Sosyal Medya

Coğrafyamız

Mursi'den mahkemeyi sarsacak çıkış!

Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan ülkenin seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve 35 kişinin yargılandığı 'casusluk' davasının görülmesine devam edildi



Mursi, Kahire'deki Polis Akademisi'ndeki duruÅŸmada, cam kafesin ardından yaptığı savunmasında, "Bir çetenin deÄŸil cumhuriyetin baÅŸkanıydım" dedi. Ülkede geçiÅŸ döneminde yaÅŸanan ÅŸiddet olaylarının Ä°hvan'la ilgisinin olmadığını vurgulayan Mursi, 2011'deki devrim sırasından cumhurbaÅŸkanlığı görevini devraldığı Haziran 2012'ye kadar geçen sürede Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda göstericilerin öldürülmesi olaylarından "askeri konseyin" sorumlu olduÄŸunu ifade etti.

Göreve geldiÄŸinde konuyu araÅŸtırmak için "Gerçekleri AraÅŸtırma Komisyonu" kurduÄŸuna deÄŸinen Mursi, Tahrir Meydanı çevresindeki bazı otel müdürlerinin, "25 Ocak 2011 devriminden, Haziran 2012'ye kadar göstericilerin keskin niÅŸancılar tarafından vurulmasında, zamanın Askeri Ä°stihbarat BaÅŸkanı Abdulfettah es-Sisi'nin emriyle hareket eden kimi güvenlik birimlerini suçlayan ifadeler" verdiÄŸini söyledi.

Bu tanık ifadelerini ve diÄŸer raporları BaÅŸsavcılığa gönderdiÄŸini dile getiren Mursi, "bu kiÅŸileri neden yakalamadığı" yönündeki soruya, "kurumları korumayı ve anayasal ÅŸekilde yargılanmalarını istediÄŸi" ÅŸeklinde cevap verdi.

"SAVUNMA BAKANI Ä°HVAN'DAN MIYDI?"

Mursi, "Benim devleti Ä°hvanlaÅŸtırdığımı söylüyorlar. Bu kesinlikle doÄŸru deÄŸil. Savunma Bakanı, Ä°çiÅŸleri Bakanı Ä°hvan'dan mıydı? Darbeden sonra görevine devam eden bakanlar Ä°hvan'dan mıydı?" diye sordu.

Darbeden sonra tutulduÄŸu yerlere iliÅŸkin ise Mursi, "Ä°lk olarak Kahire'nin doÄŸusundaki cumhuriyet muhafızları merkezinde iki gün kaldım. 5 Temmuz'da Ä°skenderiye'nin doÄŸusunda orduya ait bir yere götürüldüm" dedi. Mursi, 4 Kasım 2013'e kadar 6 cumhuriyet muhafızının gözetiminde tutulduÄŸunu aktardı.

Bu dönemde Avrupa BirliÄŸi'nin Dış Politikadan Sorumlu Yetkilisi Catherine Ashton ve Afrika BirliÄŸi heyeti baÅŸkanı Alpha Oumar Konare'nin dışında kimsenin kendisini ziyaret etmediÄŸini dile getiren Mursi, kendisiyle görüÅŸen hukukçulara cevap vermeyi reddettiÄŸini de hatırlattı.

Mursi, yaklaşık iki saat süren savunmasında, "Herkesi 25 Ocak 2011 devriminin hedefleri etrafında toplanmaya ve gelecek pazar günü gerçekleÅŸecek devrimin yıl dönümünde darbe yönetimini düÅŸürmek için birleÅŸmeye" çağırdı.

Mahkeme heyeti daha sonra duruÅŸmayı, 21 Ocak ÇarÅŸamba gününe erteledi.

NEYLE SUÇLANIYORLAR?

Mısır'da 3 Temmuz 2013'te askeri darbeyle görevinden uzaklaÅŸtırılan ülkenin seçilmiÅŸ ilk cumhurbaÅŸkanı Muhammed Mursi ve 35 kiÅŸi, "Devletin çıkarlarına zarar vermek amacıyla Hamas, Lübnan'daki Hizbullah örgütü ve Ä°ran Devrim Muhafızları'yla suç amaçlı iÅŸ birliÄŸi yaptıkları" iddiasıyla casuslukla suçlanıyor.

Davadaki 36 sanıktan 22'si tutuklu, 14'ü ise gıyaben yargılanıyor. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.