Sosyal Medya

Coğrafyamız

Yemen'de Saray'a baskın

Şii Husiler Yemen’in başkenti Sana’da Devlet Başkanlığı Sarayı’na giden bütün yolları kapattı. Devlet Başkanlığı Muhafızları’yla Husiler arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.



Al Jazeera muhabiri Said Sabit, Devlet BaÅŸkanlığı Sarayı çevresinden dumanlar yükseldiÄŸini bildirdi.

Husiler, Sarayın etrafındaki bazı evlere baskınlar düzenledi ve saray muhafızlarına yönelik saldırılarına devam ediyor.

Devlet BaÅŸkanlığı’na yakın bir yerde bulunan Halil Ä°brahim Camisi iki taraf arasındaki çatışmalar sırasında büyük ölçüde hasar gördü. 

GeliÅŸmeler üzerine Yemen ordu birlikleri devlet BaÅŸkanı Abdu Rabbu Mansur Hadi’nin konutunun etrafında geniÅŸ geniÅŸ bir güvenlik çemberi oluÅŸturdu.

Al Jazeera’ye bilgi veren kaynaklar, Yemen ordusunun Sana’nın güneyinde Husilerin mevzilerini vurduÄŸunu söyledi.

Kaynaklar, baÅŸkent Sana’nın birçok kesiminden silah sesleri duyulduÄŸunu belirtti.

Devlet BaÅŸkanlığı Ofis Müdürü kaçırılmıştı.

Yemen'in baÅŸkenti Sana'da Cumartesi günü, ulusal diyalog çalışmalarının kilit ismi olarak bilinen CumhurbaÅŸkanlığı Ofisi Müdürü Ahmed Avad bin Mübarek CumhurbaÅŸkanlığı konutuna giderken Husiler tarafından kaçırılmıştı.

Åžiddetin önüne geçilemiyor

Yemen’de eski devlet baÅŸkanı Ali Abdullah Salih’in görevini bırakmak zorunda kaldığı 2011'deki ayaklanmanın ardından ülkede istikrar ve güvenlik sorunu sürüyor.

Güneyde ayrılıkçı Güney Hareketi, Yemen güvenlik güçleriyle çatışıyor. Kuzeyde ise Åžii Husiler ile Sünni aÅŸiretler ve ordu arasında sık sık çatışma yaÅŸanıyor.

El Kaide ise güçlü olduÄŸu birçok bölgede üslerini Yemen ordusuna kaptırıyor ancak buna karşın petrol ve doÄŸalgaz borularına saldırarak orduyu operasyondan vazgeçirmeye çalışıyor.

Hasar gören boruların tamiri güvenlik nedeniyle uzun süre alıyor, bu nedenle de ülkede sık sık doÄŸalgaz ve petrol arzında ciddi sorunlar yaÅŸanıyor.

Yemen'de açlık sınırında yaÅŸayan insan sayısı 10 milyona yaklaÅŸmış durumda.

Husiler yayılmaya çalışıyor

Åžii Husiler, 18 Ekim Cumartesi günü Rada’yı hükümet güçlerinin direniÅŸiyle karşılaÅŸmadan ele geçirmiÅŸti. Ancak bölgedeki aÅŸiret mensubu silahlı grupların karşılık vermesi sonucunda çatışmalar yaÅŸandı.

Husiler, Yemen’in çeÅŸitli kentlerinde yayılmaya çalışıyor. Bazı bölgelerde hem aÅŸiret mensubu silahlı gruplar hem de El Kaide’ye baÄŸlı gruplar ile Husiler arasında çatışmalar yaÅŸanıyor.

Åžia'nın Zeydiye koluna mensup kiÅŸilerin oluÅŸturduÄŸu "Husi Hareketi" 1992'de Hüseyin Bedir Husi tarafından kuruldu.

Hüseyin’in 2004'te öldürülmesinin ardından Yemen ordusu ile Husiler arasında çatışmalar yaÅŸanıyor.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.