Sosyal Medya

Coğrafyamız

IŞİD'den Güver'e gece baskını

IŞİD, Irak’ta peşmerge güçlerinin kontrolünde olan ve Erbil’den yaklaşık 60 kilometre uzaklıktaki Güver bölgesini ele geçirmek için saldırı düzenledi. Güver'i kısa süreliğine ele geçiren IŞİD, peşmergenin operasyonu sonrası geri çekildi.



Anadolu Ajansı'nın peÅŸmerge kaynaklarına dayandırdığı bilgiye göre, IŞİD gece saatlerinde Mahmur ilçesine baÄŸlı Güver nahiyesini almak için peÅŸmerge birliklerine saldırdı. Saatlerce süren ÅŸiddetli çatışmalarda 30 peÅŸmerge öldü, 42 peÅŸmerge de yaralandı. Çatışmalarda 40 IŞİD mensubu da öldürüldü. 

Kaynaklar, üç koldan Güver’e saldıran IŞİD'in bazı bölgeleri kısa süreliÄŸine ele geçirdiÄŸini ancak peÅŸmergenin operasyon düzenleyerek, buraları tekrar kontrol altına aldığını kaydetti. Bölgede çatışmalar yer yer ve zaman zaman devam ediyor.

Saldırıda dört canlı bomba kullanan IŞİD saldırı sırasında ilk kez Zap Suyu'nu kullanarak teknelerden ateÅŸ açtı. IŞİD’in iki teknesi nehirde batırıldı.

PeÅŸmerge DoÄŸu Dicle Cephesi Komutanı Zaim Ali de IŞİD'in Mahmur, Güver, Kerkük ve Dicle Nehri'nin batısındaki cephelerin tümünde eÅŸzamanlı olarak büyük bir saldırıya geçtiÄŸini belirtti. Ali’ye göre, peÅŸmergenin müdahalesi ile IŞİD geri çekilmek zorunda kaldı.

 

 
 

 

ABD IŞİD'e karşı koalisyon oluşturmuştu

IŞİD, Irak ve Suriye’de faaliyet gösteren silahlı bir örgüt. Selefi ideolojiye sahip IŞİD; Irak, Suriye, Filistin ve Ürdün topraklarını içine alan bölgede ÅŸeriata dayalı bir devlet kurmak istiyor. 2004’te Irak’ta kurulan ve ÅŸu anda liderliÄŸini Ebubekir El BaÄŸdadi’nin yaptığı IŞİD, Suriye ve Irak’taki en güçlü silahlı gruplar arasında yer alıyor.

ABD yönetimi, IŞİD'in 10 Haziran'da Irak ve Suriye’de geniÅŸ bir alanı kontrol etmesi sonrasında, örgütün Irak’ta Kürt bölgesine ilerleyiÅŸi ve aralarında ABD vatandaÅŸlarının da olduÄŸu gazeteci ve yardım çalışanlarının öldürülmesinin ardından harekete geçerek, IŞİD ile mücadele için aralarında Arap ülkelerin de bulunduÄŸu 60'tan fazla ülkenin katılımıyla bir koalisyon oluÅŸturdu.

ABD öncülüÄŸündeki koalisyonun Suriye ve Irak'ta IŞİD'e karşı gerçekleÅŸtirdiÄŸi hava saldırının bazıları Suudi Arabistan, BirleÅŸik Arap Emirlikleri ve Ürdün gibi Arap ülkeleri tarafından düzenlenmiÅŸti.

 

 
 

 

Kaynak: Al Jazeera ve AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.