Sosyal Medya

Dünya

Washington'da Guantanamo protestosu

Beyaz Saray önünde toplanan insan hakları savunucuları, Guantanamo’daki kampın açılmasının 13’üncü yıl dönümünde protesto gösterisi düzenledi.



Uluslararası Af Örgütü, Amerika-Ä°slam Ä°liÅŸkileri Konseyi, Anayasal Haklar Merkezinin de aralarında bulunduÄŸu birçok kuruluÅŸun organizasyonuyla bir araya gelenler, Beyaz Saray’ın önündeki La Fayette Parkı’nda toplandı.

"Guantanamo’yu hemen kapatın", "Ä°ÅŸkenceye hayır, gizli hapishanelere hayır", "Ä°ÅŸkence her zaman yanlıştır" yazılı dövizler taşıyan protestocular, "Obama sözünü tut, Guantanamo’yu kapat" sloganı attı. Protestocuların bazıları, Guantanamo’daki tutukluların giydiÄŸi turuncu renkli üniformalar giyip, siyah kukuleta taktı. Mahkumlar gibi birbiri ardına sıralanarak zincir oluÅŸturan protestocular, Beyaz Saray’ın önünde bir süre yürüdü.

"Obama sözünü tutsun"

Protestocular BaÅŸkan Obama'dan sözünü tutmasını istediler. [FotoÄŸraf-AA]
 

 

Yapılan basın açıklamasında, Guantanamo kampında insan hakları ihlali olduÄŸu belirtilerek, bir an önce kapatılması istendi. BaÅŸkanlık seçimleri sırasında Guantanamo’yu kapatacağı sözünü veren Obama’nın sözünü yerine getirmesi çaÄŸrısı yapıldı.

Göstericiler, Guantanamo’nun "ABD’nin yüz karası" olduÄŸunu belirterek, kampın bir an önce kapatılması gerektiÄŸi belirtildi. Göstericiler, "Birçok tutuklunun serbest bırakılması kararlaÅŸtırıldığı halde hala onların tutuklulukları devam ediyor. ABD BaÅŸkanı Obama’ya sesleniyoruz, verdiÄŸi sözü tutmasını istiyoruz ve kampın kesin olarak kapatmasını talep ediyoruz" diye konuÅŸtular.

"ABD’nin saygınlığını lekeliyor"

Londra’dan gelerek eyleme katılan gazeteci Andy Worthington Guantanamo’nun ABD’nin saygınlığına yakışmadığını söyledi. Worthington, "Guantanamo’nun açık kaldığı her gün, ABD’nin adalet ve adil yargılamasına dönük saygınlığını lekeliyor" ifadesini kullandı.

KonuÅŸmaların ardından protestocular, Beyaz Saray’ın önünde yine zincir oluÅŸturarak, polisin nezaretinde, Adalet Bakanlığına yürüdü.

Kampta hâlâ 132 tutuklu var

Küba’daki Guantanamo Körfezi’nde yer alan kamptaki tutuklu sayısı Pentagon'dan yapılan son açıklamaya göre 132. 2002'de açılan Guantanamo, ABD'nin El Kaide ve Taliban'la baÄŸlantılı oldukları iddiasıyla yakaladığı isimleri hapsettiÄŸi bir askeri kamp oldu. Bugüne kadar 558 kiÅŸi Guantanamo'da kaldı. Bunlardan sekizi Türk vatandaşıydı. 'Suda boÄŸulma hissi yaratan sorgu tekniÄŸi' dahil birçok hak ihlallerinin yaÅŸandığı Guantanamo dünya çapında tepki çekti.

Eski baÅŸkan George W. Bush döneminde açılan Guantanamo'yu kapatmak, 2008'de ABD BaÅŸkanı seçilen Barack Obama'nın en önemli seçim vaatlerinden biriydi.

Ancak Obama, Kongre'den çıkan engeller nedeniyle ufak deÄŸiÅŸikliklerle kampın açık kalmasına karar verdi.

Ä°ÅŸkence Senato'nun raporunda

ABD Senatosu, Aralık ayında CIA'in 11 Eylül saldırıları sonrası kullandığı sorgu tekniklerini anlatan raporunu açıkladı. Rapora göre CIA, esirleri cinsel tehditlerden matkaplı iÅŸkenceye kadar birçok yöntemle sorguladı ama hiçbir kritik istihbarat elde edemedi.

Uzun süredir yayınlanması geciktirilen rapor, CIA’in tartışmalı Guantanamo Kampı'ndaki ve Avrupa ile Asya kıtalarındaki gizli sorgu odalarında yaptığı yüzlerce iÅŸkenceyi anlatan ilk resmi belge olma özelliÄŸi taşıyor.

Kaynak: AA ve Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.