Sosyal Medya

Güncel

Neden Cizre?

Şırnak’ın Cizre ilçesinde dün çıkan olaylarda 12 yaşındaki Nihat Kazanhan adlı çocuk, başına isabet eden kurşun sonucunda hayatını kaybetti. Bu olayla birlikte Cizre, son dönemdeki karışıklıklarda adından tekrar söz ettirmiş oldu.



Demokratik Toplum Kongresi BaÅŸkanı Hatip Dicle, HDP Şırnak Milletvekilleri Selma Irmak ile Faysal Sarıyıldız’ın dün Cizre’de sivil toplum kuruluÅŸları ile gerçekleÅŸtirdikleri görüÅŸmeler ve kalabalığa yaptığı konuÅŸmanın ardından kötü bir haber geldi.

Nihat Kazanhan adından 12 yaşındaki çocuk, başına isabet eden kurÅŸun sonucunda hayatını kaybetti. Konuyla ilgili olarak ‘polis kurÅŸunuyla öldürüldü’ iddialarına Bakan Efkan Ala’dan “Bugün herhangi bir polis müdahalesi, silahla ya da gazla olmamış. Buna raÄŸmen bununla birlikte bu çocuÄŸumuz orada vefat etmiÅŸ. Bununla ilgili ciddi bir soruÅŸturma baÅŸlatacağız” açıklaması geldi.

Son yaÅŸanan olaylarda neredeyse tek adres olan Cizre’de dünkü olayda da bir kiÅŸinin hayatını kaybetmesi akıllara ‘neden Cizre?’ sorusunu getiriyor.

Kürt Yazar Ümit Fırat, Cizre’de yaÅŸanan geliÅŸmeleri AjansHaber’e deÄŸerlendirdi. 

“CÄ°ZRE’DE POTANSÄ°YELÄ°N OLUÅžMASI Ä°ÇÄ°N ÇABA GÖSTERÄ°LMÄ°Åž OLABÄ°LÄ°R”

‘Cizre bu iÅŸ için çok uygun bir alan haline geldi’ diyen Fırat,  “Belki uzun bir çalışma yapıldı. Orada potansiyelin oluÅŸması için bir emek bir çaba gösterilmiÅŸ olabilir. Ä°ÅŸin içinde KCK ve bir takım baÅŸka dinamikler var.  KCK bir yandan kendi tabanı bakımından olayları sahiplenip çok da tepki göstermezken bir yandan da provokasyondu, paralel yapıydı gibi açıklamalarda bulunuyor. Dünkü olay üzerine Hatip Dicle’nin de açıklaması var. Paralel yapıya gönderme yapıyor” dedi.

“CÄ°ZRE’DE FARKLI AKTÖRLERÄ°N OLDUÄžU KESÄ°N”

KCK/PKK bir yanı ile olayları sahiplenemiyor diyen Fırat,  “Kendi organize edip düzenlediÄŸi bir eylem gibi göstermek istemiyorlar. Bir yandan da kendi tabanları, kitleleri olduÄŸu için ister istemez içlerinde kalıyor. Orada farklı aktörlerin olduÄŸu kesin. Provokatif anlamda, paralel yapı gibi bir örgütü iÅŸaret etmiyorum ama burada bir takım dış dinamiklerin, devlet içinde eskiden kalma JÄ°TEM tarzı eylemleri tezgâhlayıcı senaristlerin devrede olabileceÄŸini düÅŸünüyorum. Hepsi devrede olabilir” diye konuÅŸtu.

NEDEN CÄ°ZRE?

Olaylar özellikle Cizre’de gerçekleÅŸmesiyle ilgili konuÅŸan Fırat,  “Tabii Yüksekova’da, Åžemdinli’de de var ama en azından Cizre kadar göze görülür, hissedilir bir eylem alanı deÄŸil. Oralar nihayetinde birer çıkmaz sokak, oraya sadece gidip dönüyorsunuz. Cizre öyle deÄŸil. Türkiye’nin OrtadoÄŸu’ya açıldığı kapının önünde duran, tarihsel olarak nüfus itibariyle daha görünür ve hissedilir halde. Onun için öyle bir potansiyel oluÅŸtu” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

“ARKASINDA KÄ°M VARSA Ä°SABETLÄ° SEÇÄ°M YAPMIÅž”

‘Oraya anlık olay olarak yaklaşıp bir sonuç çıkarmak doÄŸru deÄŸil’ diyen Fırat,  “Cizre’deki olaylara daha makro düzeyde bakmamız lazım. Olaylar Cizre’den çıkıyor ama hemen onu destekleyen Silopi’den de eylem patlak verebiliyor. Ya da bir bakıyorsunuz, Yüksekova’ya, Åžemdinli’ye sıçrayabiliyor. Cizre ÅŸu sıralarda ön plana çıktı. Arkasında kim varsa isabetli bir seçim yapmış. Daha etkili, can kaybı meselesinde daha kan akıtılması yönünde daha hedefe ulaşılabilir bir yer. Her olayda en az bir kiÅŸi ölüyor. Her an baÅŸka yerlere sıçrama eÄŸilimi de taşıyor. Cizre’nin arka planında bence PKK/KCK medyasında ve dillerinde de bu tip olaylara hazır bir kitlenin oluÅŸmasına zemin hazırlanıyor” dedi.


KAYNAK: Ajans Haber 

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.