Sosyal Medya

Kültür Sanat

Osmanlı Arşivleri'nde 95 milyon belge var

2013 yılının Haziran ayında kapılarını açan Başbakanlık Osmanlı Arşivi, yaklaşık 95 milyon belgeyi muhafaza ediyor ve her ülkeden araştırmacılara açık...



Ä°çerisinde dev bir tarih hazinesini barındıran BaÅŸbakanlık Osmanlı ArÅŸivi, 2013'ün Haziran ayında açıldı. Yaklaşık 130 bin metrekarelik kapalı alanıyla dünyanın önde gelen arÅŸiv merkezlerinden biri olarak faaliyet gösteriyor.

Eski sınırları dâhilinde bugün kırktan fazla devletin tarihinde doÄŸrudan veya dolaylı rol oynamış Osmanlı Devleti’nin bu büyük arÅŸivinde yaklaşık 95 milyon belge bulunuyor. ArÅŸiv binası; evrakın saÄŸlıklı ÅŸartlarda saklanması, tasnifi, konservasyonu ve ulaşılabilir hale gelmesi için, gerekli tüm alt yapıya sahip olmasından baÅŸka; taÅŸ kaplaması, geniÅŸ saçakları ve pencere nispetleriyle klasik sivil mimariden de izler taşıyor.

Ä°ÇÄ°NDE 2 BÄ°N METREKARELÄ°K MÜZE VAR

ArÅŸiv binasında; araÅŸtırma salonları, tasnif binaları, konservasyon üniteleri ve kongre salonunun yanı sıra 2 bin metrekarelik bir de müze bulunuyor. ÇaÄŸdaÅŸ müzecilik anlayışıyla dijital ekranlar, filmler, projeksiyonlar, dokunmatik bilgi ekranları ve grafik baskılarla desteklenmiÅŸ olan müzede, Türk tarihi bakımından önem arz eden antlaÅŸma metinleri de ziyaretçilerin ilgisine sunuluyor. Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu için dönüm noktası olan Tanzimat Fermanı’nın metni, müzede sergilenenlerden sadece biri.

Devlet ArÅŸivleri Genel Müdürü Doç. Dr. UÄŸur Ünal, Osmanlı ArÅŸivleri'nin, Osmanlı tarihi ile ilgili araÅŸtırma yapmak isteyen akademisyen ve araÅŸtırmacıların faydalanacağı bir arÅŸiv olduÄŸunu ifade etti.

“BÄ°RÄ°NCÄ° GAYEMÄ°Z EVRAKI KORUMAK”

Ünal arÅŸivde sergilenen belgelerle ilgili ÅŸu ÅŸekilde konuÅŸtu: “Bu binaya taşınana kadar Osmanlı ArÅŸivi üç farklı mekânda hizmet vermekteydi. Ä°dari binaları farklı bir mekânda, evrakların bulunduÄŸu bölümlerse bütün bu alanlara çok uzak bir mesafe olan 25 kilometre ötede olan BaÄŸcılar’daki deposundaydı.

Åžartlarımız bu binaya geçiÅŸle birlikte en mükemmel standartlarına ulaÅŸmış durumdadır. Eksiklerimiz de sürekli tamir ediliyor. Evrakı koruma birinci gayemiz. Bu bina bu evrak için vardır. Bu evrak için yapılmıştır. Dolayısıyla asıl önemli olan evrakın korunması ve muhafazasıdır.”

BOZULAN EVRAK TAMÄ°R EDÄ°LÄ°YOR

Bu arada önceki yıllarda nem gibi dış etkenler dolayısıyla bozulmaya uÄŸrayan evraklar da düzeltiliyor. Doç. Dr. Ünal evrakların tamiri projesini ise ÅŸu sözlerle anlattı:

“Son iki yıldır hayata geçirilen birçok projenin temelinde bu yeni bina vardır. Osmanlı arÅŸiv sitesine geçiÅŸle birlikte projelerimiz hız kazanmıştır. BelirttiÄŸim gibi de bu binaya geçiÅŸimiz bunlara imkân saÄŸlamıştır. Bu tesisimizin milletimizin kültür hazinesinin geleceÄŸe aktarılmasında önemli bir rol üstlendiÄŸi ve inÅŸallah bundan sonra da üstleneceÄŸi asla unutulmamalıdır.”

YABANCI ARAÅžTIRMACILAR DA BAÅžVURUYOR

Osmanlı arÅŸivi, sadece yerli deÄŸil, yabancı araÅŸtırmacıların da kapısını çaldığı önemli bir adres. Osmanlı ArÅŸivleri'nde çalışmalarını sürdüren Suriyeli araÅŸtırmacı Rübab AtraÅŸ kendilerine büyük kolaylıklar saÄŸlandığını söyledi. AtraÅŸ ÅŸu ÅŸekilde konuÅŸtu:

“Suriyeliyim. Eluka adlı yayın organı için Osmanlı ArÅŸivi’nin yazmalar kısmında bir araÅŸtırma yürütüyorum. AraÅŸtırmam I. Suud devleti hakkında. Burada biz araÅŸtırmacılara saÄŸlanan çok büyük kolaylıklar var. Bu imkânlardan dolayı çok memnunum. Ayrıca görevliler de çok yardımcı oluyor.”

Kaynak: Kuzey Haber Ajansı

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.