Sosyal Medya

Ekonomi

BRIC'in sonu geldi yeni gözde Türkiye

Jeopolitik ve iç siyasi risklere rağmen ekonomisi sağlam duran Türkiye, gerileyen petrol, düşen cari açık, güçlü kamu maliyesi ile gelecek vadediyor.



“BRIC” terimini ortaya atan Goldman Sachs BaÅŸekonomisti Jim O'Neill, grubun yakın zamanda dağılacağını söyledi. Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'den oluÅŸan güçlü geliÅŸen ülkeler grubundan, “Rusya ve Brezilya'nın çıkacağını” söyleyen O'Neill, ÅŸu görüÅŸleri aktardı:

RUSYA VE BREZÄ°LYA ZORDA!

“Artık bu ülkeler daha fazla aynı kategoride deÄŸerlendirilemez. Devam etseler bile bu çok uzun sürmez. Hindistan, BRIC ülkeleri arasında en dikkat çekeni. Çin ise her ne kadar ekonomisi yavaÅŸlasa bile hâlâ etkileyici olan büyümesiyle dünyanın geride kalan ülkelerini kendine hayran bırakıyor. Ancak Rusya ve Brezilya ciddi ekonomik zorluklar yaşıyor. Bu iki ülke yakın zamanda önde gelen geliÅŸen ülkeler grubundan çıkabilir” dedi.

Brezilya ekonomisinin bu yıl sadece yüzde 1 büyümesi, Rusya'nın ise yüzde 1.8 daralması bekleniyor. O'Neill, Çin ekonomisinin büyüme hızıyla ABD'yi ikiye katlayacağına, Hindistan'ın büyümesinin ise Ä°ngiltere'yi ikiye katlayacağına iÅŸaret etti.

TÜRKÄ°YE ÖN PLANA ÇIKIYOR

O'Neill, geçen yıl “MINT” ülkeleri adıyla gelecek vadeden ülkeler olarak Meksika, Endonezya, Nijerya ve Türkiye'yi göstermiÅŸti. Bu öngörü Türkiye için geçerli oldu. Bölgesel jeopolitik gerilimler ve iç siyasi risklere raÄŸmen ekonomisi saÄŸlam duran Türkiye, gerileyen petrol ve düÅŸen cari açığı ile yabancı yatırımcıların gözdesi oldu.

Son birkaç hafta borsanın 90 bin puana doÄŸru emin adımlarla ilerlemesi ve faizlerin 9 sınırından 7.5'e kadar gerilemesi, yabancıların Türkiye'ye güvendiÄŸini gösteriyor. MINT ülkelerinin “daha zinde, daha genç” olduÄŸuna iÅŸaret eden O'Neill; “bu ülkelerde önümüzdeki 20 yıl boyunca çalışma çağındaki insan sayısının artacak olmasını” en büyük avantaj olarak görüyor.

TÜRKÄ°YE'NÄ°N GÜCÜ, GENÇ VE ZÄ°NDE NÜFUSU

Enerjide net ithalatçı olması sebebiyle petrol fiyatlarının düÅŸüÅŸünden olumlu etkilenen Türkiye'nin asıl öne çıkan gücü, genç nüfusu... 

Türkiye'nin “zinde ve genç” olduÄŸunu dikkate alan yatırımcılar, bu unsurun ülkenin geliÅŸmesinde büyük avantaj saÄŸlayacağını vurguluyor. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.