin hedef alındığı" belirtildi. 

Saldırıda hayatını kaybedenlerden biri Hizbullah'ın 2008'de Åžam'da öldürülen askeri kanadının lideri Ä°mad Mugniye'nın oÄŸlu Cihad Mugniye. 

Cihad Mugniye, Ä°ran Devrim Muhafızları Kudüs BirliÄŸi komutanı Kasım Süleymani tarafından eÄŸitilmiÅŸ bir isim.

Mumammed Ä°sa, Ebu Ali Tabtaniye ve Ebu Ali Rida da saldırıda ölen diÄŸer Hizbullah komutanları. 

 

 
Cihad Mugniye, (solda) babasının cenazesinde Kasım Süleymani ile birlikte.

 

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah üç gün önce Ä°srail'den Suriye topraklarına bir saldırı beklediÄŸini, Åžam yönetimi ve müttefiklerinin bu muhtemel saldırılara karşılık verme hakkı olduÄŸunu söylemiÅŸti. Hizbullah, yaklaşık dört yıldır devam eden Suriye'deki iç savaÅŸta Åžam rejiminin yanında yer alıyor.

Kuneytra'nın önemi

Kuneytra bölgesi Suriye muhalefetinin 2014 yılı itibariyle ciddi ilerleme kaydettiÄŸi tek bölge. Bu bölge, Ä°srail'in 1967'deki 6 Gün SavaÅŸları'ında Suriye'den alıp iÅŸgal altında tuttuÄŸu Golan tepeleri ve bölgesi ile komÅŸu. Golan bölgesi Ä°srail açısından stratejik öneme sahip. Bu bölgede Ä°srail, muhaliflerin, özellikle de Nusra Cephesi gibi grupların etkinliÄŸini arttırmasından ciddi endiÅŸe ediyor. Ä°srail, bu bölgede muhaliflerdense rejimin etkinliÄŸini tercih ediyor. Ancak öte yandan Hizbullah'ı uzun vadede stratejik bir tehdit olarak gören Ä°srail, örgütün de bu bölgede aşırı güçlenmesini istemiyor.

Ä°srail'in Kuneytra-Golan bölgesi ile ilgili genel stratejisi Suriye tarafında zayıf bir askeri varlıkla bölgenin kontrol edilmesi üzerine kurulu. Bu yüzden burada artan her türlü askeri varlık Ä°srail'i endiÅŸelendiriyor.

Resmen iÅŸgal bölgesi 

Golan bölgesi BM tarafından da resmen iÅŸgal altındaki topraklar olarak kabul ediliyor çünkü BM Ä°srail'in resmi sınırlarını 1967 öncesi sınırlar olarak tanıyor. Ancak Ä°srail hem güvenlik nedeniyle hem de kısıtlı su kaynakları olan bir ülke olarak, ülkede tüketilen suyun dörtte birini Golan bölgesinden karşıladığı için burayı pazarlık konusu etmeye yanaÅŸmıyor.

Öte yandan muhaliflerin bu bölgede güçlenmesi üzerine Hizbullah da, burada muhalifleri dengelemek için bölgedeki askeri varlığını ve operasyonel gücünü arttırmaya çalışıyor.

Muhaliflerin Suriye'nin kuzeyinde gerilerken güneydeki Kuneytra bölgesinde ilerleme kaydetmeleri ise, 2014 yılı boyunca asıl lojistik desteÄŸi bu bölge ile sınırı olan Ürdün üzerinden almalarından kaynaklanıyor.

Biri Ankara diÄŸeri ise Ürdün'ün baÅŸkenti Amman'da olmak üzere Suriye muhalefeti için kurulan iki Ortak Operasyon Merkezi var. Amman'daki operasyon merkezinde ABD ve Suudi Arabistan etkin. Ürdün ise daha çok istihbarat desteÄŸi verme görevini yürütüyor. Son bir yılda muhalifler kuzeyde gerilerken, güneyde ABD ve Suudi Arabistan tarafından güçlendirildiler.

Ä°srail ise güneydeki muhaliflerin güçlenmesinden kaygılı. Ancak ABD ve Suudi Arabistan, her iki cephede de muhaliflerin gerilemesinin Suriye'de Ä°ran ve Rusya'ya karşı kendi konumunu zayıflatacağından endiÅŸe ediyor. Bu yüzden de muhaliflere "kontrollü" yardıma devam ediyorlar.

Ä°srail'in Suriye'ye önceki saldırıları

7 Aralık 2014 - Ä°srail savaÅŸ uçakları Åžam Havaalanı yakınlarındaki bir noktayı ve Åžam kırsalındaki iki bölgeyi bombaladı. 

22 Haziran 2014 - Ä°srail ordusu Suriye'nin sınırı ihlal ederek Ä°srailli bir genci öldürdüÄŸü gerekçesiyle Suriye topraklarındaki bazı askeri hedefleri bombaladı. Londra merkezli Suriye Ä°nsan Hakları Gözlemevi'ne göre en az 10 Suriye askeri öldü. 

1 Kasım 2013 - Ä°srail, Rus yapımı füzeleri imha amacıyla kuzeydeki Lazkiye'de bir askeri üsse saldırdı. 

4 Mayıs 2013 - Ä°srail savaÅŸ uçakları Åžam ve çevresindeki bazı noktaları vurdu. Suriye resmi haber ajansı SANA olayda ölen ve yaralanlar olduÄŸunu duyurdu. Hedefin Lübnan'daki Hizbullah güçlerine gönderilmesi planlanan Ä°ran yapımı güdümlü füzeler olduÄŸu tahmin ediliyor.

31 Ocak 2013 - Åžam'ın kuzey batısındaki bir araÅŸtırma merkezi hedef alındı, 2 kiÅŸi öldü. Ä°srail savaÅŸ uçakları aynı gün Suriye-Lübnan sınırındaki bir hedefi bombaladı.

4 Ocak 2013 - Ä°srail savaÅŸ uçakları Lübnan'a geçmeye hazırlanan ve geliÅŸmiÅŸ silahlar taşıyan bir konvoyu hedef aldı. Ä°srail yetkilileri konvoyun kimyasal silah ve Lübnan Hizbullah'ına teslim edilmek üzere Rus yapımı karadan havaya füze sistemleri taşıdığından ÅŸüphelendiklerini açıkladı. 

Kaynak: Al Jazeera ve Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.