Sosyal Medya

Dünya

Füze saldırısında 2 çocuk öldü

Ukrayna'nın doğusundaki Vuhlehirsk kentinde bir eve isabet eden füze iki çocuğu öldürdü. Donetsk'te taarruza geçen ordu birlikleri ise havalimanını ayrılıkçılardan geri aldı.



Ukrayna Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, ülkenin doÄŸusundaki Vuhlehirsk'te füzenin isabet ettiÄŸi evde bulunan 7 ve 16 yaşındaki iki çocuk hayatını kaybetti. Saldırıda 9 yaşındaki bir kız çocuÄŸu da yaralandı. 

Füzenin kimin tarafından atıldığı açıklanmadı. 

Ordu Donetsk'te taarruza geçti

Ukrayna'nın doÄŸusundaki ateÅŸkes uyarınca bir süredir sadece saldırılara karşılık veren ordu birlikleri, Donetsk'te baÅŸlattığı kapsamlı operasyonda havalimanını ayrılıkçılardan geri aldı.

Rusya yanlısı silahlı ayrılıkçıların en yoÄŸun olduÄŸu Donetsk kentindeki operasyon cumartesi gecesi baÅŸladı. Ukrayna ordusu ağır silahlar ve tanklarla kentin batısında bulunan ayrılıkçıların mevzilerini ve direniÅŸ noktalarını yoÄŸun ateÅŸ altına aldı. 

Özellikle ayrılıkçıların geçen haftalarda ele geçirdiÄŸi havalimanında yoÄŸunlaÅŸan Ukrayna askerleri bölgeyi yeniden ele geçirdi.

Ordu Sözcüsü Andriy LiÅŸenko, "Kapsamlı bir saldırı kararı alındı ve havalimanı tamamen ayrılıkçılardan temizlendi. Bölge ÅŸu anda ordunun kontrolünde" dedi. 

Donetsk'teki havalimanının geri alınması Kiev yönetimi için sembolik bir askeri baÅŸarı olarak deÄŸerlendiriliyor. 

Görgü tanıklarının aktardığına göre kentin batısındaki çatışmalar yerleÅŸim bölgeleri de dahil devam ediyor. 

Rusya'dan tepki

Donetsk'teki operasyonla ilgili Rusya yönetiminden açıklama geldi. Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin'in Sözcüsü Dimitri Peskov, Moskova'nın ÅŸiddetin tırmanmasından endiÅŸe duyduÄŸunu ve bunun çözüme yapıcı bir katkısı olmadığını söyledi. 

Rusya, Kiev ve Batılı ülkeler tarafından Ukrayna'nın doÄŸusundaki iç savaşın sorumlusu olarak gösteriliyor. Moskova yönetiminin ayrılıkçılara asker ve silah desteÄŸi verdiÄŸi iddia ediliyor. Putin yönetimi ise bu iddiaları reddediryor. 

'Toprağımızı vermeyeceğiz'

Operasyonun ardından konuÅŸan Ukrayna CumhurbaÅŸkanı Petro PoroÅŸenko ise Ukrayna'nın toprak bütünlüÄŸünü korumak için savaÅŸacaklarını belirtti. PoroÅŸenko, "Bir parça toprağımızı bile vermeyeceÄŸiz, Donbass'ı (DoÄŸu Ukrayna) geri alacağız" dedi. 

Ayrılıkçıların lideri Aleksandır ZakarÅŸenko ise Kiev'i yeniden savaÅŸa dönmekle suçladı.

Ukrayna askerleri, doÄŸudaki ayrılıkçılara karşı operasyonlarda 9 Aralık'tan beri ateÅŸkesi öngören "sessizlik" rejimini uygulayarak sadece ayrılıkçıların saldırılarına karşılık vermekle yetinirken, son günlerde doÄŸudaki ayrılıkçıların düzenlediÄŸi saldırılar yeniden arttı.

Kaynak: Reuters, Interfax

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.