Sosyal Medya

Ekonomi

Irak'la yüzen santral anlaşması

Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Yıldız, "Basra'nın elektrik ihtiyacının karşılanması adına yüzen santrallerden yeni bir anlaşma daha yapılıyor" dedi.



Irak Petrol Bakanı Adil Abdulmehdi ile BaÄŸdat'a resmi bir ziyarette bulanan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, YeÅŸil Bölge'de görüÅŸtüler.  

Ä°ki bakan, 3,5 saat süren görüÅŸmenin ardından ortak basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulundu. 

Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Taner Yıldız, "DeÄŸerli mevkidaşım ve aÄŸabeyime huzurlarınızda teÅŸekkür ediyorum. BaÄŸdat'a gelmekten ÅŸeref duyuyorum ve her zaman deriz ki, 'ana gibi yar BaÄŸdat gibi diyar olmaz" sözleriyle konuÅŸmasına baÅŸladı.

Türkiye-Irak Karma Ekonomik Kurulu (KEK) toplantısının eÅŸbaÅŸkanı olarak 'çok güzel' bir toplantıya eÅŸlik ettiklerini ve önemli anlaÅŸmalar imzaladıklarını aktaran Yıldız, "Basra'nın elektrik ihtiyacının karşılanması adına yüzen santrallerden yeni bir anlaÅŸma daha yapılıyor. Åžu anda 250 megavatlık güç vardır. Ona 410 megavat daha ekleniyor" dedi. 

Irak ve Türkiye'nin birlikte hareket etmesinin önemine vurgu yapan Yıldız, "Biz ham petrol fiyatlarının bu kadar deÄŸiÅŸtiÄŸi bir durumda Türkiye ve Irak olarak birbirimizle dayanışma içerisinde omuz omuza vererek inÅŸallah bu süreci de atlatmayı düÅŸünüyoruz. Türkiye, özellikle terör örgütü DAÄ°Åž (IŞİD) konusunda her zaman Irak'ın yanında olacaktır. 700 tır civarındaki insani yardımlarını daha da artıracaktır. Biz kardeÅŸiz ve komÅŸuyuz. Bütün bunları ve petrolle alakalı konuları da enine boyuna görüÅŸtük" deÄŸerlendirmesinde bulundu. 

Taner Yıldız, Erbil ile BaÄŸdat'ın geçen aralık ayı başında yaptığı anlaÅŸmanın, Türkiye'yi sevindirdiÄŸini dile getirerek, "Biz, Kerkük-Yumurtalık ham petrol boru hattı tam kapasite dolsun ve oradan geçen bütün petrol gelirleri de Irak halkının tamamının olsun istiyoruz. Irak, Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı 2. ülkedir" ifadelerini kullandı. 

BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu ve Iraklı mevkidaşı Haydar el-Ä°badi'nin karşılıklı ziyaretlerinde, iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin daha da artması gerektiÄŸine vurgu yaptıklarını hatırlatan Bakan Yıldız, Kerkük-Yumurtalık Boru Hattı'ndan geçen petrolün tüm Iraklılara ait olduÄŸunu tekrarladı. 

Yıldız, Kerkük-Yumurtalık ham petrolünün, Türkiye içindeki vergilendirmeyle herhangi bir ilgisinin olmadığına da deÄŸinerek, "Bu petrolle ilgili herhangi bir vergilendirme söz konusu deÄŸil. Çünkü o petrol, Türkiye'nin deÄŸil Irak'ın petrolüdür" dedi. Iraklılarla çalışmaktan her zaman memnun olduklarını dile getiren Yıldız, Türk firmalarının, Irak'ta yatırıma devam edeceklerini bildirdi. 

IRAK PETROL BAKANI ABDULMEHDÄ°

Irak Petrol Bakanı Adil Abdulmehdi de Ceyhan'a ihraç edilen petrol miktarını nisan ayından itibaren günlük 600 bin varile çıkaracaklarını bildirdi. 

Petrol ihracına iliÅŸkin bilgi veren Abdulmehdi, Kerkük'teki petrol sevkıyatının IŞİD saldırıları öncesinde durduÄŸunu hatırlatarak uzun süre Ceyhan'a petrol ulaÅŸtıramadıklarını söyledi. Erbil yönetimi ile yaptıkları anlaÅŸmaya göre ilk üç ayda günlük 375 bin varil petrol ihracı yapacakları konusunda mutabık kaldıklarını belirten Abdulmehdi, "Nisan'dan itibaren de günlük 600 bin varil petrolün Ceyhan boru hattı üzerinden ihraç edileceÄŸinde anlaÅŸtık. Halihazırdaki ortalama bu rakamlardan uzak fakat uygulanması için çaba içerisindeyiz" dedi. 

Bakan Yıldız ile petrol ve su konuları olmak üzere birçok konuyu detaylıca ele aldıklarını dile getiren Abdulmehdi, ÅŸöyle devam etti:

"Toplantımız pozitif bir ortamda geçti. GeleceÄŸe dair birçok politikanın tasvirini konuÅŸtuk. Erbil ile BaÄŸdat arasında imzalanan petrol ve enerji anlaÅŸması üzerinde çok durduk. Söz konusu anlaÅŸmanın uygulanması sürecini tekrar gözden geçirdik ve önündeki tüm engelleri aÅŸma noktasında anlaÅŸmaya vardık. Bu da iki ülke ve milli servetinin (petrol ve doÄŸal gaz) adilce dağılımı için Irak halkının çıkarınadır." 

 "Türkiye en önemli yatırım tesislerini Irak'ın hizmetine sunuyor" diyen Adil Abdulmehdi, "Petrol ihracında kullanılan Ceyhan Limanı bunun en bariz örneÄŸidir. Bu tür kolaylık ve yardımlar bizim için önemlidir. Uzun zamandan sonra Ceyhan'daki petrol ihracatına baÅŸladık. Bu ihracattaki petrol her geçen gün artmaktadır. Henüz istenilen düzeye gelmedi ancak 2015 için planladığımız seviyeye geleceÄŸimize dair iÅŸaretler var" ÅŸeklinde konuÅŸtu. 

Türkiye'nin, Irak'ta elektrik, enerji ve birçok alanda büyük yatırımları olduÄŸuna dikkati çeken Abdulmehdi, bunun da Irak'ın ekonomik kalkınmasına vesile olacağına iÅŸaret ederek, "Türkiye hükümeti ve halkına bu dostane tutumundan dolayı minnettarız" dedi. 

Bu arada, Bakan Yıldız, temaslarının ardından özel uçakla BaÄŸdat Uluslararası Havalimanı'ndan Türkiye'ye döndü.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.