Sosyal Medya

Coğrafyamız

Diyaloğun kilit ismi kaçırıldı

Yemen'in başkenti Sana'da ulusal diyalog çalışmalarının kilit ismi olarak bilinen Cumhurbaşkanlığı Ofisi Müdürü Ahmed Avad bin Mübarek silahlı kişiler tarafından kaçırıldı.



Yemen CumhurbaÅŸkanlığı kaynaklarına göre, Mübarek, baÅŸkent Sana'daki CumhurbaÅŸkanlığı konutuna giderken kimliÄŸi belirlenemeyen kiÅŸiler tarafından kaçırıldı.

Avad bin Mübarek kaçırıldığı sırada anayasa hazırlık komisyonu tarafından hazırlanan anayasa tasarısının denetim kuruluna verilmesi için cumhurbaÅŸkanlığı konutunda düzenlenecek toplantıya katılmak üzere yoldaydı. 

'Husiler kaçırdı' iddiası

Yemen'de Al Jazeera muhabiri Said Sabiti Mübarek'in kimler tarafından ve ne için kaçırıldığının henüz netleÅŸmediÄŸini, ancak bazı kaynakların Åžii Husiler tarafından kaçırıldığını söylediÄŸini aktardı. Husiler ise ÅŸu ana kadar herhangi bir açıklama yapmadı.

Yemen CumhurbaÅŸkanı Abdurabbu Mansur Hadi, geçen yıl mart ayında ülkedeki siyasi ve toplumsal çevreleri kapsayacak ÅŸekilde 17 kiÅŸilik Anayasa Hazırlık Komisyonu oluÅŸturulması talimatını vermiÅŸti. Komisyon, yeni anayasa taslağını 7 Ocak'ta CumhurbaÅŸkanı Hadi'ye sunmuÅŸtu.  

Ulusal Diyalog Konferansı Genel Sekreteri idi

Kaçırılan Yemen Devlet BaÅŸkanlığı Büro Müdürü Ahmed Avad bin Mübarek, aynı zamanda Yemen Ulusal Diyalog Konferansı’nın Genel SekreterliÄŸi görevini de yürütüyordu.

Ulusal Diyalog çalışmalarının kilit ismi olarak bilinen Mübarek, Devlet BaÅŸkanı Hadi tarafından 7 Ekim'de hükümeti kurmakla görevlendirilmiÅŸti, ama Husiler bu karara itiraz etmiÅŸti. Daha sonra BaÅŸbakanlık için Halid Bahhah ismi öne çıktı ve bu isim BaÅŸbakan oldu.

Åžiddetin önüne geçilemiyor

Yemen’de eski devlet baÅŸkanı Ali Abdullah Salih’in görevini bırakmak zorunda kaldığı 2011'deki ayaklanmanın ardından ülkede istikrar ve güvenlik sorunu sürüyor.

Güneyde ayrılıkçı Güney Hareketi, Yemen güvenlik güçleriyle çatışıyor. Kuzeyde ise Åžii Husiler ile Sünni aÅŸiretler ve ordu arasında sık sık çatışma yaÅŸanıyor.

El Kaide ise güçlü olduÄŸu birçok bölgede üslerini Yemen ordusuna kaptırıyor ancak buna karşın petrol ve doÄŸalgaz borularına saldırarak orduyu operasyondan vazgeçirmeye çalışıyor.

Hasar gören boruların tamiri güvenlik nedeniyle uzun süre alıyor, bu nedenle de ülkede sık sık doÄŸalgaz ve petrol arzında ciddi sorunlar yaÅŸanıyor.

Yemen'de açlık sınırında yaÅŸayan insan sayısı 10 milyona yaklaÅŸmış durumda.

Kaynak: Al Jazeera ve AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.