Sosyal Medya

Güncel

İfade özgürlüğü' masalında son nokta:

Gaziantep'te, katıldıkları kutlamalarda Abdullah Öcalan lehine 'Biji Serok Apo' sloganı atan ve "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan yargılanan PKK yandaşları' 'İfade özgürlüğü'nün arkasına saklanarak beraat etti.



Gaziantep'te 2013 yılı Nisan ayında yapılan Nevruz kutlamalarına katılan Osman T., Aydın Vedat E., Ä°lhan B. veYasemin E. ile Temmuz ayında yapılan BDP Åžehitkamil Ä°lçe binası açılışına katılan Mehmet E., Mehmet Salih K., Remzi A., Salih Y., Semra Åž. ve Tahir O.hakkında, Türkçe ve Kürtçe olarak attıkları 'Biji serok Apo''PKK halktır halk burada' sloganları attıkları gerekçesiyle, Özel Yetkili Adana 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

HAPÄ°S Ä°STEMÄ°YLE 2 AYRI DAVA

'Terör örgütü propagandası yapmak' suçundan 1 ile 5 yıl hapis cezası istemiyle açılan 2 ayrı davada tutuksuz yargılanan sanıklardan bazıları savunmalarında slogan attıklarını kabul ederken, bazıları ise suç unsuru oluÅŸturan sloganları atmadıklarını söyledi.

10 SANIK BERAAT ETTÄ°

Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasıyla her iki dava da geçen yıl Mart ayında suç yeri olan Gaziantep'e gönderildi ve duruÅŸmalar 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye baÅŸladı. 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, geçtiÄŸimiz günlerde birkaç gün arayla gördüÄŸü 2 duruÅŸmada da sanıkların oy birliÄŸiyle beraatına karar verdi.

Ä°FADE ÖZGÜRLÜÄžÜ!

Her iki duruÅŸmada da aynı gerekçelerle 10 sanığın beraatına hükmeden mahkeme heyeti; 'ifade özgürlüÄŸü' vurgusu yaptığı kararını ÅŸöyle açıkladı:

"Sanıklara eylemin hukuki açıdan ceza sorumluluÄŸunu yaratıp yaratmayacağının mahkememizce deÄŸerlendirilmesinde; sanıklara atılı eylemin sadece iddianamede yazılı sloganları atmaktan ibaret olduÄŸu, olay yeri izleme ve görüntüleme tutanaklarından 3173 sayılı kanun kapsamında herhangi bir terör örgütünün cebir, ÅŸiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meÅŸru gösteren veya öven bu yöntemlere baÅŸvurmayı teÅŸvik eden nitelikte söz veya slogan atmadıkları, bu yönde bir icrai hareketlerinin bulunmadığı, olay yerinde sanıkların sarf ettikleri söz, söyledikleri ÅŸarkı ve attıkları sloganların kiÅŸisel düÅŸünce, temenni ve kanaatlerini açıklamaktan ibaret olup, kanunsuz suç ve ceza olmaz ilkesi uyarınca ceza sorumluluk gerektiren nitelik taşımadığı, Avrupa Ä°nsan Hakları SözleÅŸmesi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve yasalarında teminat altına alınmış olan düÅŸünce ve ifade özgürlüÄŸü hakkı kapsamında kaldığı anlaşıldığından sanıkların beraatına karar verilmiÅŸtir."

3'ER BÄ°N LÄ°RA VEKALET ÜCRETÄ°

Mahkeme heyeti ayrıca; yargılama giderlerinin hazineye bırakılmasını ve duruÅŸmalarda avukatla savunma yapan sanıklara da 3'er bin lira vekalet ücretiverilmesini oy birliÄŸiyle karara baÄŸladı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.